Näkökulma: Timo Wernerin monipuolisuus tulee olemaan myrkkyä Valioliigassa – rouva sinisissä onnistui jälleen

© Kuva: Getty Images

Yksi jalkapallomaailman halutuimmista hyökkääjistä, Timo Werner siirtyy monien yllätykseksi Lontooseen. Vaikutti pitkään todennäköiseltä, että hän siirtyisi Liverpooliin ja avointa flirttailua tapahtui puolin ja toisin. Mitä tapahtui, ja miten Werner sopii Chelsean palapeliin? Näihin kysymyksiin olisi tarkoitus etsiä vastauksia oheisessa näkökulmassa.

Rouva sinisissä

Mediassa on nostettu esiin Petr Čechin sekä Frank Lampardin rooleja Wernerin siirron takana. Molemmat olivat ilmeisesti vierailleet Saksassa ja vakuuttaneet Wernerin Chelsean uudesta projektista.

Siirtopanna on ohi ja Chelsea on käyttänyt Eden Hazardin siirrosta tulleet rahat kahteen pelaajaan, ja summasta on jäänyt jopa vähän yli. 

Artikkeli jatkuu Tweetin jälkeen

Wernerin kohdalla Chelsea aktivoi noin 55-60 miljoonan euron ulosostopykälän ja Hakim Ziyechin siirto varmistui myös todella halvalla, noin 40 miljoonalla eurolla. Armotonta toimintaa.

Yksi ei niin puhuttu yksityiskohta Chelsean palapelissä on “the lady in blue” tai ”iron lady”. Jalkapallomaailman kenties kunnioitetuin ja armottomin neuvottelijoita, Marina Granovskaia.

Artikkeli jatkuu Tweetin jälkeen

Granovskaia puhuu harvoin ja työskentelee mielellään varjoissa. Neuvottelija par excellence. Monet varmasti yllättyisivät hänen merkityksestään Chelsean hankintojen sekä itse sopimusten takana. Hän saa taivutettua monien mielet ja johtaa käytännössä Chelsean organisaatiota. 

Sopimukset

Chelsean joukkueen syvyyttä ja sopimustilanteita katsoessa on melko helppoa nähdä kuinka hyvällä mallilla projekti on: 

Artikkeli jatkuu Tweetin jälkeen

Käytännössä tärkeintä olisi mielestäni varmistaa lupaavalle juniorille Tino Anjorinille uusi sopimus ja mahdollisesti pidentää joko Willianin tai Pedron sopimusta vuodella. Chelsealla on käytössään paljon pelimerkkejä myös lainattujen pelaajien suhteen ja kykenee tarpeen tullen myymään osan heistä. Myös Álvaro Moratasta tulee tulevana kesänä 56 miljoonaa euroa lisää joukkueen kassaan.

Sir Alex Fergusonia lainaten ei ole kuitenkaan järkevää ostaa yli neljää pelaajaa siirtoikkunaa kohden. Yleensä joukkueen dynamiikka muuttuu liikaa. Chelsean tapauksessa siirtopannan loppuminen saattaa toki muuttaa tätä dynamiikkaa.

Maalintekijät laidalta

Mielenkiintoista on nähdä miten päälimmäisen maalintekijän vastuu on monessa joukkueessa siirtynyt laidalle. Liverpoolissa Mohamed Salah, Manchester Unitedissa Marcus Rashford sekä Real Madridin aikainen Cristiano Ronaldo tulevat mieleen.

Tämä lienee lähtökohtaisesti syynä myös miksi Timo Werner siirtyi Chelsean, ja paljastaa samalla mikä Chelsean suunnitelma on. Huhujen perusteella Pierre-Emerick Aubameyang oli Chelsean toinen valinta, mikä tukee kyseistä väitettä.

Timo Werner tuo hyökkäykseen ennen kaikkea paljon uusia vaihtoehtoja. Werner voi pelata Frank Lampardin suosimassa 4-2-3-1-muodossa käytännössä kolmea eri roolia. Kärkenä, vasempana laitana sekä toisena kärkenä tai kymppinä, itse kärjen alapuolella. Jälkimmäisintä on ollut varsin mielenkiintoista seurata Julian Nagelsmannin alaisuudessa RB Leipzigissa. Wernerin liikeradat ovat muuttuneet merkittävästi. 

Ennen Werner tunnettiin pikakiiturina, joka juoksi laitakanaviin sekä linjan taakse. Nykyään hänen liikkeensä aiheuttavat puolustukselle vielä enemmän päänvaivaa. 

Werner sopii myös loistavasti esimerkiksi kahden kärjen systeemeihin, mikä antaa entistä enemmän vaihtoehtoja Lampardin Chelsealle.

Artikkeli jatkuu Tweetin jälkeen

Mitä Werner tuo?

Kuten todettu Timo Werner on korkean oktaanin energiapakkaus. Hän prässää hyvin, liikkuu laajasti ja tekee valtavan määrän liikkeitä. Julian Nagelsmannin kommentti hänestä on kuitenkin todella mielenkiintoinen ja kumoaa mielestäni monia stereotypioita liittyen Werneriin, ja on myös päällimmäinen syy minkä takia en usko Wernerin pelaavaan aivan liikaa puhtaana kärkenä.

Nagelsmann sanoi, että: “emme halua häntä viimeisessä linjassa koska Werner tarvitsee pienen etumatkan, vähän tempoa, että hän pystyy todella esittämään nopeutensa kentällä.”

Wernerillä on selkeästi enemmän kosketuksia palloon per ottelu verrattuna aikaisempiin vuosiin ja uudessa roolissa hän on pelannut linjojen välissä tai taskuissa syviä blokkeja vastaan. Tämä tulee ehdottomasti tarpeeseen Valioliigassa.

Artikkeli jatkuu Tweetin jälkeen

Werner tarjoaa myös keskimäärin hieman vajaat 30 sprinttiä sekä 68 intensiivistä juoksua per 90 minuuttia. Lukemat ovat todella hyviä. Tähän, kun lisää vielä Ziyechin prässilukemat on helppoa nähdä mitä Lampard ja Chelsea ovat painottaneet rekrytoinnissaan. 

On myös mainittava, että Wernerin kulmat juoksuissa, viivytykset, ja kuinka hän muuttaa juoksujaan lennosta tekevät hänestä hyvin vaikeasti merkattavan pelaajan. Huippunopeus on myös 34-35km per tunti luokkaa, mikä on todella poikkeuksellista jalkapallossa.

Tuomio

Siirto tuli hieman yllättäen, mutta Chelsean suunnitelmallisuus sen sijaan ei. “Kärkikolmikon” profiilit tukevat hyvin toisiaan. Isokokoinen, hyvin liikkuva kohdepelaaja joka sitoo miehiä itseensä keskellä Tammy Abrahamin muodossa. Peliä tekevä vasuri Ziyechin muodossa oikealla, joka on myös sattumoisin erikoistilannespesialisti sekä “inside forward” Wernerin muodossa vasemmalla. Luonnollisesti cocktailiin mahtuu myös useita muita loistavia palasia kuten Callum Hudson-Odoi, Mason Mount sekä Christian Pulisic.

Wernerin rooli ei ole tietenkään vielä meille ulkopuolisille aivan selvä, mutta varmaa on, että Werner tuo laatua muutamalle pelipaikaille. Kaiken lisäksi todella edulliseen hintaan.

Chelsea on toiminut armottomasti siirtomarkkinoilla toistaiseksi ja tulevaisuus näyttää erinomaiselta. Niin sanottu “välikausi” ei osoittautunut välikaudeksi ja parilla vahvistuksella Wernerin ja Ziyechin lisäksi puhutaan kohta jopa vahvasta kandidaatista mestariksi.

Kim Keränen

Twitter: @keranenkim @fudiscorner


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!