Näkökulma: Marcelo Bielsa ei pystynyt päättämään 15 vuoden piinaa – mitä nyt, Leeds United?

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Elland Roadilla itkettiin keskiviikkoiltana, kun Derby County jatkoi Mestaruussarjan ratkaisevaan karsintaloppuotteluun.

Leeds antoi kaikkensa. Kotijoukkueen pelaajat makasivat päätösvihellyksen jälkeen uupuneina nurmella. Pässien pelaajat juhlivat samaan aikaan vieraskannattajien kanssa. 

Leeds otti komennon

Derby eteni Wembleylle yhteisluvuin 4–3. Leeds otti ensimmäisellä jaksolla komennon. Stuart Dallas laukoi 1–0. Sitten tapahtui jotain. Leeds kolisutteli kerran maalipuita ja näytti vahvalta. Vieraiden manageri Frank Lampard päätti toimia. Juuri ennen taukoa kentälle vaihdettu Jack Marriott osui ensimmäisellä kosketuksellaan, kun isäntien maalivahti Kiko Casilla ja toppari Liam Cooper sekoilivat. 

Elland Road hiljeni. Leeds poistui pukukoppiin orastavassa hädässä.

– Menetimme kontrollin. Pelasimme 20 minuuttia ilman kontrollia. En keksinyt ratkaisua, sanoi isäntien manageri Marcelo Bielsa.

Bielsa ei malttanut juuri istua eilen kuuluisan ämpärinsä päällä. Derby aloitti neljän pelaajan alakerralla, keskikentän timantilla ja kahdella kärjellä. Bielsa on tavallisesti luottanut kolmeen toppariin, jos vastustaja pelaa kahdella hyökkääjällä. Nyt hän yritti ratkaista pulman eri tavalla ja muodolla 4–1–4–1. Leeds yritti voittaa tilaa kapealla timantilla pelanneiden vieraiden laidoilta. 

Odotus jatkunut liian pitkään

Leeds piti neljä kierrosta ennen Mestaruussarjan loppua kiinni suorasta noususta. Leeds pelasi viimeksi korkeimmalla portaalla 2003–04. Odotus on jatkunut liian pitkään. Hieman vajaan 800 000 asukkaan kaupungin ykkösseura on Englannin suurin nukkuva jättiläinen – vaikka kesällä komennon ottanut Bielsa kaupungin herättikin: Elland Roadilla kävi tällä kaudella keskimäärin 34 033 silmäparia.

– Yksi ovi sulkeutuu, toinen iskee kasvoille, tiivisti seuran otteita tiiviisti seuraava Yorkshire Evening Postin jalkapallotoimittaja Phil Hay.

Leeds ehti päästä niin lähelle, mutta niin vain Norwich ja Sheffield United livahtivat edelle. Leeds voitti Pride Parkilla 1–0, mutta Derby kiri vielä ohi.

Bielsa sanoi jo aiemmin, että on repinyt valtavan taustatiiminsä kanssa kaiken irti viime kaudella keskikastiin jääneestä porukasta. Tämä näkyi keskiviikkona. Derbyllä riitti erityisesti hyökkäyspäässä enemmän laatua ja leveyttä. Esimerkiksi Liverpoolin lainaama Harry Wilson uhkasi jatkuvasti. Niin uhkasi Chelsean lupaus Mason Mountkin. 

Bielsa viihtynyt

Leeds romahti leedsmäisesti. Toppari Cooper lahjoitti toisella jaksolla rangaistuspotkun. Laitapuolustaja Gaetano Berardi kuumeni ja otti turhaan toisen keltaisen kortin. Peterborough’ssa viime kaudella loistanut Marriott iski illan viimeisen osuman miesylivoimalla.

Bielsalla on kahden vuoden sopimus vuoden optiolla, mutta kukaan ei tiedä, jatkaako hän. Hay kirjoitti aiemmin FourFourTwossa, että Bielsa lähtee, jos Leeds ei nouse.

– Jos Leeds tarjoaa minulle mahdollisuuden jatkaa, niin silloin harkitsen asiaa, Bielsa sanoi keskiviikkona.

Bielsa on selvästi viihtynyt jalkapallohullulla paikkakunnalla. Seuran omistaja Andrea Radrizzani halusi argentiinalaisen hinnalla millä hyvänsä Elland Roadille, mutta Radrizzani on huhujen mukaan talousvaikeuksissa. Hän on kiistänyt väitteet.

Jos Bielsa, 63, saa pätevämmän nipun ja aikaa viedä prosessiaan eteenpäin, on Leeds ensi kaudella vahvoilla – mutta Leeds on Leeds. Seuran edellinen omistaja Massimo Cellino jätti kaaoksen taakseen. Leeds joutui asentamaan salaa videokamerat hallituksen kokoushuoneeseen, kun huhut italialaisen kokaiinin käytöstä yltyivät. Seuran entinen toimitusjohtaja David Haigh tuomittiin sotkuistaan vankilaan.

Omistaja avainasemassa

Bielsa on tuonut sekasortoiselle Elland Roadilla jonkun järjen. Hän on suoristanut rivit ammattitaidollaan ja jämäkkyydellään. Bielsa veti kesällä kolmet harjoitukset päivässä. Hän antoi elokuussa yhden vapaapäivän ja helmikuussa neljän päivän loman. Häneltä odotettiin paljon: Bielsa on seuran kaikkien aikojen kallein manageri.

Leeds on tehnyt hurjan määrän töitä. Joukkueen valmennustiimi on tutkinut vastustajien kaikki pelit parilta viime kaudelta. Leeds antoi kaikkensa, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Jos Bielsa lähtee, on kolme kertaa (1969, 1974 ja 1992) Englannin ykköseksi yltänyt Leeds United jälleen nollapisteessä.

Toimittaja Hay kertoi FourFourTwossa, että Leeds on varautunut jo ”El Locon” hyvästeihin. Argentiinalaisen taustoihin kuuluva Carlos Corberan saattaa ottaa jatkossa komennon. Elland Roadilla on nyt mahdollisuus rakentaa jotain kestävää, pitää huoli bielsamaisen jalkapallon jatkumisesta. Radrizzani on yhtälössä avainasemassa. Hänen pitää avata nyt yksi ovi, jos toinen sulkeutuu.

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS