Yksi tämän Valioliigakauden sensaatioista, Jack Grealish, on viimeisimpien siirtohuhujen kohteena. Vahvin kandidaatti näyttäisi olevan Manchester United. Muita ilmoille heiteltyjä nimiä ovat Manchester City sekä jo viime kesänä Grealishille flirttailut Tottenham.

Tässä tekstissä ei ole niinkään olennaista Manchester United, mutta tarkastellaan Jack Grealishia punaisten paholaisten vinkkelistä. Se tuo kenties punaisen langan ajatuksiin.

Hit the road Jack

Aston Villa näyttää tällä hetkellä suhteellisen vahvalta kandidaatilta yhdeksi putoajista. Tällä tarkoitan lähes pomminvarmaa. Se tarkoittaa myös varsin todennäköisesti Jack Grealishin myyntiä. Hän on joukkueen tärkein sekä käytetyin pelaaja hyökkäyksessä.

Ashwin Raman

@AshwinRaman_
The 25 players who are the most frequent targets of their team's passing. Villa and Palace are very dependent on Grealish and Zaha.

Grealish on pelannut käytännössä vasenta laitaa tällä kaudella ja toinen koti on ollut ylempänä keskikenttänä. Alkukaudesta hän esiintyi roolissa, missä kosketukset tulivat hieman alempana kenttää. Syy muutokseen oli, että Aston Villa tarvitsee kaikkia mahdollisia tehoja yläkertaan. Puolustus vuotaa ja Grealishin on syytä olla mahdollisimman tuore ratkaisemaan. Sattumien seuraus. Tämä luo myös samalla väärän kuvan hänestä pelaajana.

Kuka menneitä muistelee

Joskus on syytä tutkia menneitä löytääkseen vastauksia tulevasta. Sama pätee lähes olemattomilla suojilla pelaavaan Jack Grealishin tapauksessa. Olemme nähneet hänet aikaisemmin kasina Mestaruussarjassa, ja hän toimi monissa tilanteissa jopa alimpana keskikenttänä. Grealish kävi noukkimassa palloja ja käynnisti peliä. Hän haluaa olla aktiivisesti pallossa. Hän elää pallosta.

Ashwin Raman

@AshwinRaman_
Jack Grealish, 17-18. Note that these are Ch'ship stats compared to big-5 league players, but it looks pretty good, someone who can dribble, pass, and create shots well + does a decent amount of defensive work.

Tämä kumoaa tietyllä tapaa myös kysymykset; onko Grealish valmis istumaan penkillä, ja minne hän mahtuu? Pitäkää hetki ajatusta. Kerron oman mielipiteen. Grealishia voi pitää vasemman puolen spesialistina. Hän liikkuu kuitenkin laajasti, jos saa siihen luvan. Ole Gunnar Solskjærin peräänkuuluttama teesi. Manchester Unitedin näkökulmasta katsottuna Grealish on mielestäni hyvä sijoitus.

Grealish pystyisi korvaamaan hyvin Bruno Fernandesiä sekä Paul Pogbaa 4-3-3-muodossa. Nostan tämän esiin, koska uskon, että United muuttaa kyseiseen muotoon tulevaksi kaudeksi. Grealish pystyisi myös pelaamaan vasenta laitaa tarvittaessa. Hän pystyy varmasti myös pelaamaan kymppinä, jos valmennustiimistä siltä tuntuu. Yksi tai kaksi loukkaantumista ei enää kaada korttitaloa.

Valoa tunnelin päässä

Olemme astumassa tietyllä tapaa ulos pimeydestä. Joukkueita aletaan rakentamaan useampaa ryhmitystä silmällä pitäen. Tämä on hyvä asia. Mielestäni sopivahko vertaus on Christopher Nkunku RB Leipzigista. Monipuolisia aseita molemmat, hän ja Grealish. Systeemit vaihtuvat ja jalkapallo kukoistaa. Pelaajille on myös stimuloivaa kokeilla eri rooleja. He kehittyvät enemmän kokonaisvaltaisiksi. Ajattelu vie eteenpäin.

Mitä Grealish tuo?

Aloitan oudosta. Jack Grealish tulee todennäköisesti olemaan iso kasvo, jos hän siirtyy Manchester Unitediin. Hulmuava tukka sekä mallin poskipäät muistuttavat kieltämättä hieman David Beckhamia. Heissä on vähän samaa kehonkieltä myös kentällä. Voisin myös kuvitella, että ”Becks” on ollut Jackin idoli pienenä poikana.

Voi varmasti myös argumentoida, että Grealish saattaisi olla kultakaivos kuvaoikeuksien ynnä muun PR-tavaran suhteen oikein käytettynä. Etu kentän ulkopuolella.

Grealish tuo myös johtajuutta. Viesteistä päätellen Ole Gunnar Solskjaer arvostaa hänessä juuri tätä. Grealish on tällä hetkellä Aston Villan kapteeni, ja on syytä muistaa, mitä Sporting Lissabonin entinen kapteeni, Bruno Fernandes, on tuonut lyhyessä ajassa. Vaatimustaso tekemisessä nousee väkisin harjoituksissa ja otteluissa. Niin pitääkin. Grealish on myös valmis uhraamaan kehoaan, mikä ei enää tänä päivänä ole itsestäänselvyys. Hän ei pelkää.

Grealish tuo myös paljon erinomaisia ominaisuuksia pelikentälle. Hän on älykäs ja omaa hyvän kontrollin kehostaan. Grealish osaa pelata näppärästi seiniä ja lähettää vaivattomasti pidempiä palloja kohti laitakanavia suunnanmuutoksissa. Grealish on yksinkertaisesti uskomaton jalkapalloilija. Se huokuu kaikesta hänen tekemisestään. Grealish on argentiinalaisittain ”gambetador”. Hän tanssii omaa rytmiään, ja saa usein muut tanssimaan mukanaan.

Jonas Adnan Giæver

@CheGiaevara
Jack Grealish is what the Argentinians would call a "gambetador". Almost looks like he's dancing to his own rhythm whenever he has the ball, and everyone has to dance along at times.

Tarkempaan syyniin

Uskon henkilökohtaisesti, että Jack Grealishin tulevaisuus on kasina. Perustelen miksi. Grealish on loistava ratkomaan tilanteita seisovilta jaloilta. Se on aina iso etu kasina. Hän kykenee luomaan separaatiota vastustajaan.

Puolustusmuoto joutuu melkein pakosta tiputtamaan, koska on turha koittaa prässätä Grealishia ellei tila ole entuudestaan todella ahdas. Kasina Grealish pystyy kuskaamaan palloa myös ylöspäin, naama kohti maalia. Grealish on poikkeuksellisen hyvä kuljettamaan palloa, ja se on hänen kenties suurin yksittäinen vahvuus.

Grealish on myös yllättävän hyvä puolustamaan. Hän on kurinalainen hyökkääväksi pelaajaksi ja tekee tarvittavan määrän töitä. Yksi mielenkiintoinen detalji on hänen voimantuotantoketjunsa. Tällä tarkoitan, että hänen kehonsa pysyy hallitusti tasapainossa, ja on yhtä liikettä vaikeissakin tilanteissa. Vähän akrobaattisuutta löytyy varastosta myös, ja laukaisutekniikka on upea kuten olemme useasti nähneet. Grealishin keho on kestävä, mistä kielii, että häntä rikotaan usein, ja todella kovaa.

StatsBomb

@StatsBomb
Jack Grealish, Aston Villa 2019-20.

Radar and final third entries.

Everyone thinks Grealish would fit in fine at a top 6 team. But his xG Asst isn't amazing.

Villa are weird, man.

Toinen mielenkiintoinen asia, mikä on pistänyt omaan silmään on hänen juoksutyylinsä. Hän osaa juosta tehokkaasti ja säästää sillä paljon energiaa. Detalji mitä arvostetaan Hollannissa ja varsinkin Ajaxin akatemiassa. Grealish on mukana useassa intensiivisessä sekvenssissä kentällä, joten ymmärrys energiankulutuksesta korostuu. Se on hyvä merkki.

Grealish on myös “prässin kestävä” ja todella rauhallinen kentällä. Muutama karu pallonmenetys sattuu per kausi, mutta se on lopulta hyvin harvinaista. Ihminen on taipuvainen muistamaan virheet, mutta emme muista yhtä tarkasti, kuinka monta pelaajaa hän on tällä kaudella kääntänyt.

UtdArena

@UtdArena
Jack Grealish vs Brighton:

100% dribble success
84% pass success
79% ground duel success
______

87 touches
53 passes completed – 22 forward
11 ground duels won
9 recoveries made
7 chances created
5 dribbles completed
1 goal
1 assist

1 MOTM performance.

Entä Maddison?

Se on hyvä kysymys. Osa vastausta on, että Leicesterin James Maddison saattaa olla huomattavasti kalliimpi vaihtoehto. Leicester on hankala neuvotteluissa, kuten pienemmän seuran kuuluukin olla. Maddisonilla ei ole merkittäviä etuja verrattuna Grealishiin, ellei erikoistilanteita lasketa mukaan. Bruno Fernandesin tulo sekä profiili vähentävät kuitenkin selkeästi Maddisonin tarvetta.

Grealishissa on myös tietynlaista karuutta, mitä Maddisonista ei löydy. Maddison on The Beatles ja Grealish on The Rolling Stones. Rollarit sopii joka tapauksessa muutenkin paremmin Manchester Unitedin imagoon sekä pelitapaan. Samalla seura tekisi investoinnin tulevaisuutta silmällä pitäen. Ei olisi enää mitään paniikkia, jos Paul Pogba päättää lähteä. Ei tarvitse arpoa korvaajaa.

Tuomio

Pari kautta sitten olisin ollut Jack Grealishin hankinnasta varmasti eri mieltä. “Ei mene suoraan avaukseen”. Ei tarvitsekaan. Pahimmassa tapauksessa Grealish on Pogban korvaaja tietyllä tapaa. Neutraalissa tapauksessa Grealish on monipuolinen, markkinoitava kotimainen ase. Hyvä asia samalla maajoukkueelle. Parhaassa tapauksessa Grealishista tulee supertähti. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle.

Jos huhuihin on uskomista, niin Grealish viihtyy paljon ajastaan Manchesterissa. Kuka näistä tosin lopulta tietää? Henkilökohtaisesti pitäisin Grealishista Unitedissa. Muutamat perustelut vielä muistutukseksi tähän loppuun.

Grealish on loistava ratkomaan tilanteita seisovilta jaloilta ja hän on loistava suunnanmuutospelaaja. Syitä ovat hänen kapasiteettinsa kuljettaa palloa ylöspäin sekä suhteellisen laaja syöttövalikoima kera elegantin askeleen. Aseet yläkerrassa toisin sanoen liikkeelle. Grealish tukisi hyvin Unitedin pelitapaa, ja seisovien jalkojen tilanteet auttavat murtamaan blokkeja.

Grealish on myös ärsyttävä pelaaja ja johtaa esimerkillä. Vastustajat potkivat häntä usein ja Grealish osaa myös korostaa kontakteja. Turhautuminen on yleensä merkki heikkoudesta. Näin nyrkkeilyssä. Näin myös jalkapallossa. Otteluiden sisällä tapahtuu paljon pieniä asioita. Tähän kohtaan sopii vielä ihailla hänen maaliaan Manchester Unitedia verkkoon kuluneelta kaudelta. Tämä kaunokainen kertoo kaiken olennaisen Grealishista:

GOAL

@goal
Can't stop watching that Jack Grealish goal 😍

Aluksi Jack Grealish tuntui omassa mielessä ehkä hieman “tarpeettomalta”, sillä Bruno tuli äskettäin ovesta sisään. Mitä enemmän kokonaisuutta seuraa, sen vahvemmin alkaa kuitenkin näyttämään siltä, että Manchester United saattaa vaihtaa muotoa ensi kaudeksi. Periaatteet säilyvät kuitenkin joka tapauksessa varmasti samana. Täyttä häkää eteenpäin, kun on sauma hyökätä tilaan. Tämä ei todellakaan ole ongelma Grealishille. Kohta saattaa tosin olla yksi ase lisää murtamaan linnoituksia. Jatkoon.