Näkökulma: Liverpool ei voi nojata koko kevättä tilastokummajaisiin – Manchester City nykytahdilla selvä mestarisuosikki

© Kuva: Getty Images

Liverpool, Manchester City ja Tottenham kamppailevat Valioliigan mestaruudesta.

Liverpool johtaa kisaa, mutta City kyttää kahden ja Tottenham viiden pisteen päässä. Jännittävä tilanne on herättänyt paljon puhetta. On mietitty, kaatavatko paineet Liverpoolin. On pohdittu, voiko Tottenham todella nostaa pokaalin, vaikka on jättänyt pelaajahankinnat täysin väliin tällä kaudella. 

Tämä on perinteistä futispuhetta. Vilkaisu todennäköisyyksiin osoittaa, että Valioliigassa on loppukaudella tasan yksi suosikki: Manchester City.

Tehokkuutta ja onnea

City on kerännyt 25 kierroksen jälkeen 59 pistettä. Tämä on xG-maaliodottamien mukaan kutakuinkin oikein: City on ansainnut xG-maaliodottamien mukaan 57,56 pistettä.

Pikkuhiljaa suosiotaan kasvattava xG jakaa mielipiteet. Maaliodottamien avulla tutkitaan, miten joukkue on onnistunut viimeistelyssä ja miten hyvin vastaavasti estämään vastustajan yritykset. Samalla xg kertoo tuurista. Jos xG viittaa jatkuvasti alhaisiin maalimääriin, mutta joukkue tuulettaa usein, on kyse joko tehokkuudesta tai onnesta. 

Paras esimerkki on viime kauden kakkonen Manchester United, joka nappasi peräti lähes 19 pistettä xG-odottamia enemmän.

Tämä perustui siihen, että joukkueen laadukas pelaajapakka osui mahdollisuuksistaan hyvällä prosentilla, vaikka José Mourinho ei pystynyt kehittämään Punaisille paholaisille todennäköisyyksiä korostanutta pelaamisen rakennetta. Joukkueen maalivahti David de Gea taas torjui vastustajat kumoon.

Tummia pilviä Anfieldille

Tämä kaikki tuo tummia pilviä Anfieldille. Liverpool on kerännyt tällä kaudella 7,10 pistettä ”liikaa”. Koska sarjaa pelataan vielä 13 kierrosta, on seuran kannattajilla todella syytä huoleen.

Liverpool ei voi nojata tilastokummajaisiin koko kevättä, vaan manageri Jürgen Kloppin pitää pohtia, miten joukkue pystyy a) luomaan enemmän laadukkaita maalipaikkoja ja b) estämään vastustajan mahdollisuudet paremmin.

Liverpool on vienyt mestaruuden edellisen kerran 1990. West Hamin Mark Noble näki maanantaina, että Liverpoolin hermostuneisuus näkyy jo kentällä.

Tämä saattaa pitää jossain määrin paikkansa. Huomattavasti suurempi haaste Anfieldilla on se, että City on osunut jo 66 kertaa, Liverpool 56 kertaa – vaikka City on pelannut ”alakanttiin”. 

Mitä Liverpool toi tehdä?

Kloppin haaste on varsin selvä. Liverpool päästi ennen vuodenvaihdetta vain kahdeksan maalia Valioliigassa ja piti nollat upeat 12 kertaa, mutta on joutunut poimimaan pallon tämän jälkeen verkostaan seitsemän kertaa viidessä ottelussa.

Klopp korostaa ajattelussaan vaarallisille alueille etenemistä. Liverpool yrittää syöttää riskillä vastustajan selustaan ja puolustuslinjan ja keskikentän väliin.

Kloppin on hallittava pelin virtaa jatkossa paremmin. Squawka kertoi eilen, että Liverpool on menettänyt pallon tällä kaudella hallustaan jo 3807 kertaa. Vain Huddersfield, Everton, Leicester ja Watford lahjoittavat tilanteenvaihtoja vastustajille vielä useammin.

Liverpool keikkuu siis riskirajoilla. Klopp luottaa, että Mohamed Salah, Sadio Mané ja kumppanit viimeistelevät vastustajan kärkiä tehokkaammin. Viime aikoina on nähty, että tämä ajattelu ei kanna loputtomiin. Liverpoolin maalivahti Alisson on päästänyt tänä vuonna selkänsä taakse seitsemän yhdestätoista maalia kohti suuntautuneesta vedosta.

Tämä voi viitata siihenkin, että vastustajat tietävät yhä paremmin Liverpoolin ja kesällä seuraan hankitun brasilialaisen heikkoudet.

Tottenham heikoilla

Todennäköisyydet tuppaavat osoittaa voimansa ajan myötä. Esimerkiksi Manchester United romahti syksyllä täysin. 

Tottenham on napannut tällä kaudella xG-maaliodottamien mukaan  jo 11,85 pistettä liikaa. Mikään ei siis viittaa siihen, että pohjoislontoolaisten kohta 60 vuotta kestänyt odotus päättyy tänä keväänä.

Niin jatkunee Liverpoolinkin pian 30 vuotta kestänyt piina. Jalkapallo-ottelut ratkaistaan totta kai aina lopulta kentällä. Maaliodottamien voimaa ei voi silti kieltää: Manchester City on tällä hetkellä sarjan paras joukkue. Sen osoittavat viime aikojen tulokset ja esitykset nurmella.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila