”Olemme yrittäneet katsoa mahdollisimman eettiseltä kannalta” – Gareth Southgate pohtii kaksoiskansalaisuutta

© Kuva: Getty Images

Englannin maajoukkueluotsi Gareth Southgate nimesi viikolla joukkueeseensa aiemmin Irlantia edustaneen, West Hamissa seuratasolla pelaavan Declan Ricen. Kovaa nousua tekevä nuori komeetta nosti esiin kysymyksen kaksoiskansalaisuudesta laajemminkin.

Valmentaja uskoo aiheen olevan yleistymään päin.

– Kysymys on hankala, koska maailmassa monista aisoista on tullut tilapäisiä. Kun perintöä on useammasta maasta, tuntee pelaaja kiintymystä eri suuntiin. Nämä ovat heille vaikeita päätöksiä.

Keskustelussa on noussut esiin muiden muassa Etelä-Lontoossa kasvanut Wilfried Zaha, joka pelasi ystävyysotteluita Englannin paidassa, mutta valitsi sitten edustamakseen maajoukkueeksi synnyinmaansa Norsunluurannikon. Toinen esimerkkitapaus on Lontoossa syntynyt Rice, joka taas edusti vastaavissa peleissä Irlantia, mutta valitsi lopulta Kolmen Leijonan miehistön.

– Olemme yrittäneet katsoa mahdollisimman eettiseltä kannalta tätä aihetta. On ollut pelaajia, jotka olisin voinut nostaa edustusmiehistöömme, koska heille on mahdollista pelata myös muussa maajoukkueessa. Joissain tapauksissa heitä on nostettu toisten maajoukkueiden mukaan hyvin nuorina.

– Ovatko nykyiset säännöt edustusoikeuksista maajoukkueiden suhteen hyvät, sitä on vaikea sanoa.

Lähde: BBC