Jalkapallo ei tullutkaan kotiin.

Englanti hävisi Italialle EM-kisojen dramaattisessa loppuottelussa sunnuntai-iltana rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Varsinaisen peliajan jälkeen tilanne oli tasan 1–1, mutta Englannin nuorten tähtien epäonnistuttua ratkaisevasti pilkulta, päättyi loppuottelun ratkaissut rangaistuspotkukilpailu 3–2 Italian hyväksi.

#VivoAzzurro #EURO2020 #ITA #ITAENG

Englanti sai ottelulle todellisen unelma-alun. Valkopaidat pääsivät hyökkäämään nopeasti vastaan ja hyödynsi tilaisuutensa loistavasti.

Pallo levitettiin oikealle laidalle, jossa Kieran Trippier sai pitää sitä hyvän tovin ja etsiä kohdetta rangaistusalueen sisältä.

Trippier lähetti keskityksensä kohti takatolppaa, josta Luke Shaw laukoi pallon ensimmäisellä kosketuksellaan tolpan kautta sisään.

Kyseessä oli EM-kisahistorian nopein finaalissa tehty maali, sillä sen syntyyn kului vain 1 minuutti ja 57 sekuntia.

Se oli myös Manchester Unitedin laitapuolustajan ensimmäinen maali A-maajoukkuepaidassa. 1–0.

@SkyFootball
Absolute SCENES at a London fanzone as Luke Shaw's very early goal gives #ENG the lead! 🥳🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Avausmaalin jälkeen Italia sai nauttia pallonhallinnasta rauhassa. Englanti vetäytyi puolustusasemiin, eikä saanut avausjaksolla enää yhtäkään laukausta aikaiseksi.

Italian parhaat paikat Englanti onnistui kuitenkin peittämään. Ciro Immobile vastasi sinipaitojen vaarallisimmasta yrityksestä, mutta John Stones blokkasi rangaistusalueen sisältä tulleen volleyn erinomaisesti tiehensä.

John Stones' first half by numbers in the #EURO2020final

◉ 100% aerial duels won
◉ Most clearances (4)
◉ Most aerial duels won (3)

Dominating. 😤

Toisella puoliajalla Englanti passivoitui entisestään. Kun ottelua tuli tunti täyteen, oli pallonhallinta noin 70-prosenttisesti Italian hyväksi.

Jordan Pickfordkin joutui venymään yhteen upeaan torjuntaan pitääkseen Federico Chiesan matalan laukauksen ulkona maalista.

Kun peliä oli takana 67 minuuttia, tuli Englannin resistanssi viimein päätökseen.

Marco Verratti puski takatolpalle jatketun kulmapotkun pystypuuhun, jonka jälkeen keskuspuolustaja Leonardo Bonucci rynni tuikkaamaan irtopallon nälkäisesti sisään. 1–1.

Englanti oli tasoitusmaalin jälkeen aivan köysissä, mutta piti pelin tasoissa varsinaisen peliajan loppuun saakka.

Varsinaisen peliajan jälkeen edettiin jatko-otteluun, joka oli jo näiden kisojen kahdeksas. Viimeiseksi tapahtumaksi ennen sitä jäi Giorgio Chiellinin röyhkeä vetäisy Bukayo Sakan kauluksesta.

The Sportsman

@TheSportsman
#ITA dragging us into extra-time...

#EURO2020 | #ITAENG

Englanti aloitti jatko-ottelun pirteästi.

Kalvin Phillips kävi heti lähellä maalia matalalla kaukolaukauksella, jonka jälkeen penkiltä sisään otettu Jack Grealish toi energiaa ja luovuutta valkopaitojen hyökkäykseen.

Jatko-ottelun tauolle edettiin kuitenkin 1–1-tasatilanteessa. Toisella jaksolla Federico Bernardeschi laittoi Pickfordin vaikeuksiin kovalla vapaapotkulla, jonka jälkeen Englanti sai taas hyvää momentumia. Gianluigi Donnarumma piti maalinsa kuitenkin puhtaana.

Jatko-ottelun aikana keskustelua herätti myös Jorginhon myöhäinen taklaus Jack Grealishin jaloille.

Chelsean italialaispelaaja astui pallon päälle niin, että liukastui napit edellä maahan menneen Grealishin reidelle. Jorginho selvisi tilanteesta kuitenkin keltaisella.

SPORTbible

@sportbible
Red card surely? 😬

Rangaistuspotkukilpailussa Englannin kolme nuorta tähteä sortuivat paineen alla ja finaali päättyi kisäisäntien tappioon.

Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Bukayo Saka epäonnistuivat kaikki peräkkäin, mikä tarkoitti Englannin tappiota. Pickford torjui sekä Andrea Belottin että Jorginhon yrityksen.

Marcus Rashford has done so much for this country.