Kausiennakko 2021-22 – Crystal Palace: Aika jälkeen Roy Hodgsonin – Patrick Vieira saapuu rakentamaan uutta Selhurst Parkille kysymysmerkkien kera

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Legenda palaa Valioliigaan villikorttina

Valmennusryhmä

  • Manageri: Patrick Vieira
  • Apuvalmentaja: Kristian Wilson
  • Maalivahtivalmentaja: Dean Kiely
  • Urheilutieteen johtaja: Scott Guyett
Patrick Vieira palaa Valioliigaan. Kuva: Getty Images

Crystal Palace löysi viimein uuden managerinsa, kun se palkkasi Patrick Vieiran heinäkuun alussa käskyttäjäkseen kolmevuotisella sopimuksella.

Tehtävä kesti toivottua pidempään, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Vieiran nimityshetkellä Hodgsonin viimeisestä pelistä oli ehtinyt kulua noin kuukausi, mutta ranskalaisvalmentaja saapui Palaceen juuri ennen kuin joukkue aloitti treenikentällä valmistautumisen tulevaan kauteen. Tähän mennessä Vieira on tuonut mukanaan vasta apuvalmentaja Kristian Wilsonin, mutta hänen taustajoukkojensa odotetaan täydentyvän vielä.

Vieira ei ollut Palacen ensimmäinen vaihtoehto, ja hän tietää sen itsekin. Hän teki lehtitietojen mukaan hyvän vaikutuksen viime huhtikuussa ensimmäisessä haastattelussaan, mutta Palace tarjosi pestiä ensin kahdelle muulle valmentajalle, Tottenhamiin siirtyneelle Nuno Espírito Santolle ja Lucien Favrelle, joka valmensi viimeksi Borussia Dortmundia.

Palacen ja Vieiran neuvottelut jatkuivat sopuisissa merkeissä Favren kieltäydyttyä viime hetkellä pestistä. Vieira ymmärsi, että putoamista vastaan taisteleva Palace halusi ensin katsoa kokeneempien vaihtoehtojen perään.

Vieiran kokemus nuorten pelaajien valmentamisesta auttoi yhteisen sävelen löytämisessä Palacen kanssa. Upean pelaajauransa jälkeen Vieira jäi valmentamaan Manchester Cityyn, jossa hän työskenteli lähes viiden vuoden ajan akatemiapelaajien kanssa.

Vieira Manchester Cityn ja Porton välisessä nuorten ottelussa. Kuva: Getty Images

Talvella 2016 hän sai ensimmäisen päävalmentajan pestinsä miesten joukkueesta, kun toinen City Football Groupin alla pelaava seura, New York City FC värväsi hänet. Vieiran aika New Yorkissa oli pääosin nousujohteista, minkä takia City Football Group oli hieman pettynyt, kun hän siirtyi kesällä 2018 kotimaahansa Ranskaan OGC Nicen päävalmentajaksi.

Vieiran aika Ranskan liigassa oli yhtä turbulenssia, eikä pelkästään hänestä johtuen. Nicen johtoportaassa ja pelaajistossa tapahtui isoja muutoksia hänen pestinsä aikana, mutta Vieira sai ainakin kahdella ensimmäisellä kaudellaan vietyä joukkueen kunnioitettaville sijoille Ligue 1:ssä, ensin seitsemänneksi ja toisella yrittämällä viidenneksi, mikä poiki myös paikan Eurooppa-liigaan.

Kolmatta kauttaan Vieira ei saanut valmentaa loppuun asti, sillä hän sai potkut joulukuussa 2020 viiden pelin tappioputken jälkeen.

Vieira on tietyin tavoin Palacen uudelleenrakennuksen näköinen manageri, mutta hän on myös tietoinen riski. Manchester Cityn entiset akatemiapelaajat ovat luonnehtineet Vieiraa korkean vaatimustason valmentajaksi, joka ottaa jokaisen pelaajan huomioon, mutta antaa myös suoraa palautetta sättimättä. Nizzassa aikuispelaajien kanssa hän korotti kuitenkin ääntään enemmän ja useammin kuin aiemmin urallaan.

Tähän mennessä Vieirasta on jäänyt ristiriitainen kuva valmentajana. Vieira ja hänen entiset suojattinsa ovat kuvailleet hänen pelityyliään pallonhallintaan nojaavaksi, hyökkäysvoittoiseksi ja strukturoiduksi jalkapalloksi, jossa pelaajat saavat kuitenkin myös vapauksia. Moni Cityn entisistä akatemiapelaajista kertoi The Athleticin haastattelussa, että Vieira oli harjoituksissa hyvin tarkka siitä, mitä hän halusi.

Silti Ranskassa hän sai kritiikkiä juuri siitä, että hänen joukkueellaan ei tuntunut olevan minkäänlaista pelifilosofiaa. Vieira vaihtoi jatkuvasti avauskokoonpanoaan ja formaatiotaan ja teki taktisia muutoksia, joille oli vaikea löytää perusteita. Haastatteluissa Vieira on kyllä osannut kertoa jalkapalloihanteistaan, mutta kentällä nähdyn perusteella hän ei aina itsekään tiedä, miten saisi joukkueensa pelaamaan niiden mukaisesti.

Peliryhmitys – muoto

Hodgsonin alaisuudessa Palace pelasi poikkeuksetta neljän alakerralla, mutta ryhmityksen ylemmät oksat vaihtoivat muotoaan vastustajasta ja käytettävistä pelaajista riippuen.

Vieira kokeili edellisessä pestissään erilaisia formaatioita tiuhaan tahtiin, mutta hänen joukkueidensa yleisin muoto on ollut 4-3-3, mikä juontunee osittain hänen taustastaan Manchester Cityssä.

Palacen tämänhetkisen pelaajavalikoiman perusteella neljän alakerta on myös Vieiralle looginen valinta siitä syystä, että toppareita joukkueessa ei liikaa ole. Cheikhou Kouyaté säilyttää paikkansa toisena keskuspuolustajana ja saa vierelleen James Tomkinsin, ellei esimerkiksi Gary Cahill päädy tekemään jatkosopimusta. Jos Palace saa täydennettyä topparitarjontaansa, Kouyaté voidaan siirtää keskikentälle, jossa hän on pelannut aiemmin urallaan.

Vasempana laitapuolustajana pelaa Tyrick Mitchell, jota kirittää monikäyttöinen Jeffrey Schlupp. Ihanneavauksessa Ferguson on oikea laitapuolustaja, mutta Joel Ward ottanee tuon roolin kauden alussa, jos nuorukainen on yhä sivussa. Ward ja Martin Kelly eivät välttämättä ole ykkösvaihtoehtoja puolustuspään tonteille, mutta he voivat pelata alakerran jokaisella paikalla.

Vieira tykkää peluuttaa keskikentän kolmikossa yhtä pohjapelaajaa, jonka tueksi toinen toppari nousee tekemään peliä. Palacessa keskikentän kolmikko saattaa kuitenkin kääntyä toisinpäin, ellei seura naaraa siirtomarkkinoilta enemmän pallovarmuutta keskikaistalleen.

James McArhtur on yhä luottomies Palacessa. Kuva: Getty Images.

Esimerkiksi New Yorkissa Vieiralla oli Andrea Pirlo keskikentän pohjapelaajana. Vieira saattaa ratkaista tämän ongelman myös tuomalla laitapuolustajat lähemmäksi yksinäistä pohjapelaajaa. Lähtökohtaisesti Vieiran joukkueet lähtevät pelaamaan alhaalta maata pitkin.

Luka Milivojević on selkeä avauksen nimi keskikentälle, ja täysikuntoisena 33-vuotias James McArthur on erittäin varteenotettava vaihtoehto hänen rinnalleen. Viime kaudella Jaïro Riedewald sai runsaasti vastuuta McArthurin ollessa sivussa.

Hyökkäyspään tonteille Palacella on eniten kilpailua. Zaha pelaa joko piikissä tai vasemmalla laidalla. Keskushyökkääjäksi ovat tarjolla myös Benteke, Mateta ja Jordan Ayew, joka pystyy pelaamaan myös laidoilla. Eze ja Olise ovat vaihtoehtoja laidoille, keskikentän kolmikon ylemmälle oksalle tai kymppipaikalle. Eze on satavarma nimi avauskokoonpanossa aina kunnossa ollessaan.

Ihanneavaus (4-1-4-1)

Pelaajalista

# PelaajaPositioPPIkä
1Jack ButlandMVMaalivahti10.3.1993
13Vicente GuaitaMVMaalivahti10.01.1987
19Remi MatthewsMVMaalivahti10.2.1994
16Joachim AndersenKPToppari31.5.1996
6Marc GuehiKPToppari13.7.2000
8Cheikhou KouyatéKPToppari21.12.1989
36Nathan FergusonKPToppari6.10.2000
5James TomkinsKPToppari29.3.1989
33Jaroslaw JachKPToppari17.2.1994
3Tyrick MitchellVPVasen laitapuolustaja1.9.1999
17Nathaniel ClyneOPOikea laitapuolustaja5.4.1991
2Joel WardOPOikea laitapuolustaja29.10.1989
34Martin KellyOPOikea laitapuolustaja27.4.1990
4Luka Milivojevic (C)PKKPuolustava keskikenttä7.4.1991
44Jairo RiedewaldPKKPuolustava keskikenttä9.9.1996
23Conor GallagherKKKeskikentän keskusta6.2.2000
12Will HughesKKKeskikentän keskusta17.4.1995
18James McArthurKKKeskikentän keskusta7.10.1987
15Jeffrey SchluppVLKeskikentän vasen laita23.12.1992
10Eberechi EzeHKKHyökkäävä keskikenttä29.6.1998
7Michael OliseHKKHyökkäävä keskikenttä12.12.2001
11Wilfried ZahaVHVasen laitahyökkääjä10.11.1992
22Odsonne EdouardKHKeskushyökkääjä16.1.1998
14Jean-Philippe MatetaKHKeskushyökkääjä28.6.1997
20Christian BentekeKHKeskushyökkääjä3.12.1990
9Jordan AyewKHKeskushyökkääjä11.9.1991

Mistä sijoista Crystal Palace pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta


Everton – Liverpool | Liverpool on punainen!

Juhliiko Pool Merseysiden derbyssä? Vieraskertoimissa tarjolla herkkua!