Näkökulma: Laurent Koscielny – ja miten kaikki kunnia katoaa sekunneissa

© Kuva: Getty Images

Arsenalin kapteeni, seuraa yhdeksän vuotta edustanut toppari Laurent Koscielny täytti uutisvirtaa torstaina isommalta kaistalta, kuin tuskin kukaan odotti.

Gunners julkaisi sivustollaan hyvin lyhyen tiedotteen, jossa pahoitteli ranskalaisen toimintaa: tämä on kieltäytynyt lähtemästä joukkueensa mukaan Yhdysvaltojen pre-season -kiertueelle.

Epämääräisiä huhuja 33-vuotiaan halusta siirtyä toisaalle ollaan kuultu viime viikkoina. Tämän kerrotaan pyytäneen Arsenalilta sopimuksesta vapauttamista, voidakseen palata kotimaahansa. Ranskan liigassa sanotaan olevan useita Koscielnystä kiinnostuneita seuroja. Ihmetystä herättää, miksi puolustaja pyytää sopimuksen päättämistä (ja tämän myötä siirtoa ilman korvausta), jos kerran ”vahvaa” kiinnostusta löytyy?

Lorientista verrattain nimettömänä Valioliigaan vuonna 2010 saapunut pelaaja on nauttinut, ajoittaisista vireen heilahteluistaan huolimattakin, suurta arvostusta seuran piirissä. Nyt lynkkausmieliala on vahva; luottomies ei jättäisi muutenkin puolustuspään kanssa vaikeuksissa olevaa joukkuetta pulaan, kun siirtoikkunan aika käy vähiin.

Olivat syyt ja solmut tilanteen taustalla minkälaiset tahansa, jokin Arsenalissa on muuttunut. Tieto koko tilanteesta levisi nimittäin seuran omalla sivustollaan julkaiseman, hyvin lyhytsanaisen ja tiukkasävyisen tiedotteen kautta.

– Olemme hyvin pettyneitä Laurentin toimintaan, joka on selkeästi ohjeittemme vastaista. Pyrimme selvittämään asian, emmekä kommentoi sitä toistaiseksi tämän enempää.

Asia oltaisiin luultavasti takavuosina vielä lakaistu maton alle sopivan tekosyyn turvin.

Lisää mielipahaa aiheuttaa lähihistoria, joka ei ole sen paremmin pelaajalle itselleen, kuin seuralle ollut helppo. Koscielny loukkaantui vakavasti Euroopa-liigan välieräottelussa Atlético Madridia vastaan reilu vuosi sitten. Maajoukkuemieheltä jäi ensin väliin Ranskan kultajuhliin päättynyt MM-turnaus, ja sen perään koko syyskausi Valioliigassa. Arsenal oli kuitenkin kärsivällinen, ja kuntoutti kapteenia osaltaan, kunnes tämä palasi loppupuoleksi kautta, ja osoitti hyviä merkkejä.

(Tämäkin) kausi päättyi pettymykseen, joka kuitenkin koski koko joukkuetta, seuraa, ja sen kannattajia. Nyt Koscielny juottaa ”rakastamalleen” yhteisölle lisää samaa karvasta kalkkia.

Mahdolliset syyt ja seuraukset

Sen paremmin seura, kuin pelaajan omatkaan edustajat, eivät siis ole toistaiseksi kommentoineet tilannetta. Siksi voidaan vain arvailla, mistä on kyse – ja ennenkaikkea: miten Arsenal reagoi tilanteeseen.

Koscielnyn sopimuksen viimeinen vuosi on jo käynnissä. Arsenalin uudet käytännöt sanelevat, että jo kahta vuotta ennen sopimuksen umpeutumista on tehtävä päätös joko jatkopaperista, tai myynnistä toisaalle. Olosuhteet, ja käytännön tuoreus huomioiden on jossain määrin ymmärrettävää, että Koscielnyn kanssa ollaan edetty toisin.

Selvää on, ettei loukkaantumisista kärsineen, 33-vuotiaan kenttäpelaajan kanssa oltaisi oltu tekemässä vuotta pidempää jatkosopimusta. Huhut Ranskasta kertovat, että pidempi tarjous olisi sikäläisen seuran taholta esitetty.

Arsenal on mitä todennäköisimmin kiinnittämässä 18-vuotiaan, maailmanluokan toppariksi kehittymäisillään olevan William Saliban Saint Etiennestä. Sopimuksen uskotaan syntyvän hyvin pian, mutta nuorukainen on sen nojalla jäämässä vanhaan seuraansa lainalle ensi kauden ajaksi. Koscielnyn sopimuksen täyttyminen olisi käynyt tämän kanssa mainiosti yhteen.

Joukkueen keskuspuolustuksen ydinhahmot viime kaudella, kaikkien ollessa kunnossa, olivat juuri Koscielny, ja Sokratis Papastathopoulos. Vahvaa tuloa tekemässä olleen Rob Holdingin kausi päättyi pahaan loukkaantumiseen jo alkuvaiheissaan. Nyt jos koskaan, tämän on noustava isoon rooliin.

Hajanaisempia ajatuksia on tarjoiltu tiedolla, jonka mukaan Arsenal on koko ajan ollut kiinnittämässä Saliban lisäksi myös topparia, joka tulisi suoraan edustusjoukkueen mukaan, jo alkavalle kaudelle. Mikäli kyseessä ei ole todellinen iso kala, jonka siirrosta maailma on jotenkin onnistunut pysymään pimennossa, ei (nyt jo hyvin todennäköisesti ex-) kapteenin toiminta selity myöskään tällä.