Näkökulma: Arsenalin kannattajille voi olla tiedossa loistavia aikoja – uusi luotsi antoi huikeita merkkejä osaamisestaan

© Kuva: Getty Images

Arsenal pelaa huomenna tärkeän kamppailun, kun vastassa on paikallisvastustaja Chelsea. Mikel Artetan työ seuran peräsimessä on vasta alkanut, mutta Arsenal tarvitsee silti kipeästi pisteitä. Prosessin on johdettava kauden pelastumiseen pisteiden valossa – muuten Artetan prosessi ei saa tarvittavaa happea ja aikaa.

On niin, että Arsenalilla on mahdollisuuksia vielä Eurooppa-liigan paikoille. Artetan ryhmä on alle kymmenen pisteen päässä Mestarien Liigan paikastakin. Kaudessa on pelattavaa, mutta tulosten on parannuttava.

Artetan ensimmäinen ottelu Arsenalin peräsimessä antoi paljon selviä viitteitä siitä, millaisten pelillisten peruskivien päälle hän prosessiaan rakentaa. On vielä liian aikaista arvioida sitä, tuleeko hänen prosessinsa toimimaan tulosten valossa, mutta avaintekijät ovat jo hyvin selvät.

Ensimmäinen periaate on pelikuri. Arteta valmentaa puhdasta positional play’ta, jossa jokaisen pelaajan sijoittuminen ja pelattavaksi liikkuminen on organisoitua. Myös puolustuspelissä huomio on muodossa ja pelaajien täsmällisissä vastuualueissa. Arsenalin tähtistatuksen pelaajien on nöyrryttävä pelikurin jalkapalloon.

Hyökkäyspelissä Arsenal hakee hyvin samankaltaisia etenemismalleja, kuin Pep Guardiolan Manchester City. Artetan lähihistoria Guardiolan assistenttina ei ole valunut hukkaan, sillä ensimmäisen pelin perusteella Artetan pelikirja mukailee nyansseja myöten Guardiolan vastaavaa. Tärkeää on, että Arteta ei vain kopioi halvasti, vaan hänellä näyttää olevan sisältöä omasta takaa. Voidaan puhua siis Guardiolan halvan kopioimisen sijaan vahvoista Guardiola-vaikutteista.

Ensimmäisessä ottelussa Ainsley Maitland-Niles liikkui kentän sisäkaistalle tai jopa keskikenttäpelaajaksi oikean laiturin ollessa leveysuhkana. Tämä on hyvin samankaltainen oikean puolen malli, kuin mitä Guardiola on käyttänyt Cityssä. Kyle Walker pelaa Cityssä feikki-laitapakkina liikkuen laajalla säteellä leveyden, alataskun, ylätaskun ja nelosalueen välillä.

Artetan 4-2-3-1-muoto on täten hyvin toispuoleinen, koska vasemmalla puolella toiminta on perinteisempää. Laitapuolustajan rooli on puskea ylöspäin pitkin kentän laitakaistaa ja laitahyökkääjän rooli on liikkua leveydestä selustaan tai taskuun. Arteta sovitteli ensimmäisessä pelissä Pierre-Emerick Aubameyangille samanlaista roolia, kuin jota Raheem Sterling pelaa Cityssä. Mesut Özil liikkui Bournemouthia vastaan oikean puolen taskuun pelaten kymppipaikkaa.

Oman kenttäkolmanneksen rakentelussa Arsenal koko sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Onnistumisia nähtiin, kun Arsenal eteni muutaman kerran sujuvasti linjan kerrallaan ohittaen kohti Bournemouthin maalia. Özil ja kumppanit eivät kuitenkaan onnistuneet luomaan hienoista prässin murroista vakavasti otettavia maalipaikkoja. Guardiolamaiset vaikutteet näkyivät siinä, miten Arsenal pyrki avaamaan peliä lyhyin syötöin, etenemään kymppialueelle Özilin kylkipeliasentoon ja murtautumaan siitä vastustajan laitapuolustajan selustaan. Sieltä palloja yritettiin pelata kovilla ja matalilla keskityksillä parhaille maalintekoalueille.

Paha epäonnistuminen nähtiin, kun Arsenal menetti pallon vasemmalla laidallaan Bournemouthin prässiä vastaan ja Bournemouth iski johtomaalinsa vastaiskusta. Näitä epäonnistumisia nähtiin myös Guardiolan Cityltä hänen ensimmäisellä kaudellaan.

Artetan Arsenal oli pallonhallintavaiheen aikana Bournemouthia vastaan kuin Guardiolan City hänen ensimmäisellä kaudellaan – hienoja ja positiivisia signaaleita, mutta myös ajatuskatkoja ja heikkoja hetkiä.

Rohkaisevia merkkejä nähtiin myös puolustuspelaamisessa. Arteta käskytti Arsenalia prässäämään Bournemouthia 4-2-3-1-muodossa. Arsenalin painottoman puolen laiturit sekä painottoman puolen keskikenttäpelaajat olivat tosin useita kertoja liikkumisessaan myöhässä. Se johti vain puolittaiseen prässipelin onnistumiseen.

Erittäin positiivinen asia Artetan kannalta oli se, että joukkueen mentaalipuoli pysyi vahvana. Ensimmäisen ottelun perusteella pystyi huomaamaan, että selkeä pelillinen toimintatapa aiheuttaa Artetan maailmassa mentaalista lujuutta, eikä toisinpäin. Ei sovi myöskään aliarvioida sitä seikkaa, että toinen puoliaika oli joukkueelta ensimmäistä parempi. Se kertoo Artetan kyvystä tarttua ensimmäisen jakson ongelmakohtiin ja viedä asioita eteenpäin.

Vielä ei voi siis tietää, mihin Artetan prosessi johtaa tuloksellisesti. Mutta, ensimmäiset pelilliset merkit olivat rohkaisevia. Ne olivat rohkaisevia siksi, että Artetalla on selvä tapa toimia, jota hän selvästi pystyy kommunikoimaan pelaajilleen paremmin, kuin kieliongelmien kanssa paininut Unai Emery.

Jussi Leppälahti