Norwichin kannattajat ihmettelevät valmentajan kommentteja tähtipelaajasta – ”Olipa oudosti sanottu”

© Kuva: Getty Images

Norwichin päävalmentaja Daniel Farke myönsi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että hän odottaa laitahyökkääjä Emiliano Buendíalta enemmän.

Argentiinalaistaituri Buendía, 23, siirtyi Norwichiin kesällä 2018 ja tehtaili debyyttikaudellaan sarjapeleissä kahdeksan maalia ja 12 maaliin johtanutta syöttöä. Vain Mestaruussarjan maalipörssin voittanut Teemu Pukki (39) oli Kanarialintujen pelaajista suoraan mukana useammassa osumassa.

Buendía johtaa Norwichin sisäistä syöttöpörssiä myös Valioliigassa alustettuaan tällä kaudella seitsemän osumaa, mutta hän ei ole itse onnistunut maalinteossa vielä kertaakaan.

Norwichin kahdessa edellisessä sarjapelissä Buendía on päässyt vaihdosta sisään vasta loppuhetkiksi. Kuukauden takaisen ottelun Tottenhamia vastaan hän huilasi kokonaan loukkaantumisen takia.

Farken mukaan lihasvamma ei ole kuitenkaan ainoa syy, miksi Buendía on jäänyt viime aikoina vähälle vastuulle. Saksalaisluotsi puhui Buendíasta perjantain lehdistötilaisuudessa peräti seitsemän minuuttia.

– Emi on aina ajatuksissani. Uskokaa pois, tässä huoneessa ei ole ketään, joka tietää minua paremmin, kuinka hyvä Emi on ja kuinka iso potentiaali hänellä on. Muistan yhä, että viime kaudella meillä oli vaikeuksia voittaa pelejä, kun hän ei ollut käytettävissä, kommentoi Farke Eastern Daily Pressin mukaan.

– Minä tiedän, mikä vaikutus Emillä voi olla pelaamiseemme, mutta meidän on pidettävä mielessä kaksi asiaa. Pelaamme nyt eri sarjatasolla ja Emi on yhä uskomattoman nuori kaveri, joka kehittyy vielä ja joka ei ole aiemmin urallaan pelannut pääsarjatasolla.

– Hän oli Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, sitten hän pelasi kanssamme Mestaruussarjassa ja nyt hän on maailman parhaassa liigassa. Voin sanoa vain, että olen varsin tyytyväinen Emin kauteen. Hän oli fantastinen kauden alussa. Sitten tuli ajanjakso, jonka aikana hän ei tehnyt tarpeeksi töitä pallottomana ja häneltä puuttui taktinen kuri. Sen takia hänen oli vietettävä hetki vaihtopenkillä.

– Hän reagoi tilanteeseen täydellisesti, mutta valitettavasti hänelle sattui tämä pieni loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa kaksi ja puoli viikkoa. Nyt hänen on ollut hieman vaikea päästä takaisin omalle tasolleen. Se on varsin normaalia nuorelle pelaajalle.

– On myös tärkeää olla rehellinen ja suojella häntä hieman. Teen töitä hänen kanssa joka päivä. Voin ottaa hänet takaisin avaukseen vasta, kun hän on parhaalla tasollaan. Jos hän pelaa 95-prosenttisella tasollaan, hän voi ratkaista otteluja Mestaruussarjassa. Mutta tässä liigassa se ei ole mahdollista, kun hän ei ole sataprosenttisella tasollaan, jos totta puhutaan.

Teemu Pukki ja Emiliano Buendía ovat pelanneet yhdessä 60 ottelua Norwichin paidassa. Kuva: Getty Images

– Kun otimme hänet kentälle Newcastlea vastaan, rupesimme pelaamaan huonommin. Enkä sano tätä syyllistääkseni häntä.

– Seurasin häntä harjoituksissa ennen kuin kohtasimme Liverpoolin ja minulle tuli tunne, että hän ei ole sataprosenttisella tasollaan. Meistä tuntui, että hänen laittaminen avaukseen ei olisi ollut oikea valinta, kun vastassa oli kaksi maailman parasta laitapuolustajaa, Trent Alexander-Arnold ja Andrew Robertson.

– Olen täysin tyytyväinen hänen kauteensa. Nuorelle pelaajalle on varsin normaalia, että vastaan tulee ylä- ja alamäkiä, kun pelaa ensimmäistä kauttaan Valioliigassa. Kaikki tietävät hänen potentiaalinsa. Emi haluaa olla valokeilassa jokaikisessä ottelussa. Hän on ollut monissa asioissa fantastinen.

– Hänellä on seitsemän maalisyöttöä. Se ei ehkä ole maailmanluokan suoritus tällä tasolla, mutta hän on meidän mittareillamme huippuluokkaa ja hän on maalisyötöissä mitattuna paras pelaajamme. Hänellä on ensiluokkainen kyky antaa avainsyöttöjä.

– Voidaan puhua myös hänen kyvystään voittaa pallo takaisin, mitä ei mainita kovin usein. Hän prässää hyvin ja hän voi voittaa pallon takaisin, mutta toisaalta hänen pelaamisessaan on muita asioita, joita hänen on kehitettävä. Ja minä olen nyt uskomattoman rehellinen. Olemme pelanneet 26 ottelua, eikä hän ole tehnyt maalia. Siinä on yksi kehityksen kohde.

– Hän on menettänyt useasti pallon ja välillä hän ei osaa juosta vastustajan linjan taakse. Se hänen olisi saatava pelaamiseensa mukaan. Hänen on kehityttävä.

– Luultavasti tärkein asia ei liity niinkään yksilöllisiin tekijöihin, vaan joukkueen menestymiseen. Meidän pistekeskiarvomme hänen ollessa avauksessa on kaikista huonoin muihin laitureihimme verrattuna.

– En sano tätä syyttääkseni Emiä. Olen täysin tyytyväinen häneen, mutta me emme puhu Barcelonan Lionel Messistä.

Daniel Farke sanoo tietävänsä Emiliano Buendían kehityskohteet. Kuva: Getty Images

– Messi laitetaan kentälle, vaikka hänen toinen jalkansa ei olisi kunnossa. Emi voi muutamassa vuodettaa saavuttaa sellaisen tason, mutta tällä hetkellä hänen on yllettävä sataprosenttiseen suoritukseen, jotta hän voi ratkaista pelejä.

– Jos hän yltää siihen, niin hän pystyy siihen. Mutta 95-prosenttisella tasollaan hän ei pysty. Uskokaa pois, ketään muuta ei houkuta ottaa häntä takaisin avauskokoonpanoon enemmän kuin minua. Minä tunnen hänen potentiaalinsa ja kykynsä. Mutta minun on myös suojeltava tätä pelaajaa. Hän tulee takaisin, kun hän on uskomattoman terävässä kunnossa, käyttäytyy taktisesti hyvin ja tekee töitä ilman palloa. Hän on parhaimmillaan pallo jalassa.

– Me teemme hänen kanssa paljon töitä harjoituksissa. Tässä ei ole kyse hänen syyttämisestä, mutta välillä minun on suojeltava nuoria pelaajia. Muuten he voivat menettää joukkuekaveriensa luottamuksen.

– Tässä ei ole kyse henkilökohtaisista palkinnoista tai syöttömääristä. Meidän on menestyttävä joukkueena. Hän tulee pelaamaan, kun minusta tuntuu, että hän on valmis.

Farken kommentteja Buendíasta on ihmetelty Norwichin kannattajien keskuudessa. Moni heistä nosti sosiaalisessa mediassa esiin, että Buendía (69) on luonut kaikista Valioliigan pelaajista toiseksi eniten maalipaikkoja Manchester Cityn Kevin de Bruynen (88) jälkeen. Valioliiga listaa vielä erikseen pelaajien luomat ”isot maalipaikat”. De Bruyne (23) johtaa sitäkin tilastoa, mutta Buendía (7) on vasta 17. sijalla.

Kannattajat hämmästelivät Twitterissä eritysesti Farken mainintaa Buendían märästä ruudista.

– Olipa oudosti sanottu, kommentoi Danny.

– En ole näistä kommenteista samaa mieltä. Vaikuttaa varsin oudolta, kirjoitti Tom.

– Tämä on täyttä hevonpaskaa. Hän on heittämällä paras pelaajamme. Hänen tehtävänsä ei ole tehdä maaleja, hänen tehtävänsä on luoda maalipaikkoja, mitä hän tekee todella hyvin. Minusta hänen pitäisi olla ensimmäinen nimi kokoonpanossa, latasi Ross.

– Lisäksi, hän ei voi parantaa maalisaldoaan, jos hän mätänee vaihtopenkillä.

Osa kannattajista on myös sitä mieltä, että 11 sarjamaalia iskeneellä Pukilla on liian iso vastuu joukkueen tehoista.

– Hän [Buendía] on perkeleen hyvä pelaaja, mutta hänen pitäisi tehdä muutama maali. Emme voi turvautua pelkästään Pukkiin. Kaivamme verta nenästä, jos luotamme liikaa yhteen pelaajaan, päivitteli Marc.