Näkökulma: Jos ”El Loco” kutsuu, vastaako Teemu Pukki? – Norwich-hyökkääjän ominaisuudet sopisivat Marcelo Bielsan palapeliin

© Kuva: Getty Images

Leeds Unitedin entinen pelaaja, Paul Robinson kommentoi, että Teemu Pukki olisi täydellinen hankinta Leedsille. Tällä hetkellä näyttää kaiken lisäksi siltä, että Norwich putoaa Mestaruussarjaan ja Leeds nousee toiseen suuntaan. Kommentissa saattaa siis olla perää. Tämä olisi kaiken lisäksi hyvin herkullinen tilanne meille suomalaisille.

Tässä tekstissä tarkoituksena on pilkkoa Leedsin peliä hieman palasiksi, ja samalla tarkastella miten Teemu Pukki sopisi Mestaruussarjan viihdyttävimpään joukkueeseen.

El Loco

Ennen kuin mietitään itse pelisysteemiä, on syytä perehtyä hieman Marcelo “El Loco” Bielsaan ihmisenä ja valmentajana. Mitä hän vaatii ja millainen hän on.

Bielsaa on kuvailtu todella tiukaksi hahmoksi, joka panostaa yksityiskohtiin ja toistoihin. Leedsin keskikenttäpelaaja Mateusz Klitch sanoi: “Olo on kuin olisi armeijassa. Emme pelaa pelejä. Kaikki on taktiikkaa, taktiikkaa, taktiikkaa ja fyysistä harjoittelua.”

Bielsa on kunnianhimoinen hahmo, ja hän valmistaa joukkueensa otteluihin hyvin tarkasti. Bielsa toisin sanoen pilkkoo vastustajan atomeiksi ja muokkaa ottelusuunnitelmaa sen mukaan, mutta ei kuitenkaan luovu omasta identiteetistä. Kaksiteräinen miekka. 

Bielsasta puhutaan yleensä ainoastaan romanttisessa valossa. Entä mitä tapahtuu, jos selkäranka katkeaa aivan kuten useasti ennenkin? Tämä tapahtuu melkein vääjäämättä Valioliigassa. Ei voi myöskään hyvällä omatunnolla väittää hänen aikansa olleen menestyksekäs Euroopassa, vaikka Bielsa on yksi modernin jalkapallon isähahmoista.

Mahdollinen hyöty nykyisessä tilanteessa on, että pelaajat saarilla eivät ole tottuneet taktiikoiden hiomiseen läpi elämänsä. Taktiikoiden oppiminen ja kognitiivinen ärsyke on edelleen siis uutta ja jännittävää. Se saattaa antaa projektille selkeästi paremman parasta ennen -päivän.  

Pelitapa

Marcelo Bielsan pelitapa on monen detaljin yhteinen summa, ja on siksi ajoittain häikäisevän kaunista katseltavaa. Koitan ohessa mahdollisimman yksinkertaisesti selittää Bielsan jalkapallon tärkeimmät piirteet.

Bielsan pelissä avainasemassa on suoraviivainen hyökkäävä jalkapallo. Paljon vauhtia ja halua kääntää peliä, jos vastustaja on hiemankin epätasapainossa. Joukkue ei missään nimessä kuitenkaan ole vastahyökkäysjoukkue, vaan rakentaa peliä alhaalta. Usein aggressiivisesti.

Joukkue prässää ja puolustaa yleensä 4-1-4-1-muodossa. Tarkoituksena on – kuten mainittu – olla aggressiivinen ja voittaa pallo nopeasti takaisin. Hyökkäysvaiheessa peli näyttää kuitenkin hyvin erilaiselta, ja muotoa voisi kuvailla Bielsan rakastamana 3-3-1-3-muotona. Pohja, Kalvin Phillips, tippuu usein toppareiden eteen keräämään palloa, ja seuraava linja on laitapakit kera yhden keskikentän, joka suojaa Phillipsiä ja toppareita. 

Mitä muuta?

Bielsa hyödyntää erityisesti leveyttä pelissään. Pelaajat kierrättävät paljon pelipaikkoja sekä liikkuvat laajalla säteellä. Rotaatioita. Tarkoituksena on luoda numeraalisia ylivoimia ennen kaikkea laitakaistoille sekä välikaistoille. Oheisessa tweetissä näemme kolme eri tilaa/väylää, jotka helpottavat hahmottamista. Keskikaista on luonnollisesti keskimmäinen, tämän jälkeen välikaistat/puolitilat ja uloimpana laitakaistat.

Pelaajat ovat usein liikkeessä syöttäessään palloa, ja peli on siksi harvoin staattista. Suunta on eteenpäin. Joukkue haluaa pakottaa vastustajansa peruuttamaan, mikä mahdollistaa Leedsille kontrollin ottelusta, ja paine kertaantuu sitä kautta.

Kaikki ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista, ja tässä piilee useita ongelmia varsinkin Valioliigaa ajatellen. Joukkue joutuu peittämään isoja tiloja alaspäin suunnanmuutoksissa. Sattumoisin suuri osa valioliigajengeistä viihtyy matalalla, ja ovatkin tehneet omasta pelistään “taidetta”. Vastahyökkäyksiä, erikoistilanteita ja isoja palloja. Tervetuloa Valioliigaan. Missään muussa isossa sarjassa ei varmasti ole pomppivilla palloilla yhtä isoa merkitystä. Intensiteetti luo isoja, ratkaisevia hetkiä otteluissa. Virheitä ja saumoja.

Numeroita, numeroita

Unelmatilanne Leedsille on siis jatkuva paine ja paljon syötä-ja-liiku-sekvenssejä. Kaikki liikkeet ovat lukemattomien toistojen ja harjoitusten summa. Luovuuteen kannustetaan otteluissa, mutta Bielsan parametrien sisällä.

Jos asiat menevät kuten pitääkin, tapahtuu sen verran paljon asioita vastustajan puolustuslinjan edessä, että puolustajat eivät kykene keskittymään liikkeisiin linjan taakse. Pelaajat laskevat väärin tai keskittyminen herpaantuu. Samalla Leeds laskee itse ajoittain todella väärin negatiivisissa tilanteenvaihdoissa. Voi olla varma, että monet joukkueet rokottavat sauman tullen. Data ja numerot Mestaruussarjasta ovat kuitenkin loistavia.

Kärjen rooli

Bielsan pelitavassa kärjellä on iso rooli. Kärjeltä vaaditaan paljon liikkeitä ja ennen kaikkea liikkeitä ilman palloa. Kärjeltä vaaditaan myös hyvää “hold-up” pelaamista, mikä käytännössä tarkoittaa, että puolustaja hengittää niskaan, liikut itse palloa kohti ja samalla pitäisi kyetä suojaamaan palloa tukijoukkoja varten. Miten Pukki siis sopisi Leedsiin?

Teemu Pukki sopisi mielestäni hyvin Bielsan systeemiin. Häntä ei välttämättä tunneta kohdepelaamisestaan, mutta Pukki on yllättävän hyvä suojaamaan palloa ja kalastamaan kontaktia selkäpuolelta. Patrick Bamfordin tavoin Pukille tulee paljon kosketuksia boksissa, enkä usko Pukilla olevan ajan myötä ongelmia sopeutua Bielsan aatteisiin.

Pukin työmoraali on hyvä ja hän ei valita, vaan keskittyy olennaiseen. Yksi parhaista suomalaisista piirteistä. Tästä syntyy kuitenkin itse asiassa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. 

Haluaako Pukki luopua kulttihahmon asemastaan Norwichissa, ja onko Leedsillä tarvetta Pukille? Bamford on pelannut kaksi hyvää kautta ja Jean-Kévin Augustin tuli sisään lainalla RB Leipzigista. Tähän sisältyy osto-optio. Augustin ei ole harmikseen vielä päässyt vauhtiin Bielsan alaisuudessa, vaan hän on kärsinyt loukkaantumisista.

Bielsan peli on parhaimmillaan erinomaista seurattavaa. Juego de posiciónia, positional playta. Peli on taktista ja ajattelua provosoivaa. Hyvässä mielessä. Leedsin ryhmä on parempi kuin yksittäiset palaset, ja se on mielestäni valmentajan tärkeimpiä tehtäviä vastaavissa tilanteissa. Mitä isompia nimiä ryhmässä, sen enemmän fokus siirtyy toki muihin asioihin. 

En kuitenkaan povaa Leedsille maagista aikaa Valioliigassa, jos seura sinne nousee. Peli on ajoittain liian naiivia, vaikka Leeds kykenee varmasti ajoittain viemään isojakin pisteitä. Eniten kiinnostaa juuri se selkäranka ja turhautuminen, kun yhtäkkiä joukkueet ja vastustajat ovat parempia. Ei ole helppoja pisteitä ja joka ilta joutuu taistelemaan selviytymisestä sarjassa. Se on kuitenkin sen ajan murheita.

Leviääkö lätty?

Olen samaa mieltä siitä Paul Robinsonin kanssa, että Teemu Pukki olisi hyvä hankinta Leedsille. Bamford tarvitsee kilpailua ja Augustin kykenee myös pelaamaan laidalla. Hänen jatkostaan ei missään nimessä myöskään ole varmuutta. Yhtälö ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Pukki on 30-vuotias ja hänellä on periaatteessa vielä kaksi vuotta huipulla jäljellä, jos tarkastellaan miehen parasta ikää fyysisestä perspektiivistä. Yleensä keho lähtee laskuun 32 vuoden iässä. Kaikki on tapauskohtaista ja menetelmät kehittyvät, joten poikkeuksia on. Mutta. Pitää muistaa, että Pukki on pelannut isoja minuutteja nuoresta lähtien. Se ei tue pitkää jatkoa. Suurin kysymys on kuitenkin hänen korviensa välissä. 

Leedsissä hän saisi todennäköisesti pelata Valioliigaa ja paukuttaa tehoja. Bielsa ei ole luopumassa periaatteistaan ja molemmissa päissä tapahtuu varmasti. Leedsissä kilpailu on kuitenkin huomattavasti kovempaa kuin Norwichissa. Norwichissa Pukki on käytännössä legenda jo eläessään. En usko, että muualla on samanlaista rakkautta tarjolla.

Teemun on päätettävä, uskooko hän siihen, että Norwich nousee kaudessa takaisin (jos Norwich putoaa Mestaruussarjaan) ja onko hän “pystyssä jotain” seuralle. Joukkue hajoaa varmasti osittain, mikä luo omat haasteensa. Todd Cantwell, Max Aarons, Emiliano Buendia ja Jamal Lewis ovat varmasti Pukin lisäksi monen joukkueen kiikarissa. Joukkue voi hajota, vaikka joukkue pysyisi Valioliigassa, sillä koronavirus kurittaa seuran taloutta.

Vaikea valinta

Mitä Teemu Pukki seurueineen tekee, jos tarjous tulee pöydälle? Pelillisesti Pukki sopisi Leedsiin erinomaisesti. Hänen väsymätön asenteensa, hyvä liike ja hänen maalinteko-aistinsa tuottaisivat väkisin tehoja. Numeroita taululle. Oheisesta tweetistä näemme, kuinka yliriippuvainen Norwich on ollut Pukista.

Leedsillä olisi myös varsin realistinen sauma säilyä Valioliigassa. Pukki pystyisi myös todennäköisesti vielä kehittymään pelaajana, tai en näe syytä miksi hän ei kehittyisi Bielsan alaisuudessa. Voiko rakasta kuitenkaan jättää pulaan hädän keskellä? Se on kysymys, johon ainoastaan Teemu Pukki voi vastata.

Kim Keränen
Twitter: @keranenkim @fudiscorner


PÄIVÄN VIHJE: FULHAM – MANCHESTER UNITED

Jääkö ManU telineisiin Lontoon kaatosateessa?