Näkökulma: Arsenal iski hakkunsa kultaan – miksi Thomas Partey on jopa siirtoikkunan paras hankinta?

© Kuva: Getty Images

Arsenalin siirtoikkuna huipentui myöhään maanantai-iltana, kun se maksoi lopulta koko kesän jatkuneen spekulaation jälkeen Thomas Parteyn ulosostoklausuulin Atlético Madridille.

Atléticolle menetys on melkoinen, mutta se on toinen tarina. Millainen pelaaja Thomas on, ja miten hän parantaa Arsenalia?

Thomas saapui Atléticoon 2011, kun Diego Simeonen aikakauden ensimmäisiä siemeniä alettiin kylvää. Hän siirtyi ensin Atléticon junioriakatemiaan, josta hän eteni aina ykkösjoukkueeseen asti Simeonen ja muun tiimin valmennukseen vuonna 2015. Tätä ennen hän vakuutti lainapesteillään Mallorcassa ja Almeríassa vuosina 2013-15. Etenkin jälkimmäinen kausi vakuutti; Thomas pelasi Almeriassa useaa eri pelipaikkaa, kuten kymppinä ja laidalla.

Simeone ei ole peitellyt rakkauttaan Parteyn peliä kohtaan, eikä ole liioittelua todeta, että Thomas on Simeonen suosikkituote. Atlético löysi Parteyn Ghanan kakkossarjatasolta. Vuonna 1993 pienessä ghanalaiskaupungissa syntyneen Thomasin tarina futismaailman huipulle on siis varsin esimerkillinen. Hän on kovalla työllä ja harjoittelulla kehittynyt pelipaikkansa parhaimmistoon.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Kuten pelaajaa tarkasti seurannut toimittaja-kykyjenetsijä David Cartlidge toteaa Twitter-ketjussaan, Partey löysi itsensä joukkueesta suunnilleen 2017-18 aikoihin. Atlético-ikoni Gabi alkoi tehdä tilaa uudelle keskikentän keskustan miehelle, ja Simeonen joukkue raikastui ja nopeutui Thomasin ansiosta – olihan hän pelinopeudeltaan aivan eri luokkaa kuin Gabi.

Partey sai peliaikaa, mikä nosti itseluottamusta ja pitkälti hänen pelillinen älykkyytensä erotti häntä muista.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Kuten tiedetään, Atlético ja Simeone vaativat pelaajiltaan korkeatasoista puolustuksellista suorittamista. Ylläoleva Squawkan kartan visualisointi osoittaa, kuinka laajaa kenttäalaa Thomas puolustaa ja peittää. Hänellä on myös toimissaan korkeat volyymit.

Käytännössä kartasta näemme, että Thomas pystyy puolustamaan boksista ja laidasta toiseen, mikä on varsin vakuuttavaa. Ghanalainen on loistava voittamaan palloja takaisin, ja hän taklaa erinomaisesti: puhtaasti ja onnistuneesti.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Atléticolle Thomas oli joukkueen paras keskikenttäpelaaja. Sen näki, mutta myös tilastot tukevat tätä väitettä, esimerkkinä Skyn kasaamat lukemat Mestarien liigasta. Thomas on sitä, mitä Atlético tarvitsee: rohkeutta, väsymättömyyttä ja peliä edistävää kontrollikykyä.

Hänen syöttövirtauskarttansa osoittaa konkreettisesti sen, kuinka hän pelaa palloa ensisijaisesti eteenpäin ja joko hyökkäyskolmannesta kohti tai sen sisälle. Atléticon ongelmana on ollut se, ettei se pääse etenemään, mutta Thomas auttoi tässä varsin merkittävästi.

Varmasti se, mistä Mikel Arteta pitää yllämainittujen ominaisuuksien lisäksi on se, että Thomasin pallokontrolli- ja syöttötaito hyväilevät verkkokalvoja. Parteyn syöttösalkku on monipuolinen, mutta Atléticossa pystyi havainnoimaan hänen lyhytsyöttöpeliään ja linjoja puhkovia kovia syöttöjä. Partey oli viime kaudella yksi La Ligan parhaista progressiivisista syöttelijöistä, ja 83 prosenttia hänen syötöistään (yli 1700 kappaletta) löysi Atlético-pelaajan.

Odotan kuitenkin eniten sitä, että Thomas pääsisi dilkkaamaan täydellisesti painotettuja diagonaalipalloja tai cescfàbregasmaisia nostoja Arsenalin laitapuolustajille tai hyökkääjille. Hän on peliä kotkamaisesti näkevä pelaaja, ja toivon pelintekemisen ja syöttelyn kehittyvän vielä Artetankin alaisuudessa.

Thomas tykkää haastaa, pitää palloa lähellään ja houkutella vastustajan iholleen. Tässä yhteydessä hän tekee ohituksiaan ja pääsee joko vartalonhallinnallaan tai kuljettamalla puolustajastaan ohitse. Thomas nauttii pelatessaan selkä kohti vastustajaa, hän pystyy vastustamaan prässiä ja rikkomaan sen paitsi suojaamalla ja kääntymällä niin myös näppärällä jalkatyöskentelyllä.

Partey on 185-senttinen, ja hän voittaa pääpallojen lisäksi myös maassa kaksinkamppailutilanteita. Keho ja sen hallinta ovat hänelle kuitenkin etu ennen kaikkea tilanteissa, joissa hän pitää palloa prässin alla ja lähtee viemään peliä eteenpäin sen rikottuaan.

Onko Arsenalilla ollut tällaista pelaajaa sitten Patrick Vieiran? Allaoleva WhoScoredin tilasto osoittaa, että vain Thiago Alcântara ja Mateo Kovačić menevät Thomasin edelle onnistuneiden kuljetusyritysten tilastossa (yli 50 yritystä). Mainittujen ominaisuuksien avulla Thomas auttoi Atléticoa, ja auttaa myös Arsenalia, etenkin tilanteenvaihdoissa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Ohessa on hieman tilastoa Thomasin osalta verrattuna Arsenalin keskikenttäpelaajiin. Systeemi on eri, joten ihan vertailukelpoisia ne eivät välttämättä ole – riippuen siitä miten haluaa katsoa. Joka tapauksessa on syytä todeta, että Thomas täydentää Arsenalia ja hyvin todennäköisesti myös parantaa joukkuetta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Se mitä nähdäkseni Arsenal ja monet muutkin tarvitsevat, on Thomas Parteyn kaltainen kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja. Hän voi pelata tuplapivotissa, jota Arteta onkin käyttänyt. Sen lisäksi Thomas istuu mukavasti myös keskikentän pohjan roolissa. Thomasin erityisiä vahvuuksia ovat syöttölinjojen katkaisemiset ja syöttöjen pysäyttämiset ennen seuraavaa linjaa, niiden välissä.

Näkisin Thomasin ensisijaisesti keskikentän oikean puolen pelaajana tai sitten ankkurin roolissa. Kuitenkin, jahka kemiat kohtaavat, Partey voisi tulla mainiosti esille myös tuplapivotissa esimerkiksi Dani Ceballosin tai Granit Xhakan kanssa. Atléticossa Partey pelasi parhaat pelinsä nähdäkseni Saúl Ñíguezin kanssa.

Voi olla, että Arteta istuttaa Parteyn ankkurin rooliin, jolloin kutospaikka olisi hänen valtakuntaansa. Partey ottaisi tässä vastuuta pelinrakentelussa yhdessä Ceballosin kanssa, joka myös tykkää hakea palloa alhaalta. Partey tippuisi enemmän kuitenkin toppareiden väliin tai lähelle linjan keskustaa rakentelussa.

Oli miten vain, tällaiset suunnitelmat ovat mutkattomia Thomasin kannalta (mies muuten puhuu myös sujuvaa englantia). Pallottomana hän suojaa Arsenalin linjaa paremmin kuin yksikään nykypelaajista, mikä voi vapauttaa Ceballosin kaltaista taikuria kahleista.

Yhteenvetona todettakoon, että Arsenal sai mielestäni tässä sen pelaajan, joka sen olisi jo vuosia sitten pitänyt hankkia. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan, etenkin kun Arsenalilla on nyt uuden valmentajan projekti alkuvaiheessa.

Ghanalainen on eliittiä monella eri osa-alueella. Huima atleetti, huippuluokan puolustaja, mahtava syöttelijä, kestävyydeltään ehtymätön – kokonaisvaltainen, pelin virtaa edistävä paketti. Sitten vielä kirsikkana kakun päälle (kauko)laukausuhka, mutta tätä pääsee luultavasti näyttämään vain harvoin.

Kuten sanonta kuuluu: ”Ain’t no party like a Partey party”. Luulenpa, että tätä tullaan toistamaan vielä monesti Valioliigassakin. Gunners, nauttikaa Thomasista, kun voitte!

Bujamies
Twitter: @Bujamies