Näkökulma: Leicester teki loistokaupat Manchester Unitedin kanssa – tuntematon turkkilainen jo samalla tasolla kuin Harry Maguire

© Kuva: Getty Images

Leicester otti sunnuntaina murskavoiton, kun Newcastle United murtui King Powerilla 5–0. 

Newcastle uupui kaatosateessa. Leicester piti palloa – ja vieraiden Isaac Hayden hermostui avausjakson lopulla. Härskisti taklannut Hayden sai punaisen kortin. Leicester teki miesylivoimalla neljä maalia ja nousi Valioliigassa kolmanneksi.

Rodgers tehnyt hienoa työtä

Leicester on kerännyt 14 pistettä. Keväällä vastuun ottanut manageri Brendan Rodgers on tehnyt King Powerilla hienoa työtä. Kettujen pallonhallinta rullaa kauniisti. Joukkuetta voi verrata jopa Manchester Cityyn.

Leicester yrittää luoda pallon ympärille vaihtoehtoja. Maalivahti Kasper Schmeichel, topparipari Jonny EvansÇağlar Söyüncü ja keskikentän pohja Wilfred Ndidi muodostavat pelinavausvaiheessa timantin. Schmeichel avaa rohkeasti jopa suoraan Ndidille – ja Leicester pärähtää liikkeelle ryhmityksellään 4-3-3.

Joukkuetta voi verrata Manchester Cityyn, koska Rodgers uskoo guardiolamaisiin periaatteisiin. Leicester täyttää kentän tasapainoisesti. Esimerkiksi mainiot laitapuolustajat Ben Chilwell ja Ricardo Pereira liikkuvat välikaistoille, keskikentän tueksi. 

Leicester prässää innolla korkealla, mutta osaa myös houkutella vastustajaa kuorestaan. Pelityyli on hyvin haastava alakerralle. Puolustajat joutuvat koville. Heidän pitää pumpata ylös ja alas, yrittää riistoja vastustajan etupuolelta. Samalla heidän pitää pystyä kierrättämään – ja voittamaan tilaa heti tilaisuuden tullen. 

Söyüncü johtava hahmo

Leicester koki kovan menetyksen, kun Harry Maguire lähti kesällä Manchester Unitediin 80 miljoonalla punnalla. Vuotta aiemmin 19 miljoonalla punnalla SC Freiburgista hankittu Söyüncü joutui kovaan paikkaan, mutta on lyönyt komeasti, jopa sensaatiomaisesti läpi. 

Whoscored antaa turkkilaiselle arvosanan 7,14. Maguirelle sivusto antaa 7,11. Luku ottaa huomioon pelaajan peliteot. Söyüncü on pärjännyt niin hyvin, että hänet on yhdistetty jo Manchester Cityyn. 

Leicester teki siis loistokaupat. Kettujen pankkitilille kilahti maailmanennätyspotti – ja Maguirelle ei edes hankittu korvaajaa. Se löytyi omista riveistä.

Söyüncü, 23, ei vain korvaa. Hän jo johtava hahmo. Söyüncü pitää linjan yhtenäisenä jatkuvalla viestinnällään. Turkkilainen ohjeistaa sanoillaan ja eleillään. Hänellä on erinomainen ryhti. Söyüncü liikkuu kevyesti päkiöillään. Hänellä on selkä suorassa ja pää pystyssä. Hän ajoittaa riistot tarkasti ja tönäisee vastustajan käsillään tarvittaessa tylysti sivuun.  Söyüncü on oikeajalkainen, mutta pärjää hyvin vasurillaankin.

Leicester neljän joukkoon?

Pelaajaa on verrattu jo Mats Hummelsiin. Hummels on 2010-luvun johtavia rytmittäjiä jalkapallomaailmassa. Söyüncü määrittää niin ikään virtauksen taitavasti. Hän on hyvin sulava. Söyüncü taitaa tarvittaessakin rotaatiotkin, tilaa luovat paikanvaihdot.

Nuorempana hän ihaili FC Barcelonan tinkimätöntä Carles Puyolia.

– Söyüncü täyttää nykypäivän keskuspuolustajan kriteerit. Hän haluaa ensisijaisesti puolustaa. Hän on aggressiivinen ilmassa. Hän haluaa puolustaa eteenpäin. Hän on vahva, luonnehti Rodgers hiljattain.

Maguire, 26, täyttää samat kriteerit – vaikka on saanut jo kuulla Old Traffordilla esimerkiksi sijoittumisestaan ja ajoittaisista harhasyötöistään. Maguire on kaukana Liverpoolin Virgil van Dijkista. Vaikka United hänestä vastaavaa johtohahmoa toivoikin.

Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjær on korostanut hankinnoissaan kotimaisuutta. United haluaa brittiläisiä jalkapalloilijoita. He maksavat paljon – jopa liikaa. Leicester on osoittanut, että katse kannattaa kääntää ulkomaillekin. Söyüncü, Pereira, Ndidi, Youri Tielemans, Dennis Praet ja kumppanit tuovat laatua King Powerille.

Kettujen laadukas scouttaus näkyy sarjataulukossa. Keväällä 2016 mestaruuden napannut Leicester ei jäänyt tähdenlennoksi. Joukkue taistelee tosissaan paikasta neljän joukkoon.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila