Keskikentällä nähdään EM-kisoissa lukuisia taitureita keskikentän hyökkäävissä rooleissa, kuten Dimitri Payet tai Mesut Özil. Tässä listauksessa keskitytään kuitenkin pelaajiin, jotka operoivat aivan keskikentän keskustassa. He ovat joukkueidensa aivot, keuhkot, dynamo tai kaikki ne samanaikaisesti.

5. N’Golo Kanté2>

Sensaatiokausi Leicesterin mukana nosti Kantén kaudessa maailman huipulle. Lassana Diarran loukkaantuminen ennen EM-kisojen alkua piti olla katastrofi Ranskalle. Toisin kuitenkin kävi, koska pikavauhdilla maajoukkueeseen noussut Kanté täyttää aukon keskikentän pohjalla. 169-senttinen terrieri ei jämähdä topparien eteen vaan juoksee hurjia määriä kentällä. Danny Drinkwater kuvailee Kantéa osuvasti ihoittumaksi, koska hän on aina vastustajien pelaajien iholla riistämässä palloja.

Kantén puolustuspelaamista kuvaa hyvin päättäväisyys, jolla hän riistää pallon vastustajiltaan usein pitkien juoksujen päätteeksi. Tiheällä askelrytmillä liikkuva Kanté ei jää vastustajistaan jälkeen, ja lisäksi hän on loistava syöttöjen katkoja.

Kanté osaa ehdottomasti myös syöttää palloa. Hän syötti kisojen avausottelussa Romaniaa vastaan omilleen 92 prosentin tarkkuudella. Huomionarvoista on pienen miehen syöttöjen kovuus, kun hän puhkoo vastustajan linjoja lyhyillä pystysyötöillä. Jopa pitkät diagonaalisyötöt kuuluvat Kantén syöttövalikoimaan.

4. Ivan Rakitić2>

Rakitić on noussut ryminällä yhdeksi eurooppalaisen jalkapallon parhaista keskikentän keskustan pelaajista. Osa Barcelonan kannattajista väittää, että hän ei ole vielä pystynyt korvaamaan Xavia katalaanien keskikentällä. Tietenkään Rakitić ei ole täyttänyt Xavin jättämiä saappaita, mutta yllätävän hyvin hän on löytänyt roolinsa Barcelonasta.

Rakitić on erinomainen joukkuepelaaja, joka paiskii kaiken pallollisen työn ohella runsaasti hommia myös puolustussuuntaan. Hän pystyy fyysisenä pelaajana vahvoihin tempokuljetuksiin, sekä painimaan vastustajan puolustajia vastaan.

Rakitićin ase on hänen poikkeuksellinen potkutekniikkansa. 184-senttisen pelaajan puolenvaihdot ovat tarkkoja ja hän ampuu vaarallisesti jopa 30 metristä. Kroatian joukkueessa Rakitić pelaa hyökkäävässä roolissa, jossa hän voi joutua itselleen liian ahtaisiin väleihin. Hyvänä pallon suojaajana iso pelaaja selviytyy usein näistä tilanteista.

3. Toni Kroos2>

Yksi maailman pallovarmimmista pelaajista. Toni Kroos syötti tyylilleen uskollisesti 92 prosentin tarkkuudella omille EM-kisojen Saksan ensimmäisessä pelissä. Kroos on kasvanut vuosi vuodelta yhä tärkeämmäksi pelaajaksi joukkueelleen. 26-vuotias saksalainen¨on maailmanmestari ja kaksinkertainen Mestarien liigan voittaja.

Erityisen hienoa Kroosin pelaamisessa on silmiähivelevä potkutekniikka. Hän syöttää elettömästi lähelle ja pitkälle – ja aina omille. Kroosin pitkä sisäsyrjäsyöttö on hänelle tyypillinen tapa edistää joukkueensa peliä pala palalta. Hieman hidas Kroos pelaa ennen kaikkea aivoillaan, eikä hän joudu turvautumaan usein koviin taklauksiin tai säntäilyyn pelikentällä.

Painavan laukauksen omaava Kroos osuu usein maalia kohti yrittäessään maalintekoa. Potkutekniikassa on jotain samaa kuin Frank Lampardilla.

2. Andrés Iniesta2>

32-vuotias Iniesta on yksinkertaisesti oltava listojen kärjessä, kun puhutaan maailman parhaista keskikenttäpelaajista. Isojen otteluiden mies on tekniikaltaan, pelisilmältään ja läpisyötöiltään mahdollisesti kisojen paras pelaaja. Kylmänrauhallinen keskikentän keskustan trion vasemmalla puolella viihtyvä Iniesta pelasi Barcelonassa yhden hänen parhaista kausistaan.

EM-kisojen Espanjan ensimmäisessä ottelussa Iniestan tilastot olivat tuttua luettavaa. Syötöt omille 90 prosentin tarkkuudella, viisi rakennettua maalintekotilannetta ja syöttöjen keskipituus oli 15 metriä.

Parhaimmillaan hän on pienissä tiloissa, joista Iniesta selviytyy ulos pienellä harhautuksella ja löytää sitten hyökkääjän terävällä läpisyötöllä.

1. Luka Modrić2>

Modricin ura on edennyt tasaisesti kohti maailman eliittiä. Kroaatti on aina ollut lahjakas, taitava ja erinomainen syöttelijä, mutta viime vuosina hän on saanut otteisiinsa tasaisuutta. Modrić on nyt Real Madridin pelillinen johtaja ja Kroatian paidassa hänen roolinsa korostuu.

Modrić on erittäin monipuolinen pelin rytmittäjä. Hän syöttää pääsääntöisesti eteenpäin ja hänen bravuurinsa ovat nopeat ulkoteräsyötöt. Kehitettävää Modrićilta löytyy vielä vasemman jalan käytössä. Kutospaikalla viihtyvä taiteilija tekee ahkerasti töitä myös puolustussuuntaan.

Pohjimmiltaan Modrić on kuitenkin nimenomaan taiteilija. Hän kääntyy pehmeästi pallon kanssa, kuljettaa tarvittaessa ja selviytyy vaikeista tilanteista silkkisellä kosketuksellaan. EM-kisojen Kroatian avausottelussa Modrićin syöttöjen keskipituus oli 18 metriä, joka on esimerkiksi N’Golo Kantén vastaavaa tuplasti pidempi.

Muiden pelipaikkojen TOP 52>

TOP 5: EM-kisojen parhaat maalivahdit

TOP 5: EM-kisojen parhaat puolustajat