Näkökulma: Urheilu tarvitsee Marcus Rashfordin kaltaisia suunnannäyttäjiä – tästä puolesta puhutaan liian vähän

© Kuva: Getty Images

Marcus Rashfordia on pidetty Manchester Unitedin uuden sukupolven lipunkantajana. 22-vuotias akatemian oma kasvatti nousi heti helmikuun 2016 debyyttinsä jälkeen suosituksi hahmoksi seurayhteisössä.

Reilu neljä vuotta myöhemmin Rashfordilla on takana kaikki kilpailut huomioiden 199 ottelua ja 64 maalia Unitedin edustusmiehistössä. Englannin paidassa on lisäksi koettu jo kaksi arvoturnausta.

Rashfordia on nuoresta lähtien verrattu Unitedin vanhoihin ikoneihin Eric Cantonasta Andy Coleen. Hyökkääjää on kuitenkin vienyt urallaan eteenpäin maineen ja mammonan sijaan nöyrä asenne sekä intohimo lajia kohtaan.

Nuorena Rashford osallistui Manchester United Foundationin tarjoamaan Street Reds ——–projektiin. Projekti tarjosi paikallisille nuorille ilmaisia jalkapalloharjoituksia maanantaista perjantaihin.

Rashfordin kehitys on myöhemmin inspiroinut projektin seuraavaa sukupolvea tavoittelemaan unelmiaan. Kun Unitedin toimittaja Mark Froggatt vieraili syksyllä 2018 Street Reds -harjoituksissa kysymässä lapsilta, mitä piirteitä he ihailevat Rashfordissa, esille nousivat urheilulliset puolet.

Myös hyökkääjän hauska ja maanläheinen persoona keräsi ihailua.

– Ihailen Rashfordissa sitä, että hän on niin sitkeä. Kun hän menettää pallon, hän ei koskaan luovuta. Hän yrittää aina voittaa sen takaisin, Amy-niminen tyttö kehui tuolloin Frogattin haastattelussa Unitedin verkkosivuilla.

Yhteisönsä hyväntekijä

Koronaviruspandemian mukanaan tuomat vaikeudet ovat nostaneet näkyvämmin esille Rashfordin näyttämää esimerkkiä urheilijana, mutta myös ihmisenä. Tästä puolesta puhutaan aivan liian vähän.

Itse vaikutuin kesällä 2017 Rashfordin antamasta tuesta ja läsnäolosta Manchesterin terrori-iskun uhreja kohtaan. Pop-artisti Ariana Granden konsertin jälkeen Manchester Arenalla tapahtuneessa pommi-iskussa kuoli 22 ihmistä ja 120 loukkaantui.

Suurin osa uhreista oli paikallisia ja nuoria lapsia. Tuolloin alle parikymppinen Rashfordin vieraili Manchesterin lasten sairaalassa yhdessä joukkuetoveri Jesse Lingardin kanssa pitääkseen seuraa loukkaantuneille nuorille.

Pelaajat juttelivat lasten kanssa ja jakoivat pelipaitoja. Nuoren jalkapalloilijat halu auttaa yhteisöään teki suuren vaikutuksen.

Rashford tekemä työ hyväntekeväisyyden parissa on tuonut valoa haastavina aikona hänen yhteisönsä elämään.

Viime aikoina kaksi tekoa ovat nostaneet jalkapalloilijan hyväntekijän puolen näkyvästi esille.

Tällä viikolla verkossa levisi järkyttävä viraalivideo, jossa kaksi teinipoikaa solvasi ja nöyryytti autismista kärsivää Kieran-poikaa.

Rashford jakoi videon omalla Twitter-tilillään ja nousi julkisesti puolustamaan faniaan hänen kiusaajiltaan.

– Tämä on Kieran, nuori autismista kärsivä poika. Kaksi muuta videolla. Minulta ei löydy sanoja kuvailla heitä. Video puhu puolestaan. Kieran. Olen aina tukenasi. Pidä pää ylhäällä. Arvostan rakkautta ja tukea, jota välität minulle jatkuvasti.

Rashfordin toinen hyvä teko ansaitsee myös arvostusta. Englannin maajoukkuemies on luonut yhdessä Fairshare UK:n kanssa hyväntekeväisyyskampanjan, jonka tarkoituksena on tuottaa kesäkuun loppuun mennessä viikottain kolme miljoonaa ilmaista kouluateriaa köyhien perheiden lapsille, jotka saattaisivat muuten jäädä ilman ruokaa.

Rashford on osoittanut teoillaan ja asenteellaan ansaitsevansa enemmän arvostusta ihmisenä. Oman etunsa sijaan hyökkääjä on ajatellut aina enemmän muita ja tuonut apua niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Oman kaupungin kasvattina Rashford on erinomainen esikuva Unitedin tulevalle sukupolvelle. Hän on lisäksi tärkeä suunnannäyttäjä jalkapalloyhteisölle, jota nuoret voivat katsoa ylpeydellä ylöspäin.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!