Nyt on viimeinenkin alkulohko pelattu ja edessä siintävät pudotuspelit. Viimeisenä homman pakettiin sai D-lohko, jossa ennen viimeisiä pelejä jatkoon olivat ehdolla Englanti, Ranska ja Ukraina.

Aloitetaan Ruotsin ja Ranskan välisellä ottelulla. Rakkaat naapurimme olivat jo menettäneet jatkohaaveensa kahteen perättäiseen tappioon, mutta Ranska oli vahvasti menossa jatkoon. Moni odotti, että Ruotsin joukkueen kapteeni Zlatan Ibrahimovic olisi turhautunut, eikä enää jaksaisi näyttää pelillistä osaamistaan.

Toisin kuitenkin kävi. Ottelun avausmaali oli yksi kisojen upeimmista, kun Zlatan potkaisi keskityspallon upealla saksi- ja volleypotkun välimuodolla ilmasta sisään. Ilmiömäinen suoritus saattoi pallon kierteellä aivan tolpan juureen.

Ruotsi esitti kisojen parasta antiaan viimeisessä pelissä, eikä Ranska saanut missään vaiheessa pelistä otetta. Valmentaja Laurent Blanc oli ottelun jälkeen kovin huolissaan, sillä niin heikolta näytti Ranskan peli. Tähän kun ynnätään, että ensimmäisessä ja ehkä viimeisessä jatkopelissä vastaan asettuu hallitseva mestari Espanja, ei ranskalaisten tilanne ole kadehdittava.

Ottelun 2-0 maalin iski aivan viime hetkillä Sebastian Larsson. Ilman Ranskan maalivahti Hugo Llorisin huippuotteita olisi Ruotsi voinut viedä ottelun paljon rumemmin lukemin.

Illan toisessa ottelussa Englanti voitti Ukrainan 1-0. Roy Hodgsonin miehistö pelasi valmentajansa tutulla taktiikalla eli vahvan puolustuspelin kautta. Tämä näkyi varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vähinä tilanteina hyökkäyspäässä.

Ottelun ainut maali syntyi toisen puoliajan alussa, kun Steven Gerrard keskitti pallon maalille, josta se otti kimmokkeen ensin ukrainalaispuolustajasta ja sitten maalivahdista kohti takatolpalla ollutta Wayne Rooneyta. Hänellä oli helppo työ pistää pallo päällään tyhjään maaliin ja tehdä ensimmäinen maajoukkuemaalinsa arvoturnauksessa sitten vuoden 2004.

Jos oli Englannilla tuuria mukana Gerrardin keskityksessä, vielä enemmän sitä oli mukana Ukrainan tilanteessa noin tunnin pelin kohdalla. Marko Devic onnistui ohittamaan maalivahti Joe Hartin vedollaan, mutta John Terry liukui potkaisemaan pallon pois aivan maaliviivan tuntumasta.

Jo ilman hidastuskuvaakin pallo näytti käyvän maalissa, mutta aivan vieressä seissyt ”maalilinjatuomari” ei liikahtanutkaan. Hidastuskuvasta saatiin varmistus siihen, että pallo kävi kokonaisuudessaan maalissa. Tämä ei tietenkään Ukrainaa lohduta, sillä he olisivat tarvinneet ottelusta voiton, ja tasoitusmaali olisi varmasti tehnyt ottelun lopusta mielenkiintoisen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan ottelu jatkui ja päättyi lukemiin 1-0.

Erikoista Devicin ”maalissa”, jota eivät siis tuomarit huomanneet, oli myös se, että itse tilanne syntyi paitsiotilanteesta keskiviivan tuntumassa. Myös tämä jäi ottelun tuomareilta huomaamatta.

Niin tai näin, Englanti etenee jatkoon lohkovoittajana. Näin se ei joudu kohtaamaan Espanjaa ensimmäisellä jatkokierroksella. Vastaan asettuu astetta heikompi Italia. Olisiko tänä vuonna vihdoin Englannin vuoro…