Norwich Citylle – kuten ihan jokaiselle jalkapalloseuralle – koronaviruspandemian aiheuttamat rajoitustoimenpiteet ovat taloudellinen takaisku.

Norwich on pieni seura, joka on aiempina vuosina kerännyt itselleen velkaa. Aiempien vuosien hutiloinnin seurauksena seura on joutunut viime vuodet pitämään kukkaronnyörit tiukalla ja hakemaan edullisia pelaajia. Tästä hyvä esimerkki on ilmaiseksi seuraan siirtynyt Teemu Pukki.

Norwich lomautti ensimmäisten joukossa henkilökuntaansa ja nyt seurajohto kertoi avoimesti, millaisia tappioita seurassa odotetaan.

– Loppujen lopuksi meidän on tällaisessa itse-rahoitteisessa seurassa katsottava pahinta mahdollista skenaariota. Meidän johtoryhmäläisten tehtävä on kertoa hallitukselle, miltä pahin mahdollinen tilanne näyttää, jotta mikään kustannuserä ei jäisi huomaamatta, seuran toimitusjohtaja Ben Kensell sanoi paikallislehti Norwich Evening Newsin mukaan.

– Tappiot jakautuvat tässä tilanteessa kahteen eri osastoon. Puhumme niistä tappioista, mitä aiheutuu kun pelataan suljetuille katsomoille ja sitten puhutaan niistä – yhä hyvin vaihtelevan arvioisista – tappioista, joita koutuu tv-sopimuksen tiimoilta.

– Tv-puolesta emme voi sanoa kovin kattavasti juuri nyt. Voimme laatia parhaan mahdollisen arvauksen.

Tv-sopimuksen hyvitysmaksuista koituu seuran laskelmien mukaan Norwchin maksettavaksi 10-25 miljoonaa puntaa (11-29 miljoonaa euroa).

– Suljetuille katsomoille pelaaminen tuottaa 1,5 miljoonan punnan tappiot ottelua kohden. Se koostuu kausikorttien, jäsenyyksien ja yrityspakettien hyvitysmaksuista.

Norwichilla olisi tällä kaudella vielä kuusi kotiottelua – viisi Valioliigassa ja yksi FA Cupissa. Yhteensä otteluhyvityksistä tulee siis tappiota yhdeksän miljoonaa puntaa. Näin ollen Norwichin kokonaistappiot loppukauden ajalta ovat jotain 19 ja 34 miljoonan punnan väliltä – jos tv-yhtiöille on maksettava hyvityksiä.

Norwich oli matkalla 16 miljoonan punnan voitolliseen tilinpäätökseen tältä kaudelta, joten koronan aiheuttamat tappiot ovat kääntämässä tuloksen tappiolliseksi.

Toisaalta Norwichin seurajohto on jo saanut tehtyä 2,5 miljoonan punnan kustannussäästöt. Ne syntyivät osin 200 henkilökunnan jäsenen lomautuksesta. Lisäksi Norwich on sopinut maan veroviranomaisen kanssa veronmaksun lykkäämisestä ensi vuoden puolelle.

Tässä vaiheessa ei tiedetä, miten taloudellinen tilanne vaikuttaa esimerkiksi Teemu Pukin asemaan Norwichissa. Se lienee selvää, että tänäkään kesänä Norwichilla ei ole liiemmin varaa käyttää rahaa pelaajahankintoihin. Yhä vähemmän rahaa on käytössä, jos seura putoaa Mestaruussarjaan, kuten vahvasti näyttää. Siinä tilanteessa Norwich voisi olla pakotettu myymään parhaat pelaajansa, Pukin mukaan lukien.