Englannin hallitseva mestari Liverpool on voittanut kauden ensimmäisessä valioliigaottelussaan sarjanousija Leeds Unitedin 4-3-lukemin äärimmäisen vauhdikkaan ottelun jälkeen.

Mohamed Salah nousi Anfieldin sankariksi, kun hänestä tuli Valioliigan historian ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut tekemään hattutempun sarjan ensimmäisellä ottelukierroksella syyskuussa. Salah on myös ensimmäinen pelaaja Liverpoolin historiassa, joka on onnistunut tekemään avauskierroksella maalin neljänä peräkkäisenä kautena.

Liverpool FC

@LFC
GET IN, REDS!! 🔴

Liverpoolille vihellettiin heti ottelun alussa rangaistuspotku, kun Mohamed Salahin laukaus kohti maalia pysähtyi Leeds-toppari Robin Kochin käteen.

Erotuomari Michael Oliver osoitti saman tien pilkulle ja Salah astui pallon taakse. Egyptiläishyökkääjä otti pitkän vauhdin, jonka päätteeksi hän tykitti sen tulisesti maalin keskelle. Maali oli jo hänen 50. valioliigaosumansa kotikentällä.

Leeds ei kuitenkaan antautunut vielä tässä vaiheessa ja jatkoi Liverpool-puolustuksen sahaamista. 12 minuutin pelin jälkeen Kalvin Phillipsin pitkä pystysyöttö teki tuhoa Liverpoolin alakerralle, ja lukemat olivat pian tasan.

Phillips vapautti Jack Harrisonin vasemmalta laidalta, eikä Trent Alexander-Arnold pysynyt millään nopeajalkaisen englantilaislaiturin perässä. Manchester Citystä lainattu Harrison leikkasi sisään oikealle jalalleen ja sivalsi pallon tyylikkäästi vasempaan alakulmaan. 1-1.

Jack Harrison vastasi Leedsin ensimmäisestä valioliigamaalista 16 vuoteen. Kuva: Getty Images

Leedsin hyökkäyspelaaminen Anfieldilla oli rohkeaa ja vaarallista, mutta puolustus ei tuntunut pitävän millään. Kun ottelua oli takana 20 minuuttia, siirtyi Liverpool takaisin johtoon.

Andrew Robertsonin kulmapotku löysi merkkaamattomaksi jääneen Virgil van Dijkin maalin suulta, mistä isokokoinen hollantilaistoppari puski pallon pysäyttämättömästi sisään. Leeds-vahti Illan Meslier ehti kyllä pallon tielle, mutta kaatui sen mukana maaliviivan väärälle puolelle.

Van Dijkin maali oli komea, mutta pian hänen onnistumisensa jälkeen omissa soi. Van Dijk juoksi kiinni Stuart Dallasin korkeaan pystypalloon, mutta ei onnistunut purkamaan sitä turvallisesti tiehensä Liverpoolin boksista. Ponneton purkuyritys ei selvinnyt turvaan, vaan jäi vieressä juosseen Patrick Bamfordin jalkoihin, jonka jälkeen englantilaiskärki nosti pallon Allisonin ylitse maaliverkon perukoille.

Peli oli jälleen tasan, kun avauspuoliskoa oli takana puolen tunnin verran. Liverpool ei kuitenkaan jäänyt tälläkään kertaa nuolemaan haavojaan, vaan palasi johtoasemaan vain kolme minuuttia myöhemmin.

Leeds ei onnistunut puskemaan Robertsonin keskitystä kunnolla tiehensä, ja pallo putosi suoraan Salahin jalkoihin. Liverpoolin tähtihyökkääjä otti sen jalkapohjallaan alas, jonka jälkeen hän ampui millintarkan ohjuksen oikeaan yläkulmaan.

Mohamed Salah tykitti Liverpoolille upean maalin. Kuva: Getty Images

Viisimaalisen avausjakson jälkeen pelaajat marssivat joukkueidensa pukuhuoneisiin kuuntelemaan valmentajien palopuheet puolustuspelaamisen parantamisesta. Sekä Jürgen Klopp että Marcelo Bielsa olivat varmasti hyvin kaksijakoisissa fiiliksissä ensimmäisen puoliajan jälkeen.

5 - This is only the second ever @premierleague game played on the opening matchday of a season to see five goals scored before half-time, after Man Utd 5-1 Fulham in August 2006 (4-1 at half-time). Entertainment.

Toisella jaksolla kummankin joukkueen vauhdikas hyökkäyspeli jatkui, ja ottelussa mentiin jatkuvasti päästä päähän. Van Dijk kävi jälleen lähellä maalia Liverpoolin kulmasta, jonka jälkeen Sadio Manén viimeistely-yritys Salahin syötöstä jäi heikoksi. Kun ottelua oli takana 66 minuuttia, laukoi Mateusz Klich Leedsin jo kolmatta kertaa tasoihin.

Leeds levitti pallon oikealle laidalle, josta Helder Costa keskitti sen aikaisena Liverpoolin boksiin. Klich otti pallon taitavasti haltuunsa pienessä tilassa ja laukoi sen heti toisella kosketuksellaan kliinisesti maaliin. Tulostaulu näytti siis 3-3.

Ottelun viimeisillä hetkillä Liverpool kuitenkin onnistui vielä neljännen kerran ja otti kamppailusta täydet kolme pistettä. Leedsin ennätyshankinta Rodrigo rikkoi Fabinhoa huolimattomasti boksin sisällä, ja tilanteesta vihellettiin Liverpoolille sen ottelun toinen rangaistuspotku.

Salah astui jälleen itsevarmana pallon taakse ja lähti vihellyksen myötä vauhtiin. Tällä kertaa egyptiläishyökkääjä sijoitti pallon vasempaan alakulmaan ja vei Liverpoolin 4-3-johtoon Meslierin aavistaessa väärään suuntaan. Vauhdikas ottelu päättyi 87. minuutilla tehdyn osuman myötä kotijoukkueen voittoon.