Valioliigamestari on varmistunut, joten on aika valita vuoden pelaajaa. Tänä vuonna ehdokkaat tulivat neljästä joukkueesta. PFA:n vuoden pelaajapalkinto valitaan Lontoossa sunnuntaina 28. huhtikuuta.

Gareth Bale

Walesilainen on viimeistään tällä kaudella nostanut itsensä koko maailman huulille. Kaikki kilpailut mukaan ottaen 23 maalia kauden aikana mättänyt Bale on vuosi vuodelta noussut entistä hyökkäävämpään rooliin.

23-vuotias pelaaja aloitti ammattilaisuransa laitapuolustajana. Kaksi vuotta sitten Harry Redknapp nosti Balen hyökkäävämpään rooliin, huomatessaan miehen taidot. Balen vahvimmat osa-alueet ovat taitava pallonhallinta sekä valtavan kova nopeus. Walesilaisen maalimäärät kertovat myös hyvästä laukauksesta.

Kaikenkaikkiaan Bale on kokonaisvaltainen pelaaja, jolta on vaikea löytää ainakaan hyökkäyspäähän liittyviä heikkouksia. Miestä ollaan verrattu myös Real Madridin Cristiano Ronaldoon, joka myös teki mittavan uran Valioliigassa.

Viime kauden päätteeksi Bale teki jatkosopimuksen Tottenhamin kanssa. Useat suurseurat esimerkiksi Real Madrid sekä Barcelona ovat olleet nuoren tähden perässä. Jos Tottenham ei selviä eurokentille, saatettaisiin Bale hyvinkin nähdä ensi kaudella uusissa maisemissa. Tällä hetkellä Walesin Timantti on suurin syy Tottenhamin korkeaan sarjasijoitukseen.

Michael Carrick

Carrick kuuluu niihin pelaajin, jotka loistavat muissa ansioissa kuin maalien määrässä. West-Ham kasvatin vahvuudet löytyvät johtajuudesta sekä kovasta työmoraalista. Samoilla ominaisuuksilla varustettu Scott Parker voitti vuoden pelaajapalkinnon kaksi vuotta sitten.

Keskikentän lisäksi, Carrick on myös vahva toppari, vaikkakin tietynlainen agressiivisuus mieheltä puuttuu. Keskikentän moottori korvaa agressiivuuden puutoksen periksiantamattomuudella ja oikea-aikaisilla syötönkatkoillaan.

Tällä kaudella Carrick on loistanut myös pelinrakentelussa. Britti on tehtaillut kuluvalla kaudella yhden maalin ja alustanut kolme. Carrick on molempiin suuntiin pelaava joukkuepelaaja, jonka ehdokkuus vuoden pelaajan valinnassa on täysin oikeutettu.

Eden Hazard

Hazard on uusi tuttavuus Valioliigassa. Belgialaiskeskikenttäpelaaja siirtyi Chelseaan Lillestä kesän siirtoikkunan aikana. Hazard aloitti kauden vahvasti, mutta keskivaiheilla vire oli laskussa. Kaikenkaikkiaan 22-vuotiaan Belgian maajoukkuepelaajan 9 maalia sekä 12 maaliin johtanutta syöttöä on kova saavutus.

Pelityyliltään Hazard on samantyylinen pelaaja kuin Balen. Miehen vahvuudet piilevät nopeassa liikkeessä, hyvässä pallonkosketuksessa sekä ketteryydessä. Erona Baleen Hazard on pienikokoisempi ja näin ollen aavistuksen verran vikkelämpi ja ketterämpi pelaaja. Walesilainen taas omaa paremman laukauksen.

Hazard tulee kamppailemaan samassa kategoriassa Balen kanssa, molemmat kun ovat niin samankaltaisia pelaajia. Bale vie kuitenkin voiton monipuolisuudessa ja on näin ollen vahvempi ehdokas vuoden pelaajaksi.

Juan Mata

Mata on pelannut tällä kaudella uransa parhaan kauden ja nostanut itsensä maailmantähtien joukkoon.Espanjalaisen vahvuudet ovat erikoistilanteissa sekä pelinlukutaidoilla. Mata siirtyi Chelseaan vuonna 2011 Valenciasta.

Tällä kaudella Matan tilastot ovat näyttäneet suurenmoisilta. 24-vuotias Espanjan maajoukkuepelaaja on tehtaillut 10 maalia 30:ssä ottelussa. Lisäksi mies on alustanut syötöillään 15 maalia. Mata on myös johtanut Chelsearyhmää esimerkillisesti antamalla kaikkensa jokaisessa ottelussa.

Mata tulee olemaan vahvoilla vuoden pelaajaksi, jos mietitään pelaajaa, joka tekee kaikilla osa-alueilla kaikkensa joukkueensa hyväksi. Espanjalainen on paljon muutakin, kuin itsekkäästi palloa pitävä maalitykki.

Matasta löytyy tietynlaista nöyryyttä sekä vaatimattomuutta. Tästä syystä mies jakaa ennemmin palloa kuin pitää jatkuvasti itsellään. Espanjalainen on kuitenkin valmis iskemään maalin, jos tarve vaatii. Lyhyesti sanottuna Mata on periksiantamaton ja luova pelintekijä.

Luis Suarez

Suarez on ehkäpä ennakkoon eniten kohua ehdokkaista aiheuttanut pelaaja. PFA:n huhuttiin jo poistaneen 26-vuotiaan uruguaylaisen äänestyksestä maailmanlaajuista kohua aiheuttaneen puremiskohun vuoksi. Tosiasia on kuitenkin se, että Suarez on mukana ehdokkaissa halusivat ihmiset sitä tai eivät.

Suarez on parhaimmillaan taitava maalintekijä sekä loistava pallonkäsittelijä. Miehessä on paljon samaa kuin Mario Balotellissa. Molemmat aiheuttavat hämmennystä pelikentillä. Erona pelaajilla on kuitenkin se, että Suarez on jättänyt hölmöilyt viheriöille.

Jätettäessä lukuisat negatiiviset ominaisuudet pois, löytyy Suarezista useita hyviä jalkapallon pelaamiseen tarvittavia ominaisuuksia. Uruguaylainen käsittelee hyvin palloa ja pyrkii aina rakentamaan maalipaikkoja, joista joukkuekaverit osuisivat. Lisäksi Liverpool-tähdeltä löytyy tarpeeksi itsekkyyttä sekä ahneutta viimeistellä itse. Suarez on siis tietyllä tapaa Poolin pelin henki.

Suarezia ei välttämättä valita tänä vuoden pelaajaksi. Uruguaylaisen huonot puolet ovat viime aikoina korostuneet liikaa. Suarezin tämän kauden tilastot kuitenkin puhuvat miehen puolesta. Uruguaylainen on tehnyt kaikki kilpailut mukaan lukien 27 maalia. Tämän lisäksi Suarez on alustanut syöttötaidoillaan 11 maaliin johtanutta syöttöä.

Robin van Persie

Van Persie pelasi viime kaudella yhden ensimmäisistä ehjistä kausistaan. Seurauksena hollantilainen pelasi siihenastisen uransa parhaan kauden, tehden suurenmoiset 43 maalia kaikissa kilpailussa. Arsenalissa van Persie ei kuitenkaan päässyt taistelemaan mestaruuksista, joten seuran vaihto oli miehelle välttämätön.

Manchester Unitedissa van Persie on jatkanut siitä mihin Gunnersissa jäi. Maanantai-iltana 29-vuotias hollantilainen varmisti hattutempullaan uransa ensimmäisen valioliigamestaruuden.

Maalimäärä tosin on jäämässä vähäisemmäksi verrattuna viime kauteen, sillä hollantilaisellla oli pitkä kuiva kausi helmi-maaliskuun välisenä aikana. van Persie on tähän mennessä tehnyt 29 maalia, kun kautta on neljä kierrosta jäljellä.

United tähden suurimmat vahvuudet ovat kova ja tarkka laukaus, sekä ahneus tehdä maaleja. Van Persie tekee myös hyvin töitä puolustuspäähän ja liikkuu sujuvasti molempiin suuntiin. Lisäksi hollantilainen on erikoistunut vapaapotkuihin.

Van Persie on tärkeiden maalejen mies. Hollantilaisella on myös käsittämättömän suuri voitontahto, joka on myös yksi tärkeimmistä ominaisuuksista luontaisella maalintekijällä. Van persie on erittäin vahvoilla vuoden pelaajan valinnassa, sillä hollantilainen on onnistunut sekä joukkuepelaajana, että yksilönä. Van Persietä voidaankin pitää yhtenä suurimmista syistä siihen, että Manchester United juhlii tänä vuonna mestaruutta.