Siirtoikkuna-analyysi: Arsenal vaarassa vajota keskikastiin – seuran johdon ymmärrettävä tilanteen vakavuus

© Kuva: Getty Images

Arsenal koki viime viikolla valtavan takaiskun, kun Chelsea kaatoi Tykkimiehet Eurooppa-liigan loppuottelussa. 

Arsenal jatkaa ensi kaudella maanosan kakkoskilpailussa. Tämä tarkoittaa pienempää siirtokassaa ja haasteita markkinoilla: Mestarien liigaan osallistuvat Valioliigan seurat pääsevät markkinoille paalupaikalta.

Vain 45 miljoonaa puntaa käytössä

Päävalmentaja Unai Emery näytti murtuneelta Eurooppa-liigan finaalin jälkeen. Emery on yrittänyt muuttaa lähes kaiken sen jälkeen, kun Arsène Wenger joutui lähtemään keväällä 2018.

Arsenal hankki kesällä 2018 varsin maltillisesti. Lucas Torreira, Bernd Leno, Sokratis, Mattéo Guendouzi ja Stephan Lichsteiner saapuivat Emiratesille.

Arsenal kulutti reippaat 73 miljoonaa puntaa. Emery saa varautua jopa niukempaan kassaan – jos ei tee rahaa myynneillä. Ensimmäiset tiedot kertovat, että omistaja Stan Kroenke on luvannut hankintoihin vain 45 miljoonaa puntaa. Tämä on nykypäivän markkinoilla hyvin vähän. On arvioitu, että Eurooppa-liigan finaalin tappio maksoi Arsenalille jopa 50 miljoonaa puntaa.

Lichsteiner on jo varma lähtijä. Maalivahti Petr Čech ja hyökkääjä Danny Welbeck suuntaavat uusiin haasteisiin. Cech saattaa palata Chelseaan johtopuuhiin.

Henrikh Mkhitarjan, Shkodran Mustafi, Nacho Monreal ja Laurent Koscielny joutuvat niin ikään taistelemaan paikoistaan, sillä Emery on saanut lehtitietojen mukaan ”tarpeekseen alisuorittajista”.

Tilanteen tekee surkeaksi se, että joukkueen tyyliin hyvin sopinut Aaron Ramsey päästettiin ilmaisella siirrolla Juventukseen. Tämä farssi jää seuran surulliseen historiaan.

Mesut Özil nostaa mielellään 350 000 punnan viikkoliksaa ja pysyy Pohjois-Lontoossa, mutta saksalaisen poistuminen keventäisi seuran paisunutta palkkarakennetta. 

Alakerta uusiksi?

Emery on yrittänyt kehittää punavalkoisia aiempaa joustavammiksi. Arsenal pelasi Eurooppa-liigan loppuottelussa ryhmityksillä 3–4–1–2 ja 4–2–3–1. Vastaava säätö jatkuu ensi kaudella: Emery elää hetkessä.

Emery edellyttää, että jokainen pelaaja sitoutuu pelin eri vaiheisiin. Esimerkiksi kärkipari Alexandre LacazettePierre-Emerick Aubameyang laskee syvälle, jos Arsenal vetäytyy matalaan blokkiin tai prässiin.

Nöyrät Torreira, Guendouzi ja Sokratis sopivat tähän kaavaan. Arsenal etsiikin sitkeää luonnetta. Bournemouthin Ryan Fraser on yhdistetty tiukasti Emiratesille. Kirsikoiden laitaviilettäjä pohjusti tällä kaudella peräti 14 osumaa. Vain Eden Hazard (15) ylsi parempaan lukuun.

Emery on xG-ajan valmentaja. Hän haluaa, että Arsenal luo määrän sijaan laadukkaita paikkoja. Tarkkoja pohjustuksia antava Fraser sopisi kaavaan.

Emery haluaa leveyttä alakertaan. Sampdorian tanskalainen toppari Joachim Andersen on linkitetty Emiratesille. Niin on Paris Saint-Germainin oikea puolustaja Thomas Meunierkin. Stuttgartin toppari Ozan Kabak herättää niin ikään kiinnostusta Pohjois-Lontoossa. Tottenhamkin tarkkailee turkkilaisen tilannetta.

Baselin toppari Eder Balanta on yhdistetty myös Arsenaliin. Huhut ja spekulaatiot kertovat pohjoislontoolaisten osalla siitä, että Emery todella yrittää muovata takalinjojaan. 

Baskin linjan ymmärtää, että joukkueen keskikenttä ja hyökkäys kestävät paremmin vertailun. Torreira ja Xhaka tuovat laatua keskustaan. Aubameyang ja Lacazette taas kärkeen. Nähtäväksi jää, jääkö kesäkuussa 30 vuotta täyttävä Aubameyang Emiratesille. Huhut kertovat, että hän herättää kiinnostusta Kiinassa. 

Sampdorian belgialainen keskikenttätähti Dennis Praet on niin ikään vaihtoehto Emiratesille. Tiedot kertovat, että Arsenal yrittää napata Sampdorian kaksikon (Andersen-Praet) yhteistarjouksella.

Wenger jätti keskinkertaisen perinnön

Arsenal onkin kinkkisessä tilanteessa. Emery yrittää muuttaa kulttuuria, mutta Wengerin perintö iskee kapuloita rattaisiin. Wenger jätti Emerylle keskinkertaisen, hieman mukavoituneen joukkueen. Samalla Wenger antoi turhan paljon periksi kaverilleen Kroenkelle ja nautti siinä sivussa huimaa palkkaa.

Wenger ei iskenyt mourinhomaisesti nyrkkiä pöytään, vaan tyytyi neljän joukkoon yltämiseen. Tämä on johtanut siihen, että Arsenal uhkaa valahtaa jatkossa yhä kauemmas Mestarien liigan paikoilta. Islingtonissa on syytä toivoa, että Emery jaksaa repiä kaiken mahdollisen irti porukastaan.

Arsenal astui juuri päättyneellä kaudella pelillisesti aivan eri maailmaan. Emery palautti Arsenaliin nykypäivän toimintamallit.

Mutta Emerykin tarvitsee laatua. Arsenal ylisuoritti xG-maaliodottamien mukaan todella paljon juuri päättyneellä kaudella. Arsenal keräsi 70 pistettä, mutta ansaitsi xG:n mukaan vain 59 pistettä. Esimerkiksi Wolverhampton meni xG-taulukossa jo pohjoislontoolaisten edelle. Arsenal voi hyvinkin kokea vastaavan kohtalon nurmella, jos Kroenke ei herää vahvistamaan nykyryhmää.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!