Newcastlen esitys Leicesteriä vastaan oli häpeäksi perinteikkäälle seuralle, jonka kannattajat jaksoivat laulaa vielä loppuvihellyksen jälkeen omilleen. Newcastle on tällä hetkellä sen verran karmeassa kunnossa, että seuran faneja käy sääliksi.

The Timesin jalkapallotoimituksen päällikkö Henry Winter tyhjensi pajatson kirjoittaessaan Newcastlesta sunnuntaina Leicester-tappion jälkeen:

– Se, mitä tapahtuu Newcastlelle, on hirveää. Mike Ashleyn pitäisi lopettaa leikkiminen kannattajien tunteilla. Hänen täytyy myydä seura ja antaa Newcastlen aloittaa uudelleenrakennus saadakseen takaisin ylpeytensä ja identiteettinsä. Tämä ei ollut minkäänlainen esitys Newcastlelta, se oli antautuminen, Winter kirjoittaa Twitterissä.

Henry Winter

@henrywinter
It's a scandal what's happening to #nufc. Mike Ashley has to stop toying with fans' emotions. He has to sell, and allow Newcastle to rebuild, to regain their pride and identity. This isn’t a performance from Newcastle, it’s a surrender. Trail 4-0. Defence/gk all over the place.

Newcastlen omistaja Mike Ashley on piikki seuran kannattajien lihassa. Ashley ei ole suostunut myymään seuraa tai sopivaa myyntihintaa ei ole miehen mukaan tarjottu. Viime kaudella Rafael Benítez koutsasi heikoilla resursseilla Newcastlen 13:nneksi Valioliigassa.

Kauden jälkeen Ashley yritti saada Benítezin jäämään Newcastleen, mutta tarjosi huippumanagerille vain rihkamaa. Benítez kertoi kesällä avoimesti, minkälaista touhua Newcastlessa joutui kestämään.

– He kertoivat minulle etteivät he halunneet investoida akatemiaan tai harjoituskenttiin. Jos se vain sopii, voin mielelläni selittää miksi Mike Ashley kieltäytyi näistä parannuksista. Heidän politiikkansa oli hankkia alle 24-vuotiaita pelaajia ja, minun mielestäni, siirtobudjettimme ei riittänyt taistelemaan TOP10-sijoituksista.

– Sen tapaamisen jälkeen tiesin, etteivät he palaisi asiaan totisella tarjouksella, ja kun se tarjous viimein tuli, 19 päivää myöhemmin, he tarjosivat minulle samaa palkkaa kuin kolme vuotta sitten – pienemmällä siirtomarkkinavastuulla kuin ennen.

– Jouduin kestämään kolme vuotta täyttämättömiä lupauksia, enkä voinut sen takia luottaa heihin.

Steve Brucen Newcastle sarjassa toiseksi viimeisenä. Kuva: Getty Images.

Benítez lähti ja mitä teki Ashley? Palkkasi pahasti nykyjalkapallon kehityksestä jääneen Steve Brucen manageriksi. Bruce on vanhan liiton manageri, joka ei ole kovin kiinnostunut taktiikoista, kuten hän itse sanoi Sunderlandia valmentaessaan.

Mukava ja halpa valmentaja on tuonut Ashleylle nyt upean Spurs-voiton ja tasapelit sarjajumbo Watfordia ja Brightonia vastaan. Ashley myönsi Leicesterille koetun murskatappion jälkeen itsekin, mistä kiikastaa.

– Olen työskennellyt puolustamisen organisoinnin kanssa, ja se on pitänyt meidät peleissä mukana tähän päivään saakka. Mutta voittaakseen jalkapallo-ottelun, täytyy luoda tekopaikkoja, Bruce totesi Skylle.

Bruce on kohtalaisen hyvä organisoimaan puolustuksen, mutta pallolliseen peliin hänellä on hyvin vähän annettavaa. Se näkyy karulla tavalla. Tuntuu siltä, että Bruce luottaa sokeasti siihen, että pelaajat keksivät jotain hyökätessään. Bruce luottaa siis yksilötaitoon, jota on myös hyvin rajallisesti nykyisessä Newcastlessa.

Silloin peli näyttää tältä: syöttösuunnat puuttuvat, pallollisen tuki puuttuu. Oikeastaan kaikki pallollisen pelin elementit puuttuvat. Käytännössä pelaajilla ei ole oikeastaan minkäänlaista käryä, mitä pitäisi milloinkin tehdä.

Surkea omistaja palkkasi surkean managerin, kun halvalla sai, ja tulokset ovat täysin odotetunlaisia, eli surkeita. Silti Newcastlella on yhdet Valioliigan parhaimmista kannattajista. Leicester-tappion jälkeen kannattajat lauloivat omilleen jo surkuhupaisissa tunnelmissa.

Toivottavasti kannattajien toiveet toteutuvat vielä. Ensin Ashleyn pitäisi väistyä, ja sen jälkeen seuran pitäisi palkata uusi manageri. Luultavasti nämä tapahtuvat kuitenkin käänteisessä järjestyksessä. Eikä olisi yllätys, mikäli toinen toiveista jää toteutumatta, ja se syö kannattajia rotan lailla.