Kausiennakko 2021-22 – Leeds: Marcelo Bielsa on asettunut aloilleen – joko europelit kutsuvat?

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

El Loco löysi paikan, jota voi viimein kutsua kodiksi

Valmennusryhmä

  • Manageri: Marcelo Bielsa
  • Apuvalmentaja: Diego Flores
  • Apuvalmentaja: Diego Reyes
  • Videoanalyytikko: Pablo Quiroga
  • Maalivahtivalmentaja: Marcos Abad
Marcelo Bielsa ei sortunut paineen alla. Kuva: Getty Images

Marcelo Alberto Bielsa Caldero, joka tunnetaan jalkapallomaailmassa lempinimellä ”El Loco”, syntyi 21. heinäkuuta 1955 Rosariossa Argentiinassa.

Bielsa pelasi puolustajana Newell’s Old Boysin ykkösdivisioonajoukkueessa, mutta päätti pelaajauransa jo 25 vuoden ikäisenä keskittyäkseen valmentamiseen. Bielsa on käskyttänyt ainutlaatuisella manageritaipaleellaan useita jalkapalloseuroja, sekä Argentiinan ja Chilen maajoukkueita.

Hän käynnisti uransa Newell’s Old Boysin valmentajana ja johdatti joukkueensa useisiin voittoihin 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen hän siirtyi Meksikoon vuonna 1992 ja valmensi lyhyesti Club Atlasta ja Club Américaa. Bielsa palasi Argentiinaan vuonna 1997 Vélez Sarsfieldin valmentajaksi, jota seuranneiden maajoukkuepestien jälkeen huippuluotsi on operoinut vain Euroopassa.

Chilen peräsimessä Bielsa saavutti kulttihahmon maineen. Hänen johdollaan maajoukkueen tulokset kohenivat huomattavasti sillä välin kun hänen persoonallisuutensa herätti keskustelua ja kiinnitti median huomion. Tämä sai luonnollisesti aikaan useita pieniä kiistoja sekä urheiluun että politiikkaan liittyen, eivätkä vastaavanlaiset tilanteet ole koskaan täysin poistuneet hänen ympäriltään.

Bielsasta tuli Athletic Bilbaon päävalmentaja vuonna 2011. Joukkue tottui sutjakkaasti Bielsan tekemiin muutoksiin ja nautti loistavasta ensimmäisestä kaudesta argentiinalaisen alaisuudessa. Seura kaatoi PSG:n ja Manchester Unitedin kaltaiset suurseurat edetäkseen Eurooppa-liigan finaaliin, jossa Atlético Madrid vei kuitenkin voiton. Joukkue selvisi samalla kaudella myös Copa del Reyn loppuotteluun, mutta hävisi tämän Barcelonalle. Seuraavalla kaudella 2012-13 useiden avainpelaajien lähtö johti suuriin vaikeuksiin, eikä Bielsan umpeutuvaa sopimusta jatkettu Athleticin jäätyä La Ligassa vasta sijalle 12.

Välirikkoja ja pätkätöitä

Ennen Leedsiin saapumista Bielsalla ei ollut tapana viihtyä kovin pitkään yhden seuran peräsimessä. Välit johtoportaiden kanssa ovat tupanneet tulehtumaan niin pahasti, ettei Bielsa ole voinut kuin vaihtaa maisemaa. Näin kävi varsinkin Athletic-pestin jälkeisinä vuosina.

Aloitettuaan vahvasti Marseillen peräsimessä kaudella 2014-15, sijoittui Bielsan joukkue neljänneksi sarjassa. Seuraavalla kaudella Bielsa irtisanoi itsensä heti ensimmäisen ottelun jälkeen seurajohdon kanssa syntyneiden ristiriitojen vuoksi. Bielsan mukaan hänen sopimukseensa oltiin tehty muutoksia, joihin hän ei itse ollut suostunut.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Marcelo Bielsalla on tapana ohjata otteluita kentän laidalta joko kyykkyasennossa tai jonkinlaisella pallilla istuen. Kuva: Getty Images

Toukokuussa 2016 Bielsa nimitettiin Lazion uudeksi manageriksi. Hän jätti tehtävänsä kuitenkin vain kahden päivän jälkeen, mikä sai italialaisseuran haastamaan valmentajan oikeuteen sopimusrikkomuksen takia. Bielsa selitti myöhemmin, ettei seura ollut pystynyt värväämään hänen toivomiaan pelaajia hänen asettamaan määräaikaan mennessä, eikä kokenut, että hänen tarpeitaan tuettaisiin siirtoikkunan aikana.

Toukokuussa 2017 Bielsa palasi Ranskaan, Lillen peräsimeen. Hänen aikakautensa alkoi todellisella suursiivouksella. Ennen kauden alkua hän suositteli joukkueen 11 kokeneempaa pelaajaa lähtemään uusien, nuorempien pelaajien tieltä. Marraskuussa hänet hyllytettiin hetkeksi ja joulukuussa potkittiin pihalle. Lillen seurajohto myönsi tehneensä virheen Bielsan pestaamisessa ja perusteli potkuja argentiinalaisen päätöksellä päästää kokeneet pelaajat lähtemään.

Tapahtumarikas debyyttisesonki Leedsissä

Kesäkuussa 2018 Bielsa nousi kuitenkin taas jaloilleen, kun hän saapui ensimmäistä kertaa Englantiin. Kyseessä ei tälläkään kertaa ollut mikään rikas mahtiseura, vaan takaisin Valioliigaan pyrkivä kulttiseura Leeds United.

Tuloksellisesti kausi Leedsissä alkoi loistavasti. Bielsa sai pelaajat pelaamaan toivomallaan tavalla oikeastaan heti alusta alkaen, minkä ansiosta hän oli ehdolla myös Mestaruussarjan kuukauden valmentajaksi johdatettuaan seuran sarjataulukon ykkössijalle joulukuussa ryhmän merkittävistä loukkaantumisongelmista huolimatta.

Tammikuussa 2019 Bielsa joutui kuitenkin ensimmäistä kertaa brittimedian kynsiin, kun hän myönsi lähettäneensä vakoojan seuraamaan Derbyn harjoituksia ennen Frank Lampardin miehistön kukistamista Mestaruussarjan huippuottelussa. Tapaus herätti maailmanlaajuista huomiota ja jakoi mielipiteitä, minkä seurauksena Bielsa ilmoitti järjestävänsä medialle poikkeuksellisen pressitilaisuuden. Tässä vaiheessa Bielsan pelifilosofiaan ihastuneet kannattajat pelkäsivät kaikki pahinta ja uskoivat Leeds-luotsin tiedottavan erostaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Spygate kuohutti ja huvitti. Kuva: Getty Images

Pressitilaisuuden sisältö oli kuitenkin jotain aivan muuta. Bielsa antoi kymmenille toimittajille yksityiskohtaisen PowerPoint-esityksen siitä, miten perusteellisesti ja huolellisesti hänellä on tapana valmistautua eri vastustajien kohtaamiseen. Äärimmäisen analyyttistä sisältöä ja Bielsan tapaa tuoda tämä ilmi kuvailtiin jälkeenpäin ”nerokkaaksi”, eikä brittifutista kuohuttanutta tapausta arvosteltu enää lainkaan samalla mittakaavalla. Leedsiä rankaistiin Spygate-nimellä tunnetusta tempauksesta myöhemmin 200 000 punnan sakoilla, jotka Bielsa maksoi kunnioitettavasti omasta taskustaan.

Huhtikuussa 2019 Bielsa nousi jälleen suuren huomion keskipisteeksi niin arvostettavasta kuin kyseenalaisestakin tempauksestaan Leedsin ja Aston Villan välillä pelatussa ottelussa. Leeds teki ottelun ensimmäisen maalin samalla kun Villan Jonathan Kodjia makasi maassa loukkaantuneena, mikä synnytti sekasorron pelaajien välillä. Erotuomari joutui tulemaan kentällä käynnistyneen torikokouksen väliin ja näytti myös punaista korttia Villan Anwar El Ghazille.

Bielsan reaktio Leedsin kyseenalaiseen maaliin hämmästytti. Hän oli siitä suorastaan raivoissaan. Bielsa huusi kentän laidalla ”Antakaa se maali!” ja käski pelaajiaan tekemään vastustajille tietä heti avauspotkun jälkeen, jotta he voisivat vapaasti tasoittaa pelin. Näin myös kävi – vaikka tasapeliin päättynyt ottelu tarkoitti sitä, ettei Leedsillä ollut enää mahdollisuutta selvitä Mestaruussarjan kahden parhaan joukkoon. Syyskuussa Bielsan joukkue palkittiin ennennäkemättömästä tempauksestaan FIFA:n reilun pelin palkinnolla.

Bielsan ensimmäinen kausi Leedsin peräsimessä päättyi pettymykseen, kun joukkue hävisi nousukarsintojen välierissä Derbylle ja joutui palaamaan lähtöruutuun. Seuraavalla kaudella edes koronaviruspandemian aiheuttama ottelutauko ei kuitenkaan häirinnyt nälkäistä ja kehittynyttä Leedsiä sen tavoitteessa palata Valioliigaan 16 vuoden mittaisen tauon jälkeen. Leeds kruunattiin Mestaruussarjan mestariksi 10 pisteen erolla seuraavaan ja suurta ylistystä saanut Bielsa jatkoi sopimustaan.

Bielsa on löytänyt itselleen uuden kodin Leedsistä ja pysynyt Elland Roadilla pidempään kuin missään muussa seurassa aiemmin. Ryhmä ei ole palanut argentiinalaisluotsin raastavasta pelitavasta ja vaativasta asenteesta huolimatta loppuun, vaan näyttäisi jälleen valmiilta viihdyttämään niin Leedsin kuin koko sarjan faneja, jotka pääsevät viimein todistamaan hehkutettua ilosanomaa paikan päältä.

Peliryhmitys – muoto

Marcelo Bielsan vahvuudet valmentajana lepäävät suurilta osin hänen pelaajiensa kyvykkyydessä vaihtaa formaatiosta toiseen kesken otteluiden.

Kaikki on melko yksinkertaista. Bielsa käyttää erittäin tiivistä 4–1–4–1-muodostelmaa joukkueen puolustaessa ja antaa pelaajiensa olla luovempia 3–3–1–3-muodostelmassa, jota käytetään joukkueen hyökätessä. Ainakin pähkinänkuoressa siis.

Kumpikin muoto pitää sisällään avainpelaajia ja lähes korvaamattomia päähenkilöitä. Puolustaessa puolustavan keskikenttäpelaajan roolissa operoiva Kalvin Phillips on Bielsan tärkein yksittäinen pelaaja. Kesän EM-kisoissakin Englannin maajoukkueelle loistaneen 25-vuotiaan pelinlukutaito, syöttötarkkuus ja kykeneväisyys peittää oikeat tilat, joihin vastustajan hyökkäävät keskikenttäpelaajat pyrkivät, ovat elintärkeitä Leedsin puolutuspelaamisen toimivuudelle.

Puolustuspelaamisen toimivuuden kannalta on myös tärkeää, että joukkueesta löytyy hyökkääjä, joka on valmis tekemään kaikkensa joukkueen eteen. Hyökkääjä, joka on tunnetun sanonnan mukaan joukkueen ensimmäinen puolustaja. Patrick Bamford on juuri se pelaaja ja osaa tehtävänsä paremmin kuin kukaan muu.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Patrick Bamford ja Kalvin Phillips ovat elintärkeitä pelaajia Marcelo Bielsalle. Kuva: Getty Images

Yksinäisenä kärkimiehenä Bamford sulkee vastapuolen toppareiden väliset syöttölinjat, juoksee alas prässäämään vastustajan puolustavaa keskikenttäpelaajaa ja vetää ryhmäänsä perässään vastahyökkäysten käynnistyessä. Vaikka Bamford ei välttämättä ole Valioliigan elegantein ja vikkelin hyökkääjä, puhuvat numerot puolestaan. Bamford on elämänsä kunnossa ja onnistuu kaiken lisäksi maalinteossa lähes joka toinen ottelu.

Bielsan pelifilosofia on kuitenkin kaikki kaikessa hyvin hyökkäävä. Leeds teki viime kaudella enemmän maaleja kuin Chelsea, Arsenal ja Everton. Näin Bielsa haluaa asioiden menevän. Argentiinalaiselle viihdyttävä pelitapa on voittoa tärkeämpi asia. Sillä on tietysti varjopuolensa, kuten puolustukseen jäävät aukot ja runsas määrä päästettyjä maaleja. Hänen ainutlaatuisen asennoitumisensa vuoksi Bielsa on kuitenkin samalla yksi lajimme arvostetuimmista valmentajista, joita Pep Guardiola pitää yksinkertaisesti ”maailman parhaana”.

– Otan riskejä, jotta peli voi olla kaunista. Toisen vaihtoehdon valitseminen tarkoittaisi sitä, etten välitä ja että valitsisin aina vain sen tavan, jolla voittaminen olisi mahdollista, vastasi Bielsa vuonna 2020 kysyttäessä siitä, etteikö hänen pitäisi muuttaa pelitapaansa parempien tulosten saamiseksi.

Hyökätessä muodostelma muuttuu aiemmin mainittuun 3–3–1–3:een. Käytännössä yksi keskikenttäpelaaja on silloin enemmän linjassa puolustavan keskikentän kanssa ja toinen porrastetusti korkeammalla, mutta koska jalkapallomaailma ei ole valmis myöntämään joukkueen aidon hyökkäysmuodon olevan tarkalleen ottaen myös 2–1–6–1 ja välillä 3–3–3–1, on tapana puhua tästä vähän vähemmän absurdista ryhmitelmästä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Leedsin hyökkäysmuoto 3–3–1–3 valmiina.

Leedsin puolustaessa joukkueella on lähtökohtaisesti kaksi tavoitetta: prässätä pallo miesmerkkausta harjoittaen pois vastustajalta ennen vaara-alueille murtautumista tai pakottaa se pelaamaan pallo pitkänä eteenpäin.

Voitetun pallonhallinnan jälkeen laitapuolustajat Junior Firpo ja Luke Ayling lähtevät saman tien ylöspäin. Kumpikin laitapuolustaja rientää niin korkealle, että he ovat vähintään samassa linjassa keskikenttäpelaajien kanssa. Puolustava keskikenttäpelaaja Kalvin Phillips on tällöin valmis putoamaan toppareiden väliin, sillä vastustajan iskiessä vastaan joutuu jompi kumpi heistä irtoamaan yleensä kohti sivurajaa ja Phillips paikkaamaan.

Laitapuolustajien rientäessä ylös toinen keskikentän keskuksista – eli alla olevasta ihanneavauksesta joko Stuart Dallas tai Matheusz Klich – nousee hyökkäävän keskikenttäpelaajan rooliin Patrick Bamfordin alapuolelle. Laitahyökkääjät Raphinha ja Jack Harrison leikkaavat samaan aikaan sisään tehdäkseen tilaa laitapuolustajien nousuille tai takakierroille. Näin muodostuu Bielsan hyökkäysryhmitelmä 3–3–1–3.

Helder Costa ja Ian Poveda toimivat varavaihtoehtoina laidoille. Siellä kykenevät pelaamaan myös Rodrigo Moreno ja Tyler Roberts, jotka voivat pelata sen lisäksi Bamfordin tontilla piikissä tai kymppipaikalle ajoittain nousevana keskikenttämiehenä. Robin Kochin ja Pascal Struijck’n voidaan odottaa taistelevan hanakasti myös paikasta topparin tontilla. Struijck osaa Diego Llorenten tavoin pelata myös keskikentällä ja Stuart Dallas oikeastaan missä vain hyökkäyksen ja maalivahdin välissä.

Ihanneavaus – (4-1-4-1)

Ihanneavaus kuvana, tehdään buildlineupilla. Kuvan koko about 400xjotain.

Pelaajalista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1Illan MeslierMVMaalivahti2.3.2000
13Kristoffer KlaessonMVMaalivahti27.11.2000
14Diego LlorenteKPToppari16.8.1993
5Robin KochKPToppari17.7.1996
21Pascal StruijkKPToppari11.8.1999
6Liam Cooper (C)KPToppari30.8.1991
3Júnior FirpoVPVasen laitapuolustaja22.8.1996
2Luke AylingOPOikea laitapuolustaja25.8.1991
15Stuart DallasOPOikea laitapuolustaja19.4.1991
23Kalvin PhillipsPKKPuolustava keskikenttä2.12.1995
43Mateusz KlichKKKeskikentän keskusta13.6.1990
46Jamie ShackletonKKKeskikentän keskusta8.10.1999
4Adam ForshawKKKeskikentän keskusta8.10.1991
20Daniel JamesVHVasen laitahyökkääjä10.11.1997
22Jack HarrisonVHVasen laitahyökkääjä20.11.1996
10RaphinhaOHOikea laitahyökkääjä14.12.1996
19RodrigoPKPiilokärki6.3.1991
11Tyler RobertsPKPiilokärki12.1.1999
9Patrick BamfordKHKeskushyökkääjä5.9.1993
30Joe GelhardtKHKeskushyökkääjä4.5.2002

Mistä sijoista Leeds pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta


Everton – Liverpool | Liverpool on punainen!

Juhliiko Pool Merseysiden derbyssä? Vieraskertoimissa tarjolla herkkua!