Yleistä

West Hamin visiitti Mestaruussarjassa jäi yhden kauden pituiseksi. 86 pistettä oikeutti viime kaudella kolmanteen sijaan ja nousukarsintoihin. Cardiff kaatui välierissä yhteismaalein 5-0. Blackpool antoi nousukarsintafinaalissa tiukan vastuksen. Ricardo Vaz Tên voittomaali 87. minuutilla aloitti Hammersin juhlat.

Sam Allardyce on vahvistanut miehistöään tuntuvasti ennen uuden kauden alkua. Seuraan on hankittu mm. Alou Diarra, James Collins, Modibo Maïga, Mohamed Diamé sekä tietysti Jussi Jääskeläinen.

Samaan aikaan kokoonpanosta on siivottu pois parhaat päivänsä nähneitä pelaajia, joista tosin Rob Green olisi yhä ollut pätevä mies tolppien väliin.

Maalivahdit

37-vuotias Jääskeläinen joutuu kovan paikan eteen. Vaikka West Ham päästi viime kaudella neljänneksi vähiten maaleja Mestaruussarjassa, ei siitä voi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Valioliigassa West Hamin puolustus on väistämättä usein vaikeuksissa, jolloin Jääskeläisen on jatkuvasti yllettävä huipputorjuntoihin. Varalla ovat Stephen Henderson ja nuori Raphael Spiegel.

Puolustus

Viime kaudella West Ham päästi noin maalin per ottelu. Keskuspuolustus on muurattu pitkillä miehillä, jotka hallitsevat oman pään ilmatilaa. Puolustuksen tärkeimpiin pelaajiin kuuluu kahta vaille kaikki ottelut viime kaudella pelannut James Tomkins. 23-vuotias englantilainen teki puolustustyöskentelynsä lisäksi tehot 4+4 menneellä kaudella. Tomkins tosin osoitti haavoittuvuutensa nopeiden ja teknisten brasilialaisten pyörittäessä Team GB:tä ennen olympialaisia.

Aston Villasta tullut Collins ottanee paikkansa Tomkinsin rinnalta, jolloin varavaihtoehdoksi jää Winston Reid.

George McCartney aloittanee vasempana laitapakkina. Joey O’Brien ja Guy Demel taistelevat oikean pakin tontista.

Keskikenttä

Kesän suurimmat vahvistukset Allardyce on hankkinut keskikentälleen. Kaksi ankkuriosaston miestä, Diamé ja Diarra kohentavat huomattavasti Hammersin keskikentän puolustuspeliä. Ennen kaikkea uudet pelaajat antavat Kevin Nolanille vapauksia keskittyä hyökkäyspeliin.

Kapteeni-Nolan on West Hamille äärimmäisen tärkeä pelaaja keskikentän ytimessä. Viime kaudella Nolan teki 12 maalia ja syötti kuusi. Keskustan toinen tärkeä palanen, Mark Noble, osui viime kaudella kahdeksan kertaa. Maaliensa lisäksi hän syötti yhdeksän maalia.

Lisäksi kokoonpanosta löytyvät mm. vasemman laidan Matthew Taylor sekä monipuolisuusihme Jack Collison.

Hyökkäys

West Ham paukutti menneellä kaudella 81 maalia, mikä oli Mestaruussarjan toiseksi kovin lukema Southamptonin jälkeen. Nousijajoukkueen kohdalla ilmassa leijuu silti kysymysmerkkejä hyökkäyspään suhteen.

Hammersin hyökkäysosasto on leveä, mutta terävin kärki puuttuu. Portugalilainen Vaz Tê oli viime kauden suurin onnistuja hyökkäyspäässä 22 maalillaan. Vahvimmin taustatukea antavat Carlton Cole ja Maïga. Mielenkiintoista on se, että kolmikosta jokainen on isokokoinen pelaaja.

Nähtäväksi jää, pystyykö Hammers tarpeeksi monipuoliseen hyökkäyspeliin tulevalla kaudella. Toisaalta, koska puolustuspäätä on vahvistettu, West Hamin ei välttämättä tarvitse tehdä maaleja menneen kauden tahtiin napsiakseen pisteitä.

Valmennus

”Big Sam” Allardyce on tuttu nimi jo vuosien takaa Valioliigan seuraajille. Tunnetuksi hahmoksi Allardyce nousi Bolton-pestinsä myötä 2000-luvun alkupuolella.

West Hamiin Allardyce siirtyi viime kesänä. Tullessaan seuraan Allardyce vakuutti, että West Ham pelaisi viihdyttävää ja hyökkäävää jalkapalloa. Maalien määrässä mitattuna Allardyce piti sanansa. West Ham nousi samantien takaisin Valioliigaan, mutta kriitikot eivät ole edelleenkään tyytyväisiä.

Allardycen peli perustuu edelleen suurelta osin perinteiseen brittiläiseen jalkapalloon, jossa taistelu on tekniikkaa tärkeämpää ja jossa fyysisesti isompi voittaa aina pienemmän. Viime vuosien nousijoista Stoke on näyttänyt Tony Pulisin johdolla, että sellaiselle jalkapallolle on yhä tilausta. Allardycen ongelma on se, ettei hänellä ole käytössään Stoken Britannia Stadiumiin verrattavaa kotikenttää, joka antaisi West Hamille suuren hyödyn kotiotteluissa.

Viime kauden sijoitus

Mestaruussarjan 3.

Veikkaus sijoitukseksi

11. – 13.

Nosto

West Hamin materiaali riittää sarjassa säilymiseen. Mutta voiko se riittää jopa kauden yllättäjän titteliin? Allardyce osaa erinomaisesti repiä kaiken revittävissä olevan irti pelaajistaan. Lisäksi joukkueesta löytyy kokenut maalivahti, kohtuullinen puolustus, osaava keskikenttä ja laaja rintama hyökkääjiä. Suurin uhkakuva on liian yksipuolinen pelityyli.

Seuraa häntä

Ricardo Vaz Tê onnistui viime kaudella loistavasti. Vaz Tê on isoksi mieheksi nopea ja hän osaa viimeistelyn jalon taidon. Viimeistellä portugalilainen osaa molemmilla jaloillaan ja päällään. Toisaalta Vaz Tê on pelannut urallaan vasta yhden hyvän kauden, ja senkin Mestaruussarjassa. Saa nähdä, miten hyökkääjä onnistuu astetta parempia puolustajia vastaan. West Hamin kannalta miehen on pakko onnistua, muuten putoamispeikko alkaa hiipiä Hammersin koppiin.