Hallitseva mestari ja sarjaa tälläkin hetkellä johtava Manchester City kohtaa lauantain huippuottelussa sarjakakkosen Chelsean.

Ensimmäinen kohtaaminen syyskuussa päättyi Cityn 1-0-voittoon Stamford Bridgellä. Tuolloin manchesteriläiset olivat pelillisesti jopa numeroita selvemmin edellä.

Viime kauden Mestarien liigan finalistipari on vuosien saatossa pelannut useita todella tasaväkisiä ja hienoja otteluita.

Edellisellä kerran Etihad Stadiumilla voittoa juhlia Chelsea lukemin 2-1.

Joukkueet ovat kohdanneet Valioliigassa yhteensä 49 kertaa, joten lauantaina tulee pyöreitä täyteen. Seurojen historiassa keskinäisiä otteluita on luonnollisesti vielä enemmän, yhteensä 150.

Koronavirus, loukkaantumiset ja Afrikan mestaruusturnaus näyttelevät suurta roolia ympäri liigaa. Myös tässä ottelussa. Esimerkiksi kotijoukkueen puuttuvien pelaajien lista saattaa täydentyä vielä päivän aikana.

City on repinyt todella tehokkaasti tuloksia kierroksesta toiseen ja on suosikki myös lauantaina. Chelsealle tappio alkaisi olemaan jo kohtalokkaan tuntuinen mestaruushaaveiden kannalta. Ero venähtäisi jo 13 pisteeseen.

Lontoolaiset eivät vielä vuoden 2022 puolella ole Valioliigassa voittanut. Kolme pistettä Cityn vieraana ja paluu mestaruustaisteluun olisivat varmasti enemmän kuin toivottuja Chelsean riveissä.

Helppoa sen toteuttaminen ei tule olemaan.

Kuntopuntari

Manchester City: V, V, V, V, V

7.1.2022 Swindon – Manchester City 1-4 (FA Cup)
1.1.2022 Arsenal – Manchester City 1-2 (Valioliiga)
29.12.2021 Brentford – Manchester City 0-1 (Valioliiga)
26.12.2021 Manchester City – Leicester 6-3 (Valioliiga)
19.12.2021 Newcastle – Manchester City 0-4 (Valioliiga)

Chelsea: V, V, V, T, T

12.1.2022 Tottenham – Chelsea 0-1 (EFL Cup)
8.1.2022 Chelsea – Chesterfield 5-1 (FA Cup)
5.1.2022 Chelsea – Tottenham 2-0 (EFL Cup)
2.1.2022 Chelsea – Liverpool 2-2 (Valioliiga)
29.12.2021 Chelsea – Brighton 1-1 (Valioliiga)

Poissaolijat

Manchester City

Phil Foden
Oleksandr Zintsenko
Riyad Mahrez
John Stones (epävarma)

Chelsea

Ben Chilwell
Reece James
Andreas Christensen
Trevor Chalobah
Edouard Mendy

Arvioidut avaukset

Manchester City

Chelsea

Valmentajien kommentit

Pep Guardiola, Manchester City

[Guardiola vastasi alla oleviin Tuchelin kommentteihin. Kannattaa lukea ne ensin.]

– Eli me olemme viisaampia kuin Omikron ja se ei saavu keskuuteemme?

– Meillä on ollut paljon sairastumisia ja loukkaantumisia. Pelasimme Aston Villaa vastaan 11 ykkösjoukkueen pelaajalla.

– Viimeiset kuusi tai seitsemän peliä meillä on ollut neljästä viiteen akatemiapelaajaa penkillä. Tilanne on täysin sama kuin muillakin joukkueilla.

– Loukkaantumiset ovat vaivanneet ehkä hieman vähemmän, koska lääkintäpuolen henkilöstömme on aivan uskomatonta. Tämä on globaali ongelma. Se ei liity mitenkään siihen, että olisimme älykkäämpiä kuin muut.

– Jotkut pelaajat palaavat, mutta osalla testi näytti edelleen positiivista. Myös pari uutta tapausta seuran sisällä on, mutta nimiä en tässä kohtaa voi kertoa.

Chelsean saksalaisluotsi sai Guardiolalta myös valtavasti kehuja.

– Todella luova manageri. Yksi harvoista, joilta opin jatkuvasti. Hän on loistava jokaisella osa-alueella, ylisti Guardiola perjantain lehdistötilaisuudessa.

– Olen aina nauttinut hänen joukkueidensa peleistä ja lähestymistavasta. Esimerkiksi Mainzissa ja Dortmundissa aiemmin.

– Katsoin heidän pelaavan Liverpoolia ja Tottenhamia vastaan. Näin täysin erilaisen Chelsean, jonka me kohtasimme. Uskon heidän pelaavan eri tavalla.

– Jalkapallo on jatkuvaa evoluutiota. On jaksoja, kun peli kulkee ja tärkeintä on saada pidettyä sitä yllä mahdollisimman pitkään. Lauantaina kohtaamme Mestarien liigan voittajan. Loistavan joukkueen.

Thomas Tuchel, Chelsea

– Ehkä se on onnea tai ehkä he tekevät asiat paremmin, mutta Cityllä on ollut vähemmän avainpelaajia loukkaantuneena. Eivätkä he ole kärsineet koronaviruksesta, kuten me useiden viikkojen ajan. Siinä on suuri ero.

– Meillä on ollut joitakin tasapelejä, jotka olisi pitänyt pystyä voittamaan. Täydellä ja terveellä miehistöllä tunnelma ryhmän sisällä kehittyy sellaiseksi, jossa jokainen saa yhden lisävaihteen.

– Joukkueen kuin joukkueen tulisi pelata aivan tasonsa äärirajoilla, jos se haluaisi kilpailla Manchester Cityn kanssa.

– Se on Englannin paras joukkue juuri nyt. Tämä pitää vain myöntää ja olla realisti.

– Kun meillä on ollut täysi ja terve kokoonpano, niin olemme viimeisissä kohtaamisissa Cityä vastaan kyenneet hyvään taisteluun. Olemme valmiita siihen taas. Tilanne on kuitenkin se, että he ovat todella vahvoja ottelusta toiseen.

Ottelun televisiointi

Lauantain huippukamppailun näet Elisa Viihde Viaplayn tai V sport Ultran kautta. Ottelun studio-osuus alkaa kello 14.00. Pelin selostaa Mikko Innanen.