Vuoden viimeinen Valioliigakierros on takana. Kierrokselta monella mieleen jäi erityisesti Burnleyn mahtava nousu Etihadilla. Myös kaksi valmentajaa erotettiin tehtävistään. Tällä kertaa selvittiin sentään syyskausi ilman yksiäkään potkuja.

Vietiinkö Fábregasilta rangaistuspotku?

Southampton-Chelsean toisen puoliajan alussa nähtiin tilanne, missä Bluesin Cesc Fàbregas joutui rangaistusalueen sisällä Matt Targettin torppaamaksi. Chelsean pelaajat vaativat rangaistuspotkua, mutta Anthony Taylor näytti sen sijaan Fàbregasille varoitusta. Tilanne oli tässä vaiheessa 1–1 ja rangaistupotku olisi mahdollisesti ratkaissut Bluesille täydet pisteet.

Hidastusta katsottaessa huomaa, että tilanteessa on kontakti ja Targettin jalka koskettaa ainakin lievästi Fàbregasia. Toisaalta espanjalaisen kaatuminen ei näytä inhimilliseltä, sillä ilmalento on huomattavasti kovempi kuin itse kontakti. Nämä ovat vaikeita tilanteita tuomareille ja tällä kertaa Taylorin mielestä kyseessä oli sukellus. Myös José Mourinholla oli vaikea tuomarin päätöstä sulattaa ja mies yltyikin selittelemään asiaa Chelsean vastaisella liikkeellä. Portugalilaisen on kuitenkin turha enää asiasta valittaa, sillä lopputulos ei tästä muutu.

Burnleyn upea nousu Etihadilla

Toiselle jaksolle lähdettäessä Manchester City johti Etihadilla Burnleyta David Silvan ja Fernandinhon osumien turvin 2-0. Tässä vaiheessa kukaan ei olisi uskonut Claretsien vielä nousevan, mutta toisin kävi. Heti toisen puoliskon alussa kavensi komealla kantapään ohjauksella George Boyd. Boydin kavennuksen jälkeen City kesti kuitenkin vielä viimeiselle kymmenykselle, kunnes Ashley Barnes täräytti boksista Burnleylle pisteen ratkaisseen osuman.

,Citylle kävi hieman samalla tavalla kuin kilpailijalleen Unitedille. Kahden maalin johdossa luultiin, että peli oli voitettu. Burnley käytti mahdollisuutensa horjuuttaa jättiläisiä hyväkseen ja loppuun pelaaminen palkittiin pisteellä.

Myös manageri Manuel Pellegrinin selitys tasurille oli kaikessa yksinkertaisuudessaan selvä. City lopetti pelaamisen puolivälissä. Kaikkea ei voi kuitenkaan laittaa asenteen piikkiin. Ottaen huomioon, että edellisen pelin ja sunnuntain välillä oli vain yksi päivä toisella jaksolla saattoi jo perjantaina pelanneita painaa jaloissa. Vuorokausi on lyhyt aika toipua rankasta 90 minuuttisesta. Olisiko suurempi rotaatio ollut sittenkin paikallaan?.

Papiss Cissé’n vaarallinen kyynärpäälyönti

Newcastlen ja Evertonin välisessä ottelussa nähtiin todella vaarallinen tilanne, kun Newcastle-hyökkääjä Papiss Cissé löi kulmapotkutilanteessa Seamus Colemania kyynärpäällä kasvoihin. Senegalilaishyökkääjä ei saanut pelin aikana tilanteesta mitään, joten mies ehti iskeä maalin ja johdattaa Newcastlen voittoon. Jälkikäteen tutkittuna Cissé hyväksyi FA:n syytteen ja miestä odottaa kolmen ottelun pelikielto.

Cissén selviäminen tilanteesta pelissä ilman ulosajoa oli Newcastlen onni. Vajaalla Magpies ei olisi mahdollisesti kaatanut Evertonia ja painottamalla, että pelin ratkaisi juuri kyseinen hyökkääjä on selvää ettei näin olisi tapahtunut. Videolta näkee miten selvästi Cissé osuu Colemanin kasvoihin. Teko on päivänselvä ja Cissé olisi pitänyt ajaa suoraan ulos.

Managerille kenkää kaksin kappalein

Ennen joulua Valioliigassa ei ollut vielä yksikään valmentaja saanut potkuja. Heti joulupyhien jälkeen kengän kuvan takamukseensa saivat Crystal Palacen Neil Warnock ja West Bromwichin Alan Irvine. Verrattuna viime kauteen on kuitenkin positiivista, että ensimmäiset erottamiset menivät näinkin pitkälle kautta. Vuosi sitten tässä vaiheessa seuroista oli potkittu jo kymmenkunta valmentajaa.

Warnockin ja Irvinen kohdalla molempien potkut olivat perusteltuja, sillä sekä Crystal Palacen että West Bromwichin syksyt ovat olleet todella synkkiä. Palace voitti koko syksyn aikana vain kolme ottelua. Baggies keräsi yhden enemmän. Aikaa molemmille annettiin, mutta heikot tulokset ajoivat omistajat vaikeaan päätökseen.

Warnockilla lähtökohdat olivat haastavat. 66-vuotias manageri joutui yllättäen ottamaan Eaglesin haltuunsa Tony Pulisin jätettyä työnsä vain päivää ennen uuden kauden alkua. Viime kaudella juuri Pulisin puolustava pelitapa piti Palacen sarjassa. Nyt Warnock joutui joukkueen peräsimeen, mitä hän ei tuntenut omakseen. Aikaa ja rahaa pelaajahankintoihin ei enää riitttänyt ja seuraamukset näkyivät syksyn mittaan. Näillä näkymin Warnockin on korvaamassa Palacea viisi vuotta pelaaja-urallaan edustanut Newcastle-manageri Alan Pardew.

Irvinen kohdalla oli jo alusta asti epäilyksiä, miten korkealla tasolla kokematon valmentaja selviäisi pääsarjatasolla. Jo itse Irvinen pestaaminen oli outo ratkaisu, sillä skotti oli aiemmin toiminut lähinnä Evertonin nuorten akatemian valmentajana. Tosiasia on kuitenkin se, että Baggiesien materiaalilla olisi pitänyt pystyä edes hiukan parempaan. Irvine taisi haukata liian suuren palan, vaikka parempi vaihtoehto olisi ehkä ollut hakea ensin kokemusta pienemmän seuran peräsimestä.