Näkökulma: Tottenham teki oikean ratkaisun – Mauricio Pochettinon potkut on hyvä asia molemmille osapuolille

Tottenham tiedotti myöhään tiistai-iltana, että manageri Mauricio Pochettino jättää seuran.

Seuran nettisivut menivät jumiin, kun uutinen levisi. Pohjoislontoolaisten uusi nousu tiivistyy argentiinalaiseen. Pochettino otti komennon kesällä 2014. Spurs on sijoittunut tämän jälkeen Valioliigan viidenneksi, kolmanneksi, toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi. Viime keväänä Tottenham ylsi Mestarien liigan loppuotteluun, mutta Liverpool nosti Madridissa pokaalin.

Pochettino teki hienoa työtä, mutta sai kuulla pokaalittomasta manageriurastaan. Pochettino, 47, sai maineen kehittäjänä – ei voittajana. Tottenham ajelehti hänen alaisuudessaan lopulta karikolle. Äärimmäisen lupaava joukkue pääsi turhan usein lähelle, mutta ei voittanut mitään.

Pochettino osoitti jo wengermäisiä piirteitä. Jos Arsène Wenger tyytyi Mestarien liigan paikkaan Arsenalissa, puhui Pochettino hyvin vastaavaan malliin muutaman mailin päässä. Tämä peli piti viheltää poikki.

Samalla hyytyi liljanvalkoisten peli. Pochettino antoi suojateilleen paljon vapauksia ja aikaa. Hän odotti, että palaset loksahtavat kohdalleen. Aika ajoi prosessin ohi. Christian Eriksen ilmoitti jo kesällä, että haluaa pois. Tottenham ei myynyt elintärkeää tanskalaista – ja pukukopin ilmapiiri kärsi.

Tottenham on tällä hetkellä Valioliigan neljästoista. Pohjoislontoolaisten voimahahmo Daniel Levy tiedotti tiistaina, että ratkaisu tehtiin ”haluttomasti”. Pochettino sai siis suomeksi potkut.

– Päätöstä ei tehty kevyesti tai kiireessä, Levy sanoi.

Ratkaisu on joka tapauksessa välttämätön, vaikka Pochettino onnistui nostamaan lukuisia pelaajia Dele Allista Harry Kaneen aivan uudelle tasolle. Tottenhamin peli junnasi liian pitkään paikoillaan. Pochettino sai puhallettua siihen aina välillä ilmaa, mutta hän jäi itsekin polkemaan paikoilleen – samalla kun Jürgen Klopp ja Pep Guardiola juoksivat karkuun. Pochettino ei päässyt enää positional playllään samalle tasolle.

Ratkaisu on siis hyvä molemmille osapuolille. Tottenham tarvitsee nyt penkin päähän voittajan, jolle Kane ja kumppanit syttyvät – etteivät karkaa muualle. Pochettino saa taas pohtia rauhassa. Hän on huippumanageri, mutta tarvitsee aikaa. Guardiola ja Kloppikin pitivät aikoinaan pienet sapatit. Nykypäivän huippumanageri elää valtavan paineen alla, jatkuvassa kiireessä. Pochettinolla on nyt aikaa kasvaa voittajaksi.

Tottenham voi toki sössiä koko tilanteen ja mahdollisuuden palkkaamalla kiireellä esimerkiksi Josè Mourinhon. Spurs tarvitsee nyt maailmanluokan tekijän. Sitä kannattaa jopa hieman odottaa.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila