Valioliigasta on pelattu yli puolet. Sarjataulukon molemmissa päissä alkaa vahvistumaan käsitys mestarista ja yhdestä putoajasta. Norwich on putoamassa kelkasta, eikä pelastumisesta näy tällä hetkellä minkäänlaisia merkkejä.

Norwich hävisi Boxing Dayn ottelussaan Aston Villalle, joka taistelee myös tiukasti putoamista vastaan. Norwichin piste-ero säilyjän paikalle on jo seitsemän pistettä. Valioliigassa se on valtava pistemäärä kurottavaksi. Varsinkin, kun voittojen ottaminen on ollut Norwichille todella vaikeaa.

Teemu Pukin edustama Norwich on säväyttänyt sarjan kärkijoukkueita vastaan, mutta ne ottelut, mistä pitäisi raapia voittoja, ovat tuottaneet todella vähän pisteitä. Manchester Cityn kaataminen Carrow Roadilla oli sarjanousijalta upea venyminen, mutta käytännössä Aston Villan voittaminen vieraskentällä Boxing Daynä olisi ollut sitäkin tärkeämpää. Tai Sheffield Unitedin voittaminen kotikentällä muutama viikko sitten. Näitä voittoja Norwich ei ole pystynyt ottamaan.

Tammikuun siirtoikkuna aukeaa ensi viikolla. Norwichin kannalta se ei ole tuomassa mitään suurta pelastusta.

Tammikuun siirtoikkuna aukeaa ensi viikolla. Norwichin kannalta se ei ole tuomassa mitään suurta pelastusta. Norwichin talouskuri ei anna myöden suuria hankintoja, vaikka niille kieltämättä olisi tilausta.

Daniel Farkella riittää töitä Norwichin kelkan kääntämiseksi. Kuva: Getty Images.

Norwichin identiteettiä on ihailtava. Seura tietää, mitä se tekee, eikä se lähde hötkyilemään, vaikka sarjaputoaminen olisi kolkuttamassa oven takana. Norwichin omistajat Delia Smith ja aviopuolisonsa Michael Wynn-Jones eivät lähde uhkapelaamaan sarjapaikasta seuran kustannuksella.

Daniel Farkella on oikeastaan Valioliigan haastavin tehtävä managerina. Hän on luonut Norwichille ihailtavan idealistisen pelitavan, jossa pyritään lyhyillä syötöillä murtamaan vastustajan linja yksi kerrallaan. Lisäksi Pukki tuo valtavan uhan nopeisiin positiivisiin tilanteenvaihtoihin.

Viime kaudella pelitapa toimi Mestaruussarjassa, mutta tällä hetkellä Norwichin laatu ei riitä Valioliigaan. Ben Godfrey, Todd Cantwell, Emiliano Buendía sekä Teemu Pukki ovat näyttäneet kuuluvansa Valioliigaan, mutta isommassa kuvassa se ei vielä riitä.

Vastustajat ovat tulleet toisella puoliajalla rinnalle ja menneet ohi. Nousijajoukkueen klassisia ongelmia.

Esimerkiksi laitapuolustaja Max Aarons on kovaa vauhtia nousemassa valioliigapuolustajaksi, ja vastuu eittämättä häntä kehittää joka päivä paremmaksi. Aarons on jo hyvä laitapuolustaja hyökkäyssuuntaan, mutta puolustustyöskentelyssä on vielä rutkasti tekemistä valioliigatasolle. Grant Hanley ja Christoph Zimmermann eivät ole valioliigatason toppareita, ja parivaljakolla on ajoittain suuria vaikeuksia Norwichin nojatessa vahvaan pallolliseen peliin.

Norwich on pelannut ajoittain loistavaa jalkapalloa. Varsinkin ensimmäisillä puoliajoilla Norwich on hallinnut peliä, luonut tekopaikkoja ja usein myös onnistunut maalinteossa. Sen jälkeen rutiini ei ole riittänyt. Vastustajat ovat tulleet toisella puoliajalla rinnalle ja menneet ohi. Nousijajoukkueen klassisia ongelmia.

Mitä Pukki tekee?

Suomalaisittain iso kysymys onkin se, mitä Pukki aikoo tehdä, kun Norwich kauden päätteeksi lähtee takaisin Mestaruussarjaan?

Pukki allekirjoitti viime kesänä uuden jatkosopimuksen, joka on voimassa aina kesäkuuhun 2022 saakka. Sopimukseen kuuluu myös optio lisävuodesta. Pukki on useaan otteeseen kiitellyt sitä, kuinka hyvä hänellä on olla perheineen Norwichissa. Kannattajat rakastavat Pukkia, joka on tehnyt Valioliigassa jo yhdeksän maalia.

Nykyisessä xG-maailmassa ei Pukin kaltaiset hyökkääjät jää huomaamatta.

Maalimäärä on komea. Pukki on tullut heti ryminällä Valioliigaan, maailman laadukkaimpaan jalkapallosarjaan. Se on selvää, että Pukin otteet on noteerattu myös muualla. Esimerkiksi valinta Guardianin vuoden 2019 sadan parhaan jalkapalloilijan joukkoon kertoo omaa kieltään siitä, että Pukin esityksiä arvostetaan.

Pukin osaaminen on myös jokaisen valioliigaseuran urheilutoimenjohtajan tiedossa. Nykyisessä xG-maailmassa ei Pukin kaltaiset hyökkääjät jää huomaamatta. Pukki pystyy luomaan muille paikkoja ja hänen pystyjuoksut vastustajan puolustuslinjan selustaan ovat Valioliigan kärkeä heti Jamie Vardyn jälkeen.

Pukki saattaa hyvästellä Norwichin ensi kesänä. Kuva: Getty Images.

Tammikuussa Pukki tuskin liikahtaa mihinkään. Pukin hintalappu on noussut noin kymmeneen miljoonaan puntaan. Siinä mielessä moni valioliigaseura voisi suhteellisen halvalla hankkia taattua laatua hyökkäykseensä. Norwich ei halua kuitenkaan antaa vielä tammikuussa sellaista signaalia kannattajilleen, että seura olisi valmis hyväksymään kohtalonsa putoamisesta.

Jos Pukki myytäisiin, lähtisi Norwichin hyökkäyksestä niin iso palanen, ettei sitä pelastettaisi edes uudella hyökkääjähankinnalla. Josip Drmic on jäänyt täysin varahyökkääjän rooliin ja Dennis Srbenystä ei ole tekemään tehoja Valioliigassa.

Katseet kääntyvät ensi kesään.

Pukki tietää paikkansa Norwichissa. Siksi kotkalaishyökkääjä tuskin tekee taustoineen hätiköityjä ratkaisuja tammikuussa.

Katseet kääntyvät ensi kesään. Syyskauden aikana Pukki on viimeistellyt yli maaliodotteensa. Ja maaliodotteen turvinkin Pukki viimeistelisi tällä kaudella 12-14 maalia, mikä käytännössä on pääsylippu Valioliigaan myös ensi kaudeksi, jos Pukki niin haluaa.

[readmore from=Teemu-Pukki]

Norwichin voi putoamiselta pelastaa vain ihme. Hurmaava pelityyli viihdyttää myös kevätkauden aikana, mutta ensi kaudella Norwich pelaa jälleen Mestaruussarjassa. Pukki on tällä kaudella osoittanut kuuluvansa Valioliigaan. Siksi hänellä on erinomainen tilanne ensi kesänä, vaikka Norwich putoaisikin. Eikä tilannetta heikennä yhtään se, että Pukki pääsee kesällä näyttämään taitojaan suurella estradilla, EM-lopputurnauksessa.

Norwich lupasi järjestää ensi kesänä Suomessa leirejä nuorille futareille. Leireistä saattaa tulla hieman kiusallisia, mikäli Pukki myydään. Tosin seuran kehittämispäällikkö Ben Tunnell sanoi leirien julkistamisen yhteydessä seuraavasti:

– Toivottavasti löydämme sieltä uuden Teemu Pukin.

Ensi kesänä tuolle toiveelle saattaa todella olla tarvetta.