Englantilaista jalkapalloa seuraavien keskuudessa on viime päivinä puhuttu paljon maajoukkuevalmentaja Roy Hodgsonin valinnoista Euroopan mestaruuskisoihin. Eniten ihmetystä on aiheuttanut Valioliigan mestarijoukkue Leicesterin paidassa edukseen esiintyneen Danny Drinkwaterin jättäminen kisajoukkueen ulkopuolelle. Koska vastakkainasettelu on aina helppo tapa lähestyä asioita, ollaan 26-vuotiaan Drinkwaterin pois jättäminen rinnastettu puheissa lähes koko kauden loukkaantuneena olleen Jack Wilsheren valintaan kisoihin.

Suureen turnaukseen joukkuettaan kokoavan valmentajan on muitten isojen johtajien tapaan tehtävä työssään melkoisia päätöksiä. Osa näistä on aina jonkun mielestä vääriä, ja onpa niitäkin valmentajia, joiden jokainen päätös tuntuu olevan niin kutsutun yleisen mielipiteen mukaan huono. Hodgson on saanut brittimedian hektisyyden huomioon ottaen yllättävänkin hyvän työrauhan viime aikoina. Leicester-pelaajan jättäminen kisajoukkueen ulkopuolelle sai kuitenkin muiden muassa tätä nykyä BBC:n kommentaattorina toimivan Alan Shearerin polemisoimaan päätöstä.

Hodgson valitsi joukkueensa keskikentälle myös Jordan Hendersonin. Tämäkin on ollut loukaantuneena pitkin mennyttä kautta. Kokemus painaa varsinkin keskikentän valinnoissa selkeästi päivän kuntoa enemmän, eikä tilanne ole tämä vain Englannin maajoukkueen kohdalla. Tshekin kisajoukkueessa on mukana Arsenal-uransa juuri päättänyt Tomas Rosicky, joka ei pelannut kaudella yhtään pääsarjaottelua. Saksalla puolestaan on riveissään todellinen konkari, Manchester Unitedia tätä nykyä edustava Bastian Schweinsteiger. Hän oli vamman vuoksi poissa seuransa otteluista maaliskuulta alkaen kauden loppuun.

Milneristä Dieriin

Englannin keskikentälle valituista pelaajista ylivoimaisesti eniten kansainvälistä kokemusta on Liverpoolia edustavalla James Milnerillä; 58 maaottelua. Junioritasoilla nyt 30-vuotias Milner on edustanut Englantia jopa 70 kertaa.

Toisessa ääripäässä Hodgsonin ryhmän keskikentällä on Tottenhamin Eric Dier, jolla maaotteluita miesten tasolla on takanaan vasta viisi. Hän edustaa selkeästi niitä pelaajia, joiden menneen kauden meriitit painavat ohi kokemuksen. Dierin seuratoveri, kauden aikana niin loistavista otteistaan kuin temperamentistaan johtuen otsikoissa viihtynyt Dele Alli on myös melkoinen noviisi näissä kuvioissa – maaotteluita vyöllä seitsemän.

Edellä mainitut ovat hekin kuitenkin pelanneet maansa väreissä Drinkwateria enemmän. Kettu-pelaajan tilillä näitä kokemuksia on miesten tasolla kolme, juniorimaajoukkueissa hän on edustanut Englantia kuuteentoista otteeseen. Wilshere on pukenut kolmen leijonan paidan päälleen 29 kertaa, nuorisomaajoukkueitten puolella 19 kertaa. Hendersonilla luvut ovat 24 ja 29.

Vastustajien keskikentillä hurjia lukuja

Ehkä tärkempää kuin Englannin pelaajien kokeneisuuden keskenään vertailu, on niiden peilaaminen mahdollisten kisavastustajien pelaajien vastaaviin. Isoista joukkueista puhuttaessa Espanjan Andrés Iniestalla maaotteluita on ennen turnausta pelattuina 107. Hänkään ei siis aivan yllä Schweinsteigerin lukuun (114), mutta on edustanut maataan lähes kaksi kertaa useammin kuin Milner omaansa. La Ligassa päättyneellä kaudella jälleen mestariksi kruunattu Iniesta edusti Barcelonaa 28 ottelussa. Italian Daniele de Rossi on pelannut Azzurrin keskikentällä hänkin lähes saman määrän, 102 kertaa. Ranskan ja Crystal Palacen Yohan Cabayella maajoukkuepelejä on takanaan 45.

Naapurimaa Ruotsin keskikentälle on kisoihin nimetty myös Arsenalissa piipahtanut, nykyisin sveitsiläistä Grasshoppersia edustava Kim Källström. Hän on pukenut sinikeltaisten paidan päälleen jopa 127 kertaa. Tämä lähentelee yhden pelaajan osalta jo lähes samaa kokemusta kuin koko Englannin keskikentän yhteenlaskettu maaottelumäärä.

Kaiken kaikkiaan siis valinnoissa pelaajien kansainvälisellä kokemuksella on hyvin suuri arvo. Sama pätee valmentajiin, joista yksikään ei varmasti ole valinnut mukaansa pelaajia, joihin ei luota. Joukkueet on joka tapauksessa nyt nimetty. Kaikki Valioliigan ystävät eivät luonnollisestikaan ole kisoissa Englannin kannattajia, mutta ne jotka ovat, yhtynevät Shearerin ajatukseen – toivottavasti Hodgson ei joudu katumaan.

Lähteet: Transfermarkt, Valioliiga.com