Lionel Messi räjäytti jalkapallomaailman tiistaina 25. elokuuta ilmoittamalla Barcelonalle haluavansa jättää seuran ennen seuraavan kauden alkua. Vedonlyöntikertoimet ovat kääntyneet vuorokaudessa selkeästi siihen suuntaan, että Messi siirtyy Pep Guardiolan alaisuuteen Manchester Cityyn.

On hyvin vaikea nähdä, että kenelläkään toisella seuralla kuin Cityllä tai Paris Saint-Germainilla olisi varaa Messiin. Jälkimmäinen lisäksi kertoi, ettei se aio hankkia Messiä. Näin ollen on varsin ajankohtaista leikitellä ajatuksella: Miten Lionel Messi sopisi Guardiolan Cityyn?

Vastaushan on auringonkirkas. Messi on (mausta riippuen) maailmanhistorian paras jalkapalloilija. Guardiola tiivisti aikoinaan hyvin Messin upeuden, kun häneltä kysyttiin, onko Sergio Agüero maailman paras hyökkääjä.

– Vastaus on aina Messi. Messi on aina paras, kuului Guardiolan avaus vastaukseen.

Guardiolalta on kuultu myös kenties paras kuvaus Messistä. Guardiolan mukaan Messistä on aivan turha kirjoittaa ja aivan turha puhua – hänestä pitää vain nauttia ja häntä pitää vain katsoa. Messi siis sopii mihin tahansa maailman joukkueista, siitä ei ole epäilystäkään.

Jos mietitään ensin Messiä pelaajana. Hän on muuttanut hieman peliään viimeisen vuosikymmenen aikana. Iän ja Barcelonan joukkueen rakenteen myötä hän on enemmän pelintekijä kuin vaikkapa Guardiolan Barcelonassa. Kukaan ei ollut lähelläkään Messin syöttölukemia viime kauden La Ligassa, kun mitataan isojen maalipaikkojen luontia (34).

Päättyneellä La Liga -kaudella Messi kirjasi 21 maalisyöttöä 0.66 xA/90 -lukemalla. Maaleista ei silti ole tarvinnut tinkiä: Messin viime sarjakauden maalisaldoksi kirjattiin 25 (0.78 xG/90), ja xG+xA per 90 minuuttia La Ligassa oli lopulta noin 1.10 ja koko kaudella lähes 1.50.

Messi kirjasi 2.2 laukausta maalia kohti per 90 minuuttia ja kuljetuksia keskimäärin 5.4. Numerot täsmäävät Cityssä Kevin De Bruyneen.

Lionel Messi. Kuva: Getty Images

Edelleen hän saa liikkua kentällä vapaasti ja säästää paljon energiaansa puolustuspelin kustannuksella. Ylös jättäytyminen ei tosin ole välttämättä lainkaan huono asia taktisesti: Pausa Fútbolin mukaan Messi pitää näissä tilanteissa joukkueelleen tärkeitä korkean arvon tiloja, vaikka pelin virta kääntyisi toisaalle. Tilat ovat arvokkaita, kun Barcelona (tai City) saa riiston ja kääntää pelin kohti vastustajan hyökkäyskolmannesta.

Messi on 33-vuotias eikä omaa ihan samaa kestävyyttä ja räjähtävyyttä kuin menneinä vuosina esimerkiksi Guardiolan Barcelona-ajoilla, joten jostain on tingittävä fiksusti, jotta Messin arvo hyökkäysvaiheissa säilyy.

Mikäli siirto Valioliigaan ja Cityyn toteutuu, on jännittävä seurata voiko Messi tehdä tätä enää samassa mittakaavassa kuin Barcelonassa mikäli Pep päättää peluuttaa Messiä enemmän keskikentällä tai keskemmällä hyökkäystä. Todennäköisesti näin ei tapahtuisi, koska Messin vahvuudet toisessa roolissa ovat pelille huomattavasti arvokkaampia. Jos hän haluaisi, hän voisi olla keskikentällä kuin Xavi tai Ever Banega.

Messi kuitenkin puhkoo puolustusmuotoja pallokontrollillaan, matalan painopisteen kuljetuksillaan ja käännöksillään, peliasennon vastaisilla ratkaisuillaan ja murtavilla syötöillään. Kuljetukset ja syöttötaito yhdistettynä maalintekotaitoon mahdollistavat sen, että Messi vastaa noin seitsemästä prosentista Barcelonan historian noin 9000 tehdystä maalista. Sen takia Messin ei vielä kannata olla syvällä makaava pelintekijä.

City tarjoaisi Messille täydellisen ympäristön pelisysteemin ja pelaajiston suhteen. Keskikentältä ja oikeastaan joka puolelta kenttää löytyy taitavia maailmanluokan syöttelijöitä ja hyökkäyksestä pelaajia, jotka liikkuvat monipuolisesti. Tila on kaiken keskiössä, ja pelitavan perusasiat ovat varmasti muutenkin Messille tuttuja aiemman Pep-yhteistyön ansiosta, vaikka City onkin erilainen, modernimpi, eläin kuin vuosien 2008-12 Barcelona.

Mitä Messi haluaa?

Peli on muuttunut, mutta niin ovat myös Guardiola ja Messikin. Ei tämä liitto voisi epäonnistua – päinvastoin. Citystä tulisi kertaheitolla voittajasuosikki. Messi on ollut turhautunut Barcelonassa jo vuosia, ja kertonut avoimesti haluavansa vain voittaa. Messi haluaa voittavan projektin, ympärilleen parhaat pelaajat ja vierelleen parhaan valmentajan.

Yhdessä heidän kanssaan Messi haluaa pelata absoluuttisella huipulla ja kilpailla suurimmista pokaaleista ilman, että joutuu kokemaan Anfield Roadin ja Bayern Münchenin tarjoamia totaalisia nöyryytyksiä. Uskon, että Messi on valmis tinkimään ansioistaan saavuttaakseen lisää urheilullista glooriaa.

Grace Robertson 🏳️‍⚧️

@GraceOnFootball
I don't know who needs to hear this but, err, Barcelona players pass to Lionel Messi a lot. Losing him would be, well, it'd be suboptimal.

Messi on vaatinut muutosta ja Barcelonalta investointeja pelaajiin, jotta se voisi olla kilpailukykyinen. Näin ei ole tapahtunut vaan Barcelona nojaa yhä vahvemmin Messiin. En usko, että Messi haluaa pelata joukkueessa, jossa jokainen pallo pelataan hänelle ja hänen kauttaan (kuten ylläoleva grafiikka näyttää).

Hän haluaa Guardiolan ja Luis Enriquen ajan joukkueen ympärilleen, jossa kenttätasapaino on optimaalinen, peli virtaa ja kombinaatiot tekevät hyökkäyspelistä nautinnollista. On uskoakseni äärimmäisen turhauttavaa olla ainoa ratkaisuihin kykenevä pelaaja, etenkin kun tilanne voisi olla se, että joukkueessa olisi muitakin letkan vetäjiä (jos käytetään Tour De France -vertausta). Uskon ettei Messi enää jaksa pelata (hieman kärjistäen) vetojuhtamaisesti kuten Argentiinan maajoukkueessa ja viime vuosina Barcelonassa.

Pelin keskiössä alue 14 ja kultainen alue

Siirto vavisuttaisi jalkapallo- ja urheilumaailmaa monesta eri tulokulmasta, mutta pitäydytään kuitenkin siellä missä kaikki taika tapahtuu: kentällä, vihreällä veralla. Katsotaan hieman eri formaatiovaihtoehtoja, joissa Messi on hahmoteltu mukaan. Pääasiassa esillä ovat Cityn viisi ylintä pelaajaa.

Huomionarvoista kuitenkin on, että Messin kohdalla pelipaikka formaatiografiikoissa on usein paperia vapaan liikkumisen takia. Messi rakastaa alue 14:ää (kuva), oikeata laitaa ja oikeata puolitilaa.

Näillä alueilla hän haluaa pelata ja luoda itselleen ja joukkuetovereilleen tilaa, sekä tehdä maaleja ja voittaa vastustajia. Ohessa Spielverlagerungin hahmotelma tyypillisestä Messi-tilanteesta, jossa hän leikkaa tai kuljettaa keskelle.

Tilanne etenee siten, että laitahyökkääjä ajaa boksiin ja Messi löytää hänet murtavalla syötöllään. Toinen skenaario on, että Messi kuljettaa palloa keskemmälle ja saa tilaa keskushyökkääjän ansiosta. Samalla taustalta keskikenttäpelaaja ajoittaa syvyysjuoksun vetääkseen yhden tai kaksi puolustajaa mukaansa, ellei laitapuolustaja ole sitä jo tehnyt.

coachdogge

@coachdogge
That 6th City goal: Inner Corridor -> Assist Zone -> Golden Zone. 1 touch. 😍

City hyödyntää ylläolevan kuvan mukaista alueajattelua pelissään, ja Messi toisi merkittävästi sen hyökkäyspeliin arvoa. Todennäköisesti maalimäärät kultaiselta alueelta kasvaisivat ja maalien takana olisi suoraan tai välillisesti Messi. Kuvitelkaa syöttökolmioita De Bruynen, Agueron ja Sterlingin kanssa…

Mikä rooli sopisi Messille parhaiten?

Messi valeysinä. Viime kaudella Pep käytti esimerkiksi Mestarien liigan pudotuspeleissä Phil Fodenia valeysin roolissa. Foden pelasi hyvin, mutta tässä formaatioesimerkissä valeysiksi puetaan Messi.

Esimerkiksi Foden ja Raheem Sterling pelaisivat tässä hyökkäyksen laidoilla. Mainitun kolmikon alapuolella olisivat puolestaan keskikentän pohja, Rodri tai Fernandinho, sekä ylemmät keskikenttäpelaajat De Bruyne ja Bernardo Silva. Perusmuoto olisi täten 4-3-3.

Messi hyökkäävänä keskikenttäpelaajana. Mikäli Pep siirtäisi Messin pelillistä evoluutiota alemmas, ottaisi hän paikan De Bruynen vierellä kuitenkin hyökkäävämpänä pelaajana kohti boksia puolitilasta keskustaan hyökäten. Foden voisi pudottaa paikoin alemmas kymppialuetta flirttaillen. Linkkipeli Sterlingin ja kärkipelaajan kanssa tulisi hitsata yhteen, jotta tällä olisi ainekset onnistua. Perusmuoto olisi niin ikään 4-3-3, Rodri olisi Messin ja De Bruynen alapuolella.

Messi kymppialueen pelintekijänä. De Bruyne pelasi viime kaudella paljon oikealla laidalla niissä otteluissa, joita itse katsoin. Hän liikkui keskeltä laitakaistalle ja paikoin pystyi melkein sanomaan, että hän pelaa todella korkealle nousevana laitapuolustajana.

Tämä toimi, joten Pep voisi sijoittaa De Bruynen oikealle laitakaistalle ja käskeä häntä uimaan sieltä puolitilaan keskikaistaa kohti. Messi operoisi näin ollen keskellä ja voisi tehdä juoksuja De Bruynen laidalle. Messi olisi pelin keskiössä ja syötöt kulkisivat paljon hänen kauttaan. Perusmuotona 4-2-3-1.

Messi oikealla laidalla. Tämä on varmaankin se todennäköisin skenaario ja pitkälti se rooli, jossa Pep on Messin nähnyt. Oikealta laidalta vapaata liikkumista keskustaan, puolitiloissa ja syvyysjuoksuja kombinaatiopelin kautta. Keskikaistalle päästessään murtavia syöttöjä boksiin, ja nämä voivat toteutua myös alueelta jossa De Bruyne on merkittynä. Perusmuotona tuttu 4-3-3.

Messi tuplakymppinä. Oheinen formaatio on todennäköinen pelin sisällä, ei ehkä niinkään oletusmuotona. Rakenteluvaiheessa topparit jäävät alas ja laitapuolustajat nostavat samaan linjaan puolustavan keskikenttämiehen kanssa. Tästä seuraavassa linjassa Messi ja esimerkiksi De Bruyne tuplaavat kymppialueen laitahyökkääjien noustessa hieman ylemmäs ajatuksena ajaa boksiin ja syvään kärkipelaajan kanssa. 2-3-4-1.

Messiä voi siirrellä muodostelmissa melkein mihin tahansa, mutta nämä lienevät todennäköisimpiä tapoja miten Guardiola hyödyntäisi Messiä. En epäile hetkeäkään, etteikö sopeutuminen onnistuisi. Messi on nero päätöksenteossaan, pelaa väkevästi prässejä vastaan ja sokeisiin kulmiin pudottautumisillaan hän luo itselleen tarvittaessa vaadittavat lisämetrit, jotta hän pääsee etenemään syötön tai kuljetuksen avulla kohti haluamiaan alueita. Hän siis pärjää kylmässä sateessa ja Valioliigassa, älkää huoliko.

Oheinen Wyscoutin statistiikka (kuljetukset hyökkäyskolmanneksella) osoittaa miten hyvin Messi pystyy pitämään palloa ahtaissa tiloissa vastustajan hyökkäyskolmanneksella puolustusmuotojen väleissä paineen alla. Kun kuljetukset tulevat laukausten seurauksena, maaliodottama nousee pallon jäädessä Messille vaara-alueelle. Kun tällä alueella kuljetusten onnistumisprosentti on 75, joukkue ja pelaaja ovat vahvoilla tehdä maali keskuspuolustajia vastaan ja heidän edestään.

Lionel Messi 2019/20 - scout report - tactical analysis tactics

Messi on täydellinen alue 14:n pelaaja, ja jos hän saa kritiikkiä siitä ettei hän putoa alas puolustusmuotoon, niin ainakin hän tekee tärkeän työn ylhäältä prässätessä. Puolet tilanteista, jotka johtivat Messin prässin ansiosta Barcelonalle pallon takaisin, tulivat alue 14:ltä. Vastaprässi on nykyjalkapallossa otteluita ratkaiseva aspekti.

Lionel Messi 2019/20 - scout report - tactical analysis tactics

Eihän tämän näin pitänyt päättyä, mutta kyseessä on Messille nykytilanne huomioiden sellainen ratkaisu, joka vain täytyy tehdä. Kun laiva uppoaa, niin kapteeni menee sen mukana, mutta Messin kohdalla sanontaa ei voi käyttää, koska kannelta heitetään alas Josep Maria Bartomeu. Messi ansaitsee uralleen päätöksen huipulla ja ehkä pari viimeistä vuotta sitten New Yorkissa.

Kuten toisaalla jo todettiin, on todellinen vääryys ettei Messi saa Barcelonan kannattajilta jäähyväisiä Camp Noun valoissa 100 000 ihmisen laulaessa keuhkonsa pihalle Messi-huudoilla. Tämä on kuitenkin asia, joka jää Barcelonan johdon rinnuksille ja kasvoille ikiajoiksi. Se on oikein, mutta tilanteen ajautuminen tähän pisteeseen on todella väärin. Urheilu on suuria tunteita ja niin tässäkin tapauksessa.

Jos City siirto toteutuu, niin ainakin täytyy olla iloinen Messin puolesta: hän pääsee kilpailemaan huippujoukkueessa, tutun huippumanagerin kanssa. Pari pokaalia, ehkä Ballon d’Or ja New Yorkiin Antonellan ja lasten kanssa. Sen jälkeen kaikki lienee jo paremmin Camp Noulla ennen seuraavaa kappaletta.