Yleistä

Arsenal lähti viime kauteen tahmeasti. Vuosi sitten seurasta lähtivät mm. Cesc Fabregas, Samir Nasri ja Gaël Clichy, mikä johti muutamiin paniikkiostoksiin siirtoikkunan lopussa. 125 vuoden taivalta juhlinut seura hävisi kauden alussa mm. Manchester Unitedille 8-2. Loppukausi meni selvästi paremmin, kiitos Valioliigan viime kauden parhaan hyökkääjän Robin van Persien huippuvireen. Lopputuloksena kolmas sija ja paikka Mestarien liigaan.

Tänä kesänä Arsenal on ollut harvinaisen aktiivinen siirtomarkkinoilla. Arsene Wenger ei ole sortunut heräteostoksiin, vaan uusia pelaajia on hankittu järkeä käyttäen. Joukkue on viime kaudesta vahvistunut, mikä lupaa hyvää tulevaa ajatellen.

Maalivahdit

Wojciech Szczesny on selvä ykkönen. 22-vuotiaan puolalaisen hivenen haparoivat oppivuodet alkavat olla takana, joten Szczesny voi hyvinkin torjua Arsenalin tolppien välissä seuraavat kymmenen vuotta. Pitkänä (196 cm) maalivahtina Szczesny on hyvin ulottuva.

Lukasz Fabianski ja Vito Mannone antavat tulitukea taustalta. Molemmat tosin ovat melko virheherkkiä. Toisin sanoen Arsenal on pulassa, jos Szczesny loukkaantuu.

Puolustus

Arsenalin puolustusmateriaali on kohtuullisen leveä, mutta Nemanja Vidicin kaltaiset huippuyksilöt loistavat poissaolollaan. Thomas Vermaelen ja Laurent Koscielny aloittavat toppariparina. Per Mertesacker voi paikata kaksikkoa kohtuullisesti. Sekä Vermaelen että Mertesacker tuovat joukkueeseen pääpelivoimaa. Muita varavaihtoehtoja ovat Sebastien Squillaci ja Johan Djourou.

Oikeaksi laitapakiksi on vain yksi varteenotettava vaihtoehto: Bacary Sagna. Carl Jenkinson ei ole potentiaalistaan huolimatta vielä aivan valmis mestaruudesta taistelevan joukkueen takalinjoille.

Vasemman pakin paikasta kamppailevat Kieran Gibbs ja Andre Santos. Gibbs puolustaa, ja toisaalta Santos hyökkää paremmin, mikä tuo Wengerille lisää vaihtoehtoja.

Keskikenttä

Keskikentän pohja on Alex Songin valtakunta. Song on perinteisesti ollut vahva puolustussuuntaan, mutta viime kausi osoitti, että kamerunilainen osaa myös syöttää yllättävän hyvin.

Keskikentän keskustan paikoissa ovat vahvimmin kiinni Mikel Arteta ja Jack Wilshere, tosin jälkimmäinen pelaa seuraavan kerran ehkä lokakuussa. Tomas Rosickyn viime kausi todisti, ettei tsekki ole vielä menneen talven lumia. Lisäksi nuori Aaron Ramsey on taas vuoden kokeneempi. Keskikentän keskustan materiaali on ainakin alkukaudesta kapea, tosin asia voi muuttua Nuri Sahinin siirron myötä.

Loukkaantumistilanteesta ja vastustajasta riippuen keskikentällä voi olla yksi puolustavampi ja kaksi hyökkäävämpää tai kaksi puolustavampaa ja yksi hyökkäävämpi pelaaja.

Hyökkäys

Robin van Persien tilanne puhuttaa. Van Persie oli viime kaudella Valioliigan paras hyökkääjä, katsottiin asiaa sitten minkä väristen lasien läpi tahansa. Hollantilainen ilmoitti kuitenkin, ettei aio allekirjoittaa uutta jatkosopimusta, mikä johti Lukas Podolskin ja Olivier Giroudin hankintoihin. Giroud on suurikokoinen perinteinen sentteri, Podolski puolestaan on tottunut melko suoraviivaiseen jalkapalloon. Jää nähtäväksi, miten kaksikko sopeutuu Arsenalin pelitapaan.

Oikean laiturin paikka on Theo Walcottin. Walcott on hiljalleen kehittynyt pelaajana kokonaisvaltaisemmaksi. Tuulennopea nuorukainen on ollut aina. Vasemman laiturin paikalla saatetaan nähdä alusta alkaen uusi hankinta Podolski. Podolski tuo joukkueeseen muiden ominaisuuksiensa lisäksi rutkasti kaukolaukausuhkaa. Alex Oxlade-Chamberlain ja Gervinho pystyvät pelaamaan molemmilla laidoilla. Santi Cazorlan tulo joukkueeseen laittaisi palikat uuteen järjestykseen. Espanjalainen on hyvin monikäyttöinen pelaaja. Omimmillaan hän on laiturina, kummalla puolella hyvänsä.

Juuri nyt näyttää todennäköiseltä, että Van Persie siirtyy ennen kauden alkua muualle, jolloin keskuhyökkääjän tontti olisi Giroudin. Toisaalta myös Podolski voi pelata hyvin keskushyökkääjänä.

Viime kaudella Arsenalin maalinteko lepäsi täysin van Persien varassa. Uusien hankintojen myötä maaleja voidaan odottaa tulevalla kaudella laajemmalta rintamalta.

Valmennus

Sama juttu kuin ManU:n Alex Fergusonin kanssa. Arsene Wenger ei tunnu lähtevän Arsenalista kulumallakaan.

Wenger on tehnyt valtakautensa aikana Arsenalista ammattimaisen, pallonhallintaan pelinsä perustavan joukkueen. Ranskalainen on perinteisesti ollut nuorille lupauksille hyvä pelin opettaja. Sen sijaan voittavan joukkueen rakentaminen on ollut vaikeaa. Joukkue sijoittuu jatkuvasti kärkikastiin, mutta voitot ovat viime vuosina kiertäneet Wengeriä kaukaa.

Tänä kesänä Wenger on ollut siirtomarkkinoilla harvinaisen aktiivinen, mikä voi kieliä siitä, ettei pelaajien kehittäminen enää riitä ranskalaisvelholle. Jopa hän himoitsee pokaaleja.

Viime kauden sijoitus

3.

Veikkaus sijoitukseksi

3.-5.

Nosto

Vaikka Mestarien liigan pokaali on se kaikkein himotuin, Arsenalin katseet ovat kotimaan kentillä. Viime vuosina mestaruus on karannut aivan liian aikaisessa vaiheessa. Vanhan sanonnan mukaan syksyn aikana Valioliigaa ei voi voittaa, mutta sen voi hävitä. Tässä on Arsenalilla työnsarkaa. Ensimmäisistä otteluista lähtien voittoja on tultava.

Chelsean ja Liverpoolin vahvistumisten myötä Arsenal saa tosissaan taistella kolmannesta suorasta Mestarien liigan paikasta. Mestaruuteen on sauma, mutta se vaatisi molempien Manchesterin joukkueiden ohittamista.

Seuraa häntä

Jos van Persie lähtee, katseet kohdistuvat Giroudiin. 25-vuotias ranskalainen pelasi maansa alasarjoissa ennen siirtoa Montpellieriin vuonna 2010. Giroudin on pakko osua maalipuiden väliin heti alkukaudesta. Jos ei osu, Arsenalin menestyshaaveet kariutuvat jo syksyllä viime kauden tapaan.