Arsenalin manageri Mikel Arteta otti perjantain Aston Villa -ottelua ennakoineessa pressitilaisuudessa selkeästi kantaa tiensä Newcastlen kanssa viikolla päättäneen Steve Brucen tapaukseen. Espanjalaisen mukaan yleinen meteli on yltynyt tasolle, jolla sille on tehtävä jotain.

Kyse ei missään tapauksessa ole Newcastlen kohutusta omistajanvaihdoksesta, vaan siitä ilmapiiristä, jossa managerit työtään tekevät.

Bruce kertoi lausunnossaan uskovansa, ettei enää jatka managerin töissä, johtuen siitä henkilökohtaisten loukkausten määrästä, jonka on päälleen saanut.

– Olin hyvin surullinen luettuani hänen sanansa. Ensinnäkin siksi, että tunnen hänet henkilökohtaisesti. Toiseksi sen sisällön vuoksi, jota hän lausunnossaan välitti.

– Me puhumme nyt ihmisestä, joka on omistanut yli 40 vuotta elämästään pelille, ja toiminut managerina 1000 ottelussa. Hänen kokemuksellaan varustettu henkilö joutuu kuuntelemaan tällaisia loukkauksia. Meidän on reagoitava tilanteeseen, emme voi vain tyytyä nykyisen kaltaiseen menoon.

– Olemme täällä muuttaaksemme vallitsevia oloja, aivan kuten teemme sääntöjen, otteluohjelmien ja muun suhteen.

– Meidän on käytettävä enemmän aikaa, ja avattava julkista keskustelua. Emme voi jättää tällaisia, vakavia asioita huomioimatta. Asioiden on aika alkaa muuttua.

Arteta ei kuitenkaan kaada syytä kannattajien niskoille – vaan kenties ennemminkin median.

– Ei, emme me faneja voi syyttää. Jalkapallo on isoa bisnestä, joka vaikuttaa yhteiskuntaan, ja josta kaikilla on mielipide. Siitä voi antaa mielipiteensä, vaikka ei ymmärtäisi jalkapallosta mitään.

Perimmäisestä asiasta ei ole epäselvyyttä.

– Kyse on ihmisestä, hänen perheestään ja läheisistään. Meidän on puututtava tähän. Olin hyvin vaikuttunut siitä avoimuudesta, jolla hän asiasta puhui.