Everton ja Southampton kohtasivat maanantai-illan ainoassa valioliigaottelussa.

Kumpikin joukkue haki ikävän putken päätöstä: Southampton oli voittanut viimeksi 4. tammikuuta, Everton taas napannut täydet valioliigapisteet kotonaan 19. joulukuuta.

Goodison Parkilla nähtiin pitkään tasaistakin vääntöä, jossa vain isänniltä löytyi se tarvittava viimeinen kosketus. Yksi maali riitti kotivoittoon.

Isäntien manageri Carlo Ancelotti oli jättänyt kokoonpanosta tukun tuttuja nimiä, sanojensa mukaan varotoimenpiteenä ja kierrätyksen vuoksi.

Everton

@Everton
🗨️ | @MrAncelotti provides an update on why Tom Davies, @jamesdrodriguez, Seamus Coleman and Robin Olsen will miss #EVESOU.

Richarlison vei Evertonin johtoon, ja ottelun ainoa maali nähtiin jo yhdeksännellä minuutilla. Jordan Pickford avasi pitkällä, Dominic Calvert-Lewin rymisteli pallon Gylfi Sigurdssonille, joka syötti brasilialaisen läpi.

Match of the Day

@BBCMOTD
Richarlison has scored in three consecutive Premier League games for Everton for the first time since December 2019.
#EVESOU

Hyökkääjän onnistuminen ajoittui kuin kunnianosoituksena ottelun 11. minuutilla muistellulle, viime viikolla menehtyneelle Everton-kannattaja Alfie Humphreysille.

André Gomes mestaroi omalla tontillaan avausjaksolla, ja antoi useita lupaavia syöttöjä hyökkäykseen.

26. minuutilla Michael Keane iski pallon ohi Frasier Forsterin toistamiseen, vaparin seurauksena. Tilanne kuitenkin lopulta selkeä paitsio.

Seuraavat minuutit olivat täysin Southamptonin. Ensin James Ward-Prowse pääsi sekä vaparista että kulmapotkusta esittelemään erikoisosaamistaan, ja heti perään Che Adams taituroi pallon lähelle maalia, ei kuitenkaan puiden väliin.

Kymmentä minuuttia ennen taukovihellystä Richarlison oli lähellä lisätä Toffees-johtoa, mutta jäi senttien päähän ylettymisestä Sigurdssonin huippuluokan vapariin.

OptaJoe

@OptaJoe
2016 - Everton haven’t lost a Premier League game at Goodison Park when leading at half time since March 2016 against West Ham (P31 W26 D5 L0 since then). Ahead. #EVESOU

Kun ei niin ei

Toisen jakson alku ei suurta kulttuurielämystä tarjonnut. Oltiin pelattu jo lähes tunti, kun jonkinlainen pulssi pelissä alkoi nousta. Moussa Djenepon rikkeestä vihelletty vapari käynnisti muutaman minuutin kestäneen ryminän Southamptonin päädyssä, ei kuitenkaan lisämaaleja.

Pian haettiin osumaa toisessa päässä, kun Ward-Prowsen kulmapotku löysi Mohamed Salisun pään boksissa. Ghanalaisen pusku ohi ja yli maalin oli hänen viimeinen kosketuksensa ottelussa – edessä marssi vaihtopenkille. Ralp Hasenhüttl lähetti peliin muun muassa Leedsiä vastaan pirteästi esiintyneen Nathan Tellan. Djenepo putosi vaihdon myötä puolustukseen.

69. minuutilla nähtiin, miksi Southamptonin kurssi on niin huono kuin se on. Syksyllä maaleja armotta iskenyt Danny Ings sai pallon vetopaikkaan parin metrin päässä Pickfordista, ja kaatui käytännössä vain selälleen. Tilanteessa luultavasti oli myös paitsio, mutta symbolinen esitys oli. Illan vierasjoukkue ei tänäänkään ollut mitenkään valtavasti isäntiään huonompi kokonaisuudessa, mutta maalinteko-uhkaa siitä ei tuntunut löytyvän. Ward-Prowse jatkoi hyviä vapareitaan läpi ottelun, mutta niille ei yksinkertaisesti löytynyt päättäjiä.

85. minuutilla Stuart Armstrong rakensi hyvän paikan vieraille, aggressiivisella nousullaan. Syöttö oikealle boksiin juosselle Djenepolle, jonka suora veto vain hyvin vähän takatolpan ohi.

Jannik Vestergaardillekin tarjottiin maalia, tämän päästessä jatkamaan hyvin läheltä varsinaisen peliajan viime hetkillä – pieni liukastuminen ja Pickford ehti eteen. Lisäajalla vierasjoukkuetta löytiin vielä lisää – Djenepo loukkasi mitä ilmeisimmin nilkkansa melko pahasti. Etelärannikon ryhmän taival on edelleen hyvin synkkä, ja se saa kiittää hyvää alkukauttaan siitä, että sijoitus sarjassa ei ole 14. sijaa heikompi.

Everton nousi voitolla tasapisteisiin Liverpoolin kanssa.