Yleistä
Viime kaudella valta vaihtui Liverpoolissa. Everton nujersi paikallisvastustaja Liverpoolin olemalla pykälää parempi seitsemännellä sijallaan. David Moyes on tehnyt loistavaa työtä joukkueella, joka kuitenkaan ei paperilla ole se kaikkein vahvin.

Alkavalle kaudelle saa Everton selkeitä vahvistuksia, kun Steven Pienaar tekee paluun takaisin Tottenhamista ja Skotlannista Rangersin konkurssipesästä hankittiin Steven Naismith kärkimieheksi. Samalla näyttäisi siltä, että elintärkeä kolmikko Leighton Baines, Leon Osman ja Marouane Fellaini jäävät seuraan vaikka suurseurat ovat kovasti olleet miesten perässä.

Jos Moyes saa pidettyä rungon kasassa, eikä suuria loukkaantumishuolia ilmaannu kesken kauden, on Everton jälleen taistelemassa aivan terävimmän kärjen takana. Kovasti saa silti liverpoolilaisseura tehdä töitä, jotta pystyy pitämään oman kaupungin kilpailijan takanaan toista kautta putkeen.


Maalivahdit

Tim Howard säilytti viime kaudella ykkösmaalivahdin paikkansa ansaitusti. Slovakian maajoukkuevahti Jan Mucha ei ole pystynyt vakavasti haastamaan yhdysvaltalaista, eikä tule sitä myöskään ensi kaudella tekemään. Howard pelaa kaudesta toiseen varmaa peliä Toffeesin tolppien välissä, joten ilman loukkaantumisia voi Everton olla huoleti maalivahtiensa kanssa. Ainoastaan manchesterilaisseurat päästivät vähemmän maaleja kuin Everton viime kaudella.

Puolustus
Puolustuksen ehdoton hahmo oli viime kaudella Leighton Baines. Mies palkittiin kauden päätteeksi paikalla tähdistökentälliseen vasemman puolustajan tontille. Viime kauden jälkeen Bainesia oltii kovasti viemässä Manchester Unitediin, mutta toistaiseksi ei siirto ole toteutunut – Evertonin onneksi.

Keskuspuolustajina aloittanevat ensi kaudella Englannin oma poika Phil Jagielka sekä ranskalainen Sylvain Distin. John Heitinga on loistava paikkaaja keskustaan, mutta hän pystyy myös pelaamaan oikealla. Oikeaan laitaan on tyrkyllä myös Tony Hibbert ja nuori Seamus Coleman, joka on viime vuosina kehittynyt huimaa tahtia.

Puolustus on maalivahtiosaston kanssa kovaa valuuttaa. Siitä kielii myös viime kauden pieni päästettyjen maalien määrä.

Keskikenttä
Evertonin keskikenttä on vahva. Puolustavana keskikenttänä Fellaini on yksi tonttinsa parhaista koko Valioliigassa. Jos mies pysyy terveenä, on hän jälleen yksi joukkueensa näkyvimmistä pelaajista – eikä vähiten jättimäisen hiuspehkonsa takia.

Paluumuuttaja Pienaar, kapteeni Osman, nuori Jack Rodwell ja Darron Gibson muodostavat Fellainin yläpuolelle erittäin potentiaalisen miehistön. Varsinkin Rodwellilta on lupa odottaa huippu kautta, jos hän pysyy terveenä.

Hyökkäys
Hyökkäys on se suurin akilleen kantapää Evertonille. Oma pää pysyy todistetusti puhtaana, mutta jonkun pitäisi vielä ne maalit tehdä. Vanhat Rangers joukkuekaverit Nikica Jelavic ja Steven Naismith ovat jälleen yhdessä, mutta riittääkö miesten ruuti huippuseuroja vastaan? Lupaavasti alkoi Jelavicin ura ensimmäisen Everton puolivuotisen aikana, joten jos samaa on tiedossa myös Naismithiltä, voi Everton olla todella vaarallinen tällä kaudella.

Valmennus
Moyes on yksi Valioliigan arvostetuimmista valmentajista. Hänet mainitaan aina sir Alex Fergusonin potentiaalisia seuraajia listatessa. Mies on tehnyt erinomaista jälkeä Evertonin peräsimessä jo toista vuosikymmentä, vaikka siirtobudjetit ovat vuosi toisensa jälkeen kilpailijoita pienempiä.

Moyes todellakin ansaitsisi jossain vaiheessa uraansa kokeilla kantimiaan jonkun suurseuran valmentajana. Vielä tällä kaudella sen aika ei ole, joten Evertonissa voidaan nukkua yöt rauhallisesti.

Viime kauden sijoitus
7.

Veikkaus sijoitukseksi
8.-10.

Nosto
Everton nousi ohi paikalliskilpailija Liverpoolin kaupungin herraksi. Eroa ei lopulta tullut kuin neljä pistettä, mutta asetelma on varmasti henkisesti tärkeä Moyesin miehistölle. Tällä kaudella paikalliskamppailuissa on varmasti normaalia enemmän jännitettä ja Everton saa nostaa tasoaan entisestään, jotta Pool pysyisi takana myös kauden 12/13 jälkeen.

Seuraa häntä
Nikica Jelavic saapui seuraan tammikuussa ja näytti heti iskukykynsä iskemällä yhdeksän maalia kymmenessä ottelussa. Nyt hän saa rinnalleen vanhan joukkuekaverin Rangersista, kun Naismith siirtyi kesällä myös Toffeesin riveihin. Kaksikolta voidaan odottaa loistavia esityksiä alkavalla kaudella.