Mestarien liigan lohkovaihe on saatu päätökseen. Palataan vielä tiistain ja keskiviikon tunnelmiin. Mitkä asiat puhuttivat eniten?

Ramseylta kauden maali

Tiistaina pelatussa Galatasarayn ja Arsenalin välisessä ottelussa Tykkimiesten piti voittaa kuudella maalilla, mikäli se mieli lohkovoittajaksi (jos siis vielä Dortmund pelaisi tasan). Dortmund todella pelasi tasan, ja Arsenalinkin takaa-ajo alkoi lupaavasti. Lukas Podolski iski 1-0:aan kolmannella minuutilla, ja Aaron Ramsey lisäsi lukemat 2-0:aan 11. minuutilla. Puolen tunnin kohdalla nähtiin maali, joka muistetaan vielä pitkään. Pallo purettiin kulmapotkusta vajaaseen 30 metriin, ja tilanteen piti olla ohi. Ramsey päätti laittaa silmät kiinni ja tällätä vasurillaan vastapalloon. Laakapommi painui Galatasarayn maalin yläkulmaan.

Maali ei hämmentänyt ainoastaan katsojia. Myös Arsenalin pelaajat ragoivat maaliin epäuskoisina. Alla Wojciech Szczesnyn reaktio.

Ja vielä Yaya Sanogo.

Tässä kohtaa on mainittava, että Arsenalin kuuden maalin metsästys jäi vajaaksi. Galatasaray kaatui maalein 4-1, ja Arsenal eteni lohkokakkosena jatkoon. Ramseya kauden maali silti lämmittänee.

Man City nousi Nasrin suonenvedolla

Manchester Cityn tilanne ei näyttänyt vielä muutama viikko sitten kovin hyvältä. Neljästä ensimmäisestä ottelustaan joukkue keräsi vain kaksi pistettä. Vielä siinä vaiheessa City oli lohkojumbo, ja haaveet pudotuspeleistä olivat melko ohuet. Viidennen kierroksen voitto Bayern Münchenistä piti haaveet elossa. Pudotuspelipaikka vaati silti pisteitä AS Roman vieraana Stadio Olimpicolla, ja lisäksi TsSKA Moskovan taipumista Bayern Münchenin käsittelyssä.

Kaiken huipuksi City koki todella merkittävän takaiskun ennen peliä Sergio Agüeron loukkaantumisen myötä. Ratkaisijaksi nousi – vähän samaan tapaan kuin Ramsey – Samir Nasri, joka kiskaisi elämänsä vedon tolpan kautta sisään. Tuomas Virkkunen kommentoi asiaa osuvasti suonenvedoksi, joka sattui erinomaiseen saumaan.

Trillerin kruunasi Roman painostus lopussa. Ensin pelasti tolppa ja sen jälkeen Martín Demichelis, jota on City-leirissä syytä juhlia yhtä suurena sankarina kuin Nasria.

Miksi Markovic, miksi?

Liverpool pelasi elämästä ja kuolemasta (eli Mestarien liigan pudotuspelipaikasta) Baselia vastaan. Poolin olisi pitänyt voittaa kotonaan, jotta se olisi noussut lohkokakkoseksi. Tehtävää ei pidetty ihan mahdottomana. Peli sai Liverpoolin kannalta ikävän alun, kun Fabian Frei vei vieraat johtoon 25. minuutilla. Pool piti palloa ja haki tasoitusmaalia. Puoliajalla Rickie Lambert vaihdettiin pois, ja tilalle juoksi Lazar Markovic. Serbialainen ehti olla kentällä vartin, kunnes hänet ajettiin ulos. Ja mistä rikkeestä.

Markovic juoksi pallollisena, katsoi takanaan tulevaa Baselin Behrang Safaria ja päätti huitaista kädellä kohti tämän kasvoja. Kontakti ei ollut suuri, mutta Markovic antoi tuomarille mahdollisuuden ulosajoon. Tässä kohtaa on ihmeteltävä suureen ääneen: mitä Markovic ajatteli? Miksi hän huitaisi taakseen, vieläpä kohti vastustajan kasvoja? Brendan Rodgers vähätteli pelin jälkeen rikettä, mutta eiköhän jokainen voi myöntää, että temppu oli typerä.

Sääliksi käy Liverpoolin muita pelaajia, joiden takaa-ajourakkaa Markovicin punainen vaikeutti. Steven Gerrard iski 81. minuutilla komean vapaapotkuosuman, mutta se ei riittänyt voittoon.

Real Madrid ainoa puhtaan pelin joukkue

Mestarien liigan lohkovaihe ei ole ihan läpihuutojuttu suurillekaan seuroille. Vain yksi joukkue hoiti kaikki kuusi otteluaan ilman pistemenetyksiä. Real Madrid kaatoi kahdesti Liverpoolin, Baselin ja Ludogoretsin maalierolla 16-2. Bayern München ja Barcelona ylsivät 15 pisteeseen. Barca tosin joutui viimeiseen asti taistelemaan lohkovoitosta PSG:tä vastaan.

Vaikka monessa lohkossa parhaat ja jumbot erottuivat selvästi, positiivista oli, ettei yksikään joukkue jäänyt nollille. Vähiten pisteitä keräsivät HJK:n karsintavaiheessa pudottanut Apoel ja D-lohkon Galatasaray, jotka saivat kasaan yhden pisteen.

Bate teki kyseenalaista historiaa

Puhutaan vielä lopuksi lyhyesti Bate Borisovista, tuosta Valko-Venäjän lahjasta eurooppalaiselle jalkapallolle. Keskiviikkona Bate pääsi otsikoihin, tosin joukkue tuskin haluaa niitä otsikoita katsella. Ennen lohkovaiheen päätösottelua Bate oli jaetulla kärkipaikalla eniten maaleja lohkovaiheessa päästäneiden joukkueiden tilastossa. Athleticia vastaan omiin meni kaksi lisää, joten nyt Bate on ihan omilla luvuillaan. Joukkue päästi kuudessa ottelussa yhteensä 24 maalia. Pahiten Batea kuritti Shakhtar Donetsk, joka latoi kahdessa pelissä 12 maalia Baten verkkoon. Noista 12 maalista Luiz Adriano teki kahdeksan.

Vastustajien verkkoon Bate osui kahdesti. Hämmentävintä maalierossa 2-24 on se, että Bate ei jäänyt nollille. Se voitti toisen kierroksen ottelun Athleticia vastaan, ja sillä oli vielä viimeiselläkin kierroksella mahdollisuudet Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. Tällä kertaa tuloksena kuitenkin jumbosija.