Näkökulma: Onko Gareth Bale Tottenhamilta romanttinen huti vai nappihankinta?

On jotenkin hengästyttävää, kun miettii Gareth Balen vuosikymmentä tai viimeistä noin seitsemää vuotta.

Poika, joka siirtyi Southamptonista Tottenham Hotspuriin 17-vuotiaana vuonna 2007, lennähti ensin Valioliigan taivaalle kuin komeetta. Kävi selväksi, että kyseessä on yksi lahjakkaimmista pelaajista sumusaarilta pitkään aikaan.

Bale oli pelaaja, joka voisi tehdä uran myös Valioliigan ulkopuolella. Varsinaisesti se ei ole mikään mittari, mutta huomionarvoista oli se, että Bale oli pelaaja, joka käänsi puoleensa ulkomaisten suurseurojen katseet.

Lopulta aika oli kypsä: Real Madrid osti Balen Tottenhamilta silloisella maailmanennätyssummalla 101 miljoonalla eurolla vuonna 2013. Siitä alkoi matka, josta riittää tarinaa kirjan verran.

Madridissa Bale teki lopulta yhteensä yli sata maalia, voitti Mestarien liigan peräti neljä kertaa ja La Ligan kahdesti. Bale on yksi Britannian menestyneimmistä jalkapalloilijoista ja Walesin menestynein – paikallinen vientituote. Pokaaleja ei vie kukaan häneltä pois, mutta Balen pokaalit ovat pölyttyneet ja saaneet tahroja viimeisten vuosien aikana Madridissa.

Vuodet ovat olleet viihdyttäviä negatiivisella tavalla, sillä Bale ei juuri ole pelannut säännöllistä jalkapalloa kahden viime vuoden aikana.

Nyt tilanne on muuttumassa, kun Bale siirtyy lainalle ja pääsee pois Madridin ahdingosta, fanien häneen kohdistamasta raivosta, päävalmentaja Zinédine Zidanen (voi kai sanoa) koirankopista ja mahdollisesti osittain hänen itsensä luomasta noidankehästä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Getty Images

Tiedämme Balen ympärillä velloneen narratiivin. Hyvän jalkapallon kerjäläisenä, fanina, sitä ei ole ollut mukava seurata, ja on hienoa, että pako Madridista vihdoin toteutuu Balen kohdalla.

Vaikea sanoa tarkkaan mistä kaikki alkoi, mutta kolikolla on varmasti tässäkin tarinassa kaksi puolta. Keskitytään enemmän pelaajaan, joka on jutun keskiössä.

Onko Bale oikeasti epäammattimainen?

Zidane ei pitänyt Balen asenteesta, ja lopulta pelaaja ei tehnyt elettäkään muuttaakseen asioita. Kuvat katsomossa nukkuvasta ja muuten hassuttelevasta Balesta suututtivat madridistat ja on varsin relevanttia kyseenalaistaa hänen ammattimaisuutensa sekä motivaationsa pelata yhä jalkapalloa huipputasolla. Mutta onko tästä kuitenkaan kyse?

Bale oli kiistattomia päähahmoja Madridin voittaessa Mestarien liigoja ennätykselliseen tahtiin 2014-2018. Hän ei ollut finaaleissa vapaamatkustajana saadakseen vain nimensä historiaan – päinvastoin.

Kauden 2014 finaalissa hän rikkoi Atlético Madridin jatkoajalla. 2018 Liverpoolia vastaan Bale teki sen kuuluisan saksipotkumaalin, joka on hyvinkin historian hienoin finaalimaali eurocupeissa.

Statement-tason maali nähtiin Madrid-uran alussa, kun Bale sooloili upean juoksun ja osui Barcelonaa vastaan Copa del Reyn finaalissa. Vastaavaa Balea ei ole kuitenkaan sittemmin nähty, joskin jalkapallo voisi yhä suosia tämänkaltaisia tekoja. Se vaatii Balelta muutoksen Tottenhamissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Gareth Bale tekee saksipotkumaalin Liverpoolia vastaan Mestarien liigan finaalissa. Kuva: Getty Images.

Lainasiirto Tottenhamiin on hyvä molemmille osapuolille. Madrid pääsee eroon Bale-rasitteestaan: pelaaja, joka ei pelaa, ei kuulu valmentajan suunnitelmiin, ei ole fanien suosiossa, eikä ole enää osa joukkuetta, siirtyy ainakin hetkeksi toisaalle.

Isoin hyöty on kuitenkin taloudellinen: Madrid puolittaa palkkamenonsa, kun Spurs ottaa maksaakseen toisen puolikkaan Balen 600 000 punnan viikkopalkasta.

Bale saa uuden startin, uskoakseni kaivatun maisemanvaihdoksen, mutta tutussa ympäristössä ja organisaatiossa, jossa häntä rakastetaan. Tottenhamin projekti ei ole kaksinen, joten Bale tuo tähän kaivattua glamouria – kaikesta huolimatta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Kuitenkin, jos pitää valita, on Tottenham se joka häviää. Bale on riski, johtuen siitä ettei hän ole pelannut säännöllistä jalkapalloa vuosikausiin.

Tämä on nostalgiasiirto, jolla Daniel Levy haluaa kenties näyttää muskeliaan ja nostattaa fanien fiilistä. Se on kuitenkin erittäin ok. Fanina oleminen on toivoa, ja Balen paluu Tottenhamiin on toivoa täynnä. Todellakin toivomme keskellä pandemiaa, tyhjille katsomoille pelattaessa, että Balen kaltainen supertähti syttyy uudelleen ja tuo meille edes siellä täällä hyviä tilanteita ja hyviä jalkapallotekoja.

Mikäli Bale saa ruosteen karistettua jaloistaan, pudistettua apinan selästään ja nostettua itsensä takaisin kuntoon, on Tottenhamilla todella herkullinen hyökkäyskolmikko Harry KaneSon Heung-min-Bale.

Toivoa on, että Bale on yhä huippupelaaja, mutta on epäselvää, onko näin. Monikaan maailmassa ei tiedä, onko Bale enää pelaaja, joka pystyy pelaamaan huipputasolla. Valitettavasti niin alas hän on vajonnut viime vuosina. Mutta toivoa on, ja se on faneille tässä vaiheessa tärkeintä.

Balen saavutuksia ei kukaan vie häneltä pois, mutta niillä hän ei enää voi palauttaa itseään takaisin huipulle tai edes lähelle sitä. Balen loukkaantumismurheet lähtivät liikkeelle todennäköisesti siitä, kun hän treenasi itselleen merkittävästi lisää lihasmassaa Madrid-uransa ensimmäisenä kesänä, ensimmäisellä pretemporadalla.

Bale on muutenkin kaukana siitä siloposkisesta kiilto- tai kansikuvapojasta, joka lähti Tottenhamista 2013. Nyt Bale on paitsi voittanut pelaaja myös aikuinen, ja uskoakseni ammattiurheilija.

Onko Balesta hyötyä Spursille?

Jahka Bale on edelleen kykenevä nopeisiin sprintteihin ja voimakas juoksuissaan, hän voi menestyä José Mourinhon ja hyökkääjäpariensa kanssa. Bale elää jouksuillaan, mutta hän pelasi Madridissa myös hyvin rooleissa, joissa juoksuja tarvittiin vähemmän. Näin ollen on sanomattakin selvää, että on mielenkiintoista nähdä, kuinka Bale onnistuu.

Ehkä myös meidän fanien on syytä virkistää mielemme ja tässäkin tilanteessa annettava toivolle sijaa. Kultakalanmuisti on yleinen ilmiö tässäkin maailmassa, mutta jos tukeudutaan faktoihin ja mahdollisuuksiin, saadaan tästä lainapestistä kauden jännittävin seurattava.

Ehkä isoin aliarvostaminen nähtiin espanjalaislehti AS:lta, joka kirjoitti Balen olevan Madridin historiassa vain möykky isoja maaleja. Mihin katosivat kaikki maalisyötöt ja ne muut noin sata maalia, jotka walesilainen iski? Ehkä juuri tämän takia Balen järjestys on Wales, golf, Madrid.

Bale voi hyvinkin olla yksi niistä, joka pääsi ison rahan makuun, tottui luksukseen ja tyytyi siihen, ettei voi enää saavuttaa enempää. Hän sai sen verrattain aikaisessa vaiheessa uraa.

Tottenhamin siirtojulkistuksen yhteydessä ei kuitenkaan ollut havaintoakaan epämotivoituneesta Balesta. Ei tietenkään. Mitä muuta voisi sanoa kuin että on innoissaan sen jälkeen, kun on käytännössä istunut penkillä kaksi kautta? Silti tarttuisin tähän siinä mielessä, että tässä tapahtuu se mitä Bale tarvitsi: pakomatka.

En ylläty, jos Bale syttyy uudestaan edes lähelle sitä, millainen pelaaja hänen pitäisi olla, mutta en toisaalta ylläty, jos asiat menevät vaikeiksi (loukkaantuminen, valmentajanvaihdos, muu sopeutumishaaste). Onkin relevanttia miettiä, onko Bale kuitenkaan muuttunut pelaajana vai muuttuiko vain ympäristö hänen ympärillään?

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Getty Images

Daniel Levy hylkäsi uskoakseni monta muuta laituria Balen takia. Onko tämä almu vai päiväunen tuottama vanha luksustuote, jolla on tunnearvoa? Bale ei enää ole raikas, mutta tietyllä tapaa silti yhä jännittävä pelaaja ja persoona. Silti, hän on nyt 31-vuotias ja Madridin-aikoina menettänyt asemiaan muiden noustessa taustalta hänen ohitseen.

Tottenhamille tämä on Levyn rulettia, ja toisaalta kertoo myös siitä, missä Tottenham nyt on. Kun tuo nostalgiapelaajan joukkueeseen, se on aina hieman epätoivoista. Sen ympärille saa verhoiltua kauniin ja romanttisen tarinan. Toisaalta näitä vetoja pitää välillä lyödä. Urheilu rakastaa tällaisia tarinoita, ja jalkapallo varsinkin on – Mourinhon sanoin – laji, joka suosii pelaajia, jotka eivät ole hävinneet otteluita. Jos pitäisi nimetä tähän joku pelaaja britteinsaarilta, heittäisin Balen nimen pöytään.

On harmillista, miten Balen viime vuodet ovat menneet. Osittain ne ovat itseaiheutettuja, mutta suurelta osin hän kärsi myös Madridin ympäristöstä. Tuon kaupungin ja seuran fanit ja media eivät säästele, ja niin moni on joutunut kokemaan vastaavaa ja pahempaakin. Tähän vielä tulehtuneet välit valmentajan kanssa, niin kasassa on umpisolmujen äiti.

Silti, kuten todettua, kannattaa toivoa. Bale on toivottavasti nyt muutakin kuin voimaa ja nopeutta. Ja jos on, niin todellakin kannattaa toivoa.

Toivon, että Bale saa ruosteen putsattua ja pelaa hyvän kauden. On vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa, mitä tämän jälkeen. Selvää kuitenkin on, että Balen ura on nyt vedenjakajalla. Hänestä on tullut Spursille lyhyen tähtäimen hankinta, enkä usko tässä hetkessä Balen jatkavan pidempään kuin mitä lainasopimus kattaa.

Vain onnistumalla Bale välttää uransa taittumisen pysyvämmin kohti taantumaa.

Bujamies
Twitter: @Bujamies


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.