Liverpoolin siirtoikkuna alkoi vailla sitä kunnianhimoa, jota mestaruuteen kautensa päättäneen seuran fanit janosivat.

Pitkään Merseysiden punaisiin huhuttu Timo Werner meni sivu suun, eikä niin ikään huhujen keskipisteessä olleen Kylian Mbappén ympärillä tapahtunut mitään. Vaikka Liverpool on nyt tilanteessa, jossa se on varteenotettava etappi maailman jokaiselle jalkapalloilijalle, oli ainoa tulija pitkään Andy Robertsonin kirittäjäksi hankittu Konstantinos Tsimikas.

Kauden avausottelun jälkeen Jürgen Klopp ja urheiluntoimenjohtaja Michael Edwards kuitenkin räjäyttivät pankin. Alle kahden vuorokauden sisään seura ilmoitti niin Thiago Alcântaran kuin Diogo Jotan hankinnoista, minkä myötä seuran siirtoikkunaa voi luonnehtia yhdeksi koko Valioliigan parhaista.

Vaikka fanit odottavat blockbuster-tason hankintoja, ei seurajohto hötkyile. Liverpool tekee siirtoikkunasta toiseen harkittuja ja tulevaisuuden kannalta järkeviä liikkeitä, jotka vain vahvistavat punaisten asemaa Euroopan huipulla.

Harkittuja, joukkuetta vahvistavia hankintoja

Vaikka ikkunan ensimmäinen hankinta Tsimikas on suurelle yleisölle tuntematon pelaaja, on mies todelliseen tarpeeseen tehty hankinta. Robertsonille ei ole vuosiin ollut mitat täyttävää varamiestä, mutta nyt joukkueella on viimeisellekin pelipaikalle pätevä tuuraaja.

Kreikkalainen on ollut Liverpoolin tutkassa jo pitkään. Päättäväinen pelaaja on taistellut tiensä avaukseen jokaisessa edustamassaan joukkueessa, aina maajoukkueeseen asti. Tsimikas pystyy nopeudellaan haastamaan vastustajia ja on hyökkäyspäässä sellainen ase, mitä Liverpoolin laitapuolustajalta voi odottaa.

Viime kaudella Kreikan liigassa syntyi jo viisi maalisyöttöä 20 otteluun. Älykkäänä pelaajana hän kuitenkin lukee peliä hyvin, eikä jätä selustaansa tyhjiä tiloja. Tsimikas sopii hyvin Liverpoolin palettiin, ja aikoo varmasti tosissaan haastaa avauksen paikasta, vaikkei odotettavissa olekaan, että mies ihanneavaukseen nousisi.

Thiago puolestaan oli ikkunan nimekkäimpänä saapujana nappihankinta, joka olisi 22 miljoonan hintalapulla siirtoikkunan suurin ryöstö, ellei naapuriseura Everton olisi onnistunut naaraamaan James Rodríguezia ilmaiseksi Goodison Parkille.

29-vuotiaana ja valmiina huippupelaajana Thiago on jossain määrin sopimaton palanen siihen siirtostrategiaan, jota Liverpool on nykyisen omistuksen alaisuudessa noudattanut. Mutta vaikka moni ymmärtää, että FSG:n noudattama moneyball-henkinen strategia tarkoittaa vain nuorten tulevaisuuden tähtien hankkimista, on se turhaa yksinkertaistamista.

Todellisuudessa strategian ytimessä on ajatus siitä, että seura ostaa pelaajia, joiden jälleenmyyntiarvo – tai pelaajien muuten seuralle tuoma arvo – on selvästi ostohintaa suurempi. Ja siksi Thiago oli 22 miljoonan hintalapulla mahdoton ohitettava.

Espanjalainen tarjoaa Liverpoolin pallolliseen peliin sellaista luovuutta, johon kukaan muu nykyjoukkueessa ei kykene. Ja vaikka miehen syöttövalikoima on joukkueen monipuolisin, tulevat hänen todelliset vahvuutensa esiin ahtaissa väleissä ja pelinluvussa.

Thiago osaa sitoa vastustajan pelaajia itseensä ja löytää sitten joukkuetoverinsa kentän tyhjistä tiloista maagisesti. Loistavasti peliä lukevan espanjalaisen aivot toimivat nopeammin kuin kenties kellään muulla valioliigaviheriöillä.

Kuten Michael Ballack sanoi: ”Thiago ei odota, että tilaa ilmestyy. Hän luo sitä.”

Sekä keskikentän pohjalla että ylemmällä oksalla pelaamaan pystyvä Thiago on loistava prässin purkaja ja ahkera taklaaja, joten hän istuu pelityylinsä puolesta moitteettomasti Pooliin.

Maailmassa ei ole montaa pelaajaa, joka olisi suoraan kyennyt parantamaan Liverpoolin nykyjoukkuetta, mutta Thiago on yksi heistä. Vaikka Klopp on ylpeä kyvystään pelaajien kehittäjänä ja ostaa mieluummin nuoria, potentiaalisia pelaajia kuin valmiita tähtiä, ei hän ole jääräpää. Hän tunnistaa kyllä, milloin laatua on tarjolla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Getty Images.

Siinä missä Thiagoa oli huhuttu Liverpooliin jo pitkään, oli Jota melko puskista tullut hankinta. Kovasta siirtosummasta kritiikkiä saanut hankinta on kuitenkin harkittu peliliike, sillä portugalilainen on saumattomasti Poolin palapeliin sopiva palanen.

Jotan hankinnan myötä seuralla on entistä enemmän hyökkäyspään vaihtoehtoja, eikä taso putoa enää radikaalisti, kun joku ihanneavauksen hyökkäystriosta on sivussa. Jota on yksi Valioliigan taitavimmista prässääjistä, joka aktiivisella pelaamisellaan hankkii vastustajalle punaisen kortin keskimäärin joka kymmenennessä ottelussa.

Lisäksi Jota on hyökkäyssuuntaan mainettaan vaarallisempi pelaaja. Miehen kaksi ensimmäistä valioliigakautta on synnyttänyt 16 maalia ja 8 maalisyöttöä. Tehot ovat hyvin samansuuntaiset kuin Sadio Manén 21 maalia ja 11 syöttöä uran samassa vaiheessa.

Hyökkäyksen jokaisella paikalla pelaamaan pystyvä portugalilainen on työteliäs ja älykäs pelaaja, joka mielellään hyödyntää pelottavaa lähtönopeuttaan irtautumalla puolustajista ja luomalla tilaa näiden selustaan.

Jotan pelityyli onkin huomattavasti lähempänä Manéa kuin yhdenkään tähänastisen varamiehen. Potentiaalinen nuorukainen sopii siten täydellisesti niin Liverpoolin pelityyliin kuin seuran siirtostrategiaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jota tuo vaihtoehtoja Liverpoolin hyökkäykseen. Kuva: Getty Images

Taloudellisesti fiksua toimintaa

Vaikka Liverpool maksoi kolmikosta yhteensä 80 miljoonaa euroa, piti tiukkana neuvottelijana tunnettu Edwards huolen siitä, ettei seuran kassan pohja näy ikkunan jälkeenkään. Thiagon ja Jotan siirroista maksettiin yhteensä vasta 11 miljoonaa, ja loput ositettiin maksettavaksi tuleville vuosille, mikä oli tärkeä peliliike epävakaassa taloustilanteessa.

Lisäksi fiksusti myyneen seuran nettokulutus oli lopulta vain 30 miljoonaa euroa, minkä lisäksi Adam Lallanan ja Nathaniel Clynen sopimusten päättyminen vapautti tilaa palkkarakenteessa.

Myydyistä pelaajista Dejan Lovrenin lähtö oli odotettu. Vaikka kroatialaisen lähtö teki loven seuran keskuspuolustukseen, halusi mies säännöllistä peliaikaa ja Liverpool tarvitsi rahaa ostoihin.

Sen sijaan nuorten Rhian Brewsterin ja Ki-Jana Hoeverin ulostaminen on aiheuttanut närää punaisten kannattajien parissa. On kuitenkin huomioitava, että Liverpool nettosi 36 miljoonaa kaksikosta, josta kumpikaan ei ollut pelannut seurassa peliäkään Valioliigassa.

Nuorukaisia ei tosin päästetty pois vain rahan takia. Kumpikin halusi muualle vakituisen peliajan perässä, eikä Kloppilla ole tapana seistä pelaajien tiellä, jos nämä eivät ole sataprosenttisen sitoutuneita joukkueen toimintaan.

Hoever tiesi, että oikean pakin tontti on miehitetty seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi Trent Alexander-Arnoldin taholta, minkä lisäksi Neco Williams nousi hollantilaisen edelle pakkihierarkiassa. Edwards kuitenkin sisällytti diiliin pykälän, jonka myötä Pool saa 15 prosenttia nuorukaisen seuraavasta siirrosta, joten myös Liverpool hyötyy Hoeverin täyttäessä potentiaalinsa.

Brewsterin siirto oli mutkikkaampi, sillä Klopp olisi halunnut lainata lupaavan nuorukaisen. Englantilainen halusi kuitenkin itse lähteä pysyvällä siirrolla, koska tiesi olevansa nokkimisjärjestyksessä Roberto Firminon ja Takumi Minaminon takana. Lisäksi Kloppilla oli epäilynsä siitä, muovautuisiko perinteisestä ysipaikan pelaajasta koskaan Poolin pelityyliin sopiva peliä rakentava hyökkääjä.

Myös Brewsterin diiliin kirjattiin 15 prosentin pykälä tulevasta siirrosta, minkä lisäksi Poolilla on kolme vuotta voimassa oleva takaisinosto-optio. Näin seura varmistaa sen, että tavalla tai toisella se tulee hyötymään korkean potentiaalin omaavan Brewsterin kehittymisestä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Xherdan Shaqiri pysyy toistaiseksi Liverpoolissa. Kuva: Getty Images.

Yksittäisiä huolia ilmassa, mutta kokonaisuus loistaa

Edellä mainittujen lisäksi vailla käyttöä jääneet Loris Karius, Marko Grujic, Sheyi Ojo sekä Taiwo Awoniyi lähtivät lainalle. Ovie Ejaria puolestaan siirtyi Readingiin neljän miljoonan euron kaupassa.

Lisäksi vähälle peliajalle jääneet Xherdan Shaqiri ja Harry Wilson olivat kauppatavaraa siirtoikkunan viime metreille asti, mutta tyydyttäviä tarjouksia kaksikosta ei tullut. Seura ei suostunut hyväksymään lainadiilejä, vaan halusi kummankin kohdalla pysyvän ratkaisun.

Kun sopivia tarjouksia ei tullut, Klopp päätti, että poikkeuksellisen raskaassa ottelutahdissa laajalle ringille tulee olemaan käyttöä, joten on parempi pitää pelaajat joukkueessa kuin päästää heidät alihintaisina menemään.

Liverpoolin siirtostrategiaan ei kuulukaan taipua muiden seurojen hintapainostuksen edessä, vaan seurajohto pitää mieluummin pelaajista kiinni, kunnes tyydyttäviä tarjouksia alkaa tulla.

Laajasta ringistä ja hyvistä hankinnoista huolimatta tiettyjä huolia on ilmassa. Lovrenin lähdön myötä toppariosasto on nyt harvinaisen ohut. Klopp kuitenkin luottaa siihen, että Thiagon saapuminen vapauttaa Fabinhon tarvittaessa topparin tontille. Lisäksi seuralla ei ollut selvää kohdetta toppariksi, eikä nykystrategian mukaista ole ostaa vain ostamisen ilosta.

Varamaalivahtia seura ei koskaan suunnitellut hankkivansa, vaikka fanit sellaista Aston Villa -pelin jälkeen toivoivatkin. Klopp luottaa edelleen Adriániin, eikä seuran siirtostrategiaan kuulu paniikkiostosten tekeminen ikkunan viime hetkillä.

Liverpool jatkaa hyväksi havaitsemallaan tiellä. Kloppin ja Edwardsin yhteispeli toimii tällä hetkellä saumattomasti. Osaavan urheilutoimenjohtajan myötä hankinnat ovat harkittuja, eikä seuran tarvitse sinkoilla laidasta laitaan siirtoikkunan viime sekunneilla, kuten esimerkiksi Manchester Unitedissa toimittiin.

[readmore from=Siirtouutiset]

Kaiken kaikkiaan Poolin siirtoikkunaa voi pitää äärimmäisen onnistuneena. Kaikki tulijat ovat selkeitä vahvistuksia paikoille, joille leveyttä kaivattiin, eikä lähtijöiden kanssa tehty hätäisiä ratkaisuja.

Kauden kynnyksellä Klopp totesi, ettei halua puolustaa nykyistä mestaruutta vaan hyökätä uuden mestaruuden kimppuun, ja seuran siirtopolitiikka alleviivaa tätä. Entisestään vahvaa joukkuetta on vahvistettu mielenkiintoisilla nimillä, ja Edwards on pitänyt huolen siitä, ettei mitään ole tehty talouden kustannuksella.

Liverpool oli jälleen yksi siirtoikkunan suurimpia onnistujia Valioliigassa, eikä ole mitään syytä, miksei hyväksi havaittu toimintatapa tuottaisi hedelmiä jälleen tällä kaudella.

Lähteet: The Athletic, Transfermarkt, FourFourTwo

Edit 15.10 klo 11:23: korjattu Lovrenin kansalaisuus.