Huucast: Suomalaislupaus kertoi tuhkimotarinansa – miten Porista voi päätyä Liverpooliin: ”Äiti luuli, että minulla on jokin huonosti, mutta olin vain niin ymmällään”

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Nykyään hollantilaista Fortuna Sittardia edustava 18-vuotias suomalainen topparilupaus Patrik Raitanen ehti viettää reilu pari vuotta Liverpoolin akatemiassa. Raitanen oli vieraana Suplan Huucast-podcastissa, jossa hän kertoi, miten nuori suomalaistoppari päätyi Porista Liverpooliin.

Raitanen edusti jo 14-vuotiaana porilaista FC Jazzia. Silloin Jazzin päävalmentajana työskenteli walesilainen John Allen, jolla oli hyvät suhteet Englantiin. Raitanen solmi Liverpoolin kanssa esisopimuksen jo 14-vuotiaana. Lopullisesti siirto tapahtui kesällä 2017.

– Allen tiesi, että Liverpool etsii nuorta, lahjakasta ja lupaavaa puolustajaa. Ja hän sai lopulta Liverpoolin kiinnostumaan minusta.

– Sitten tuli Jazzin tällainen harjoitusturnaus, Kotijoukkue-turnaus, tammikuussa 2016. Allen oli pyytänyt Liverpoolia tulemaan paikan päälle katsomaan, että täällä olisi tällainen nuori toppari. Pelasin SJK:ta vastaan todella hyvän pelin. Hauskinta oli se, että vanhempani tiesivät, että Liverpool oli tullut katsomaan minua, mutta he eivät sanoneet siitä minulle sanaakaan etukäteen. Olin ihan omillani kentällä ja tein vain sitä mitä rakastin. Onnistuin ja asiat lähtivät siitä rullaamaan.

– Se oli ihan hyvä, etteivät kertoneet. Olin kuitenkin nuori jamppa ja halusin toki huipulle. Tiesin, että jos tekee kovasti töitä, niin se on mahdollista, mutta enhän minä ymmärtänyt yhtään, että joku Liverpoolin kaltainen joukkue olisi jo kiinnostunut. Pelasin vain Jazzin edustuksessa, ja se oli ehkä maailman hienoin asia siihen aikaan, Raitanen kertoo Huucastissa.

Lopulta Raitanen solmi Liverpoolin kanssa neljän vuoden akatemiasopimuksen. Raitanen kiittelee jaksossa entistä valmentajaansa Allenia, joka oli mahdollistamassa Liverpool-siirtoa. Nuorelle porilaispojalle hyppy Liverpooliin oli melkoinen.

– Taisin olla silloin 14-vuotiaana ensimmäistä kertaa lentokoneessa. Lähdettiin koko perheen voimin viikon vierailulle ensiksi. Katsottiin paikat ja sitten vasta päätettiin, että tehdäänkö se esisopimus.

– Muistan äidin luulleen, että minulla on jokin huonosti, mutta olin vain niin ymmällään. Enkä oikein ymmärtänyt sitä asiaa, että olen nyt täällä. Se oli niin iso juttu pienelle junnulle.

Lopulta kun Raitanen lähti Liverpooliin, hänet sijoitettiin sijaisperheeseen, kuten ulkomailta tulevilla nuorilla pelaajilla on tapana.

– Minä puhun heille vieläkin usein ja pidän yhteyttä. He olivat todella tärkeitä minulle. Löysin hyvän perheen itselleni. He auttoivat minua keskittymään olennaiseen. Jos oli jotain murheita, niin tiesin, että voin puhua heille kuten puhuisin omille vanhemmilleni, Raitanen sanoo.

Raitasta valmensi Liverpoolin akatemiassa seuralegenda Steven Gerrard, joka nykyisin valmentaa skotlantilaista Rangersia. Raitanen harjoitteli aluksi kolme vuotta vanhempien kanssa ja paineita riitti, mutta Raitanen pitää kokemusta todella hienona.

– Rohkaisen kyllä kaikkia nuoria lähtemään, jos vain mahdollisuus tulee, niin kannattaa lähteä isoon seuraan. Sieltä oppii jalkapallotaitojen lisäksi kaikkea muutakin, ja ne asiat jättävät jäljen sydämeen. Kyllä Liverpool tulee aina olemaan minun lempiseurani.

Huippuseuran akatemia on kova koulu. Marginaalisen pieni osa akatemian pelaajista murtautuu lopulta edustusjoukkueeseen.

– Päivittäin täytyy todistaa olevansa sen paikan arvoinen. Jotta sieltä joskus pääsisi edustusjoukkueeseen, niin se vaatii vähän onneakin. Olen nähnyt niin hyviä pelaajia, jotka eivät ikinä päässeet edes treenaamaan edustusjoukkueen kanssa.

Samoista syistä myös Raitanen koki parhaaksi ratkaisuksi lähteä hakemaan vastuuta muualta. Viime kesänä suomalaistoppari siirtyi Fortunsa Sittardiin.

– Se (päästä eteenpäin kohti edustusjoukkuetta) on vaikeaa kaikille. Se oli minullekin vaikeaa, ja siksi lopulta tein päätöksen lähteä. Siellä oleminen oli huikea kokemus minulle, mutta siitä jäi puuttumaan jokin pieni asia – ehkä vähän tuuria, ettei olisi loukkaantunut tärkeällä hetkellä – jotta olisi päässyt treenaamaan edustusjoukkueen kanssa.

Kuuntele koko haastattelu tästä linkistä.

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS