Kiinan valtion omistama valtakunnallinen televisioyhtiö CCTV jätti sunnuntaina näyttämättä Arsenalin ja Manchester Cityn välisen huippukamppailun Mesut Özilin kommenttien takia.

Arsenalin saksalaistähti kritisoi ennen ottelua, miten Kiina kohtelee sen uiguurinkielistä muslimivähemmistöä. Lontoolaisseura ryntäsi pian ilmoittamaan, että Özil otti tässä tapauksessa kantaa yksilönä, eikä seuran edustajana.

City voitti ottelun 3-0, mutta CCTV:n katsojat seurasivat sen sijaan Wolverhamptonin ja Tottenhamin välistä peliä, joka näytettiin jälkilähetyksenä.

Arsenal on viime vuosina monien muiden seurojen tavoin yrittänyt kasvattaa näkyvyyttään Kiinassa. Esimerkiksi viime vuonna se avasi oman ravintolansa Shanghaihin. Özilin kommenttien jälkeen Arsenal painotti kiinalaisessa mikroblogipalvelu Weibossa, ettei se halua sotkea politiikkaa ja urheilua.

Kiinalaiset kannattajat ovat vaatineet, että Arsenal julkaisisi saman tiedotteen myös englanninkielisillä sosiaalisen median kanavillaan ja pyytäisi anteeksi.

Özil ei kritisoinut julkaisussaan vain Kiinaa, vaan myös muslimeja, jotka ovat pysyneet aiheesta hiljaa.

– [Kiinassa] koraaneja poltetaan, moskeijoita on suljettu, islamisistiset teologiset koulut ja oppilaitokset kiellettiin, uskonnolliset tutkijat tapettiin yksi kerrallaan. Muslimit pysyvät hiljaa kaikesta tästä huolimatta, kirjoitti Özil yli 24 miljoonalle Twitter-seuraajalleen.

Hän on valtavan suosittu jalkapalloilija Kiinassa ja hänellä oli maassa yli 100 000 ihmisen faniyhteisö nimeltä Özil Tieba, joka kuitenkin ilmoitti tapahtuneen jälkeen lopettavansa toimintansa.

Lähde: ESPN