Sam Allardycen saatua potkut Englannin jalkapallomaajoukkueen valmentajan tehtävästä brittifutista riepottelevan korruptioskandaalin takia, valmennusvastuun syksyn maaotteluista otti hoitaakseen entinen maajoukkuepuolustaja Gareth Southgate. Englanti kohtaa 46-vuotiaan Southgaten johdolla MM-karsintaotteluissa Maltan, Slovenian ja Skotlannin sekä harjoitusottelussa Espanjan.

Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta valmentanutta Southgatea pidettiin vahvana ehdokkaana A-maajoukkueluotsiksi jo kesän EM-kisojen jälkeen, mutta tuolloin mies vielä kieltäytyi kunniasta. Nyt mieli on muuttunut, ja The Timesin mukaan Southgate olisi valmis ottamaan tehtävän pysyvästi vastaan.

Viikonloppuna ensimmäisen maajoukkueensa nimittävä Southgate kuvailee olosuhteita ennen debyyttiään vaikeiksi. Hän pitää kuitenkin etunaan sitä, että hän tuntee jo entuudelta monet maajoukkueen pelaajista ja taustajoukoista.

– Englannin valmentaminen on minulle valtava vastuu ja valtavan suuri kunnia. Mielestäni oli kuitenkin tärkeää ottaa askel eteenpäin, jotta meillä on mahdollisimman hyvät lähtökohdat voittaa edessä olevat ottelut, Southgate kommentoi.

”Pesti voi tuhota valmentajan uran”

Takavuosien maajoukkuehyökkääjä Michael Owenin mukaan Southgatea on vaikea syrjäyttää tehtävästä, mikäli tulokset syksyn otteluista ovat hyviä.

– Jos hän voittaa kaikki neljä peliä, vaatii rohkeutta vaihtaa manageria, Owen sanoi BBC:lle.

– Olen pelannut monien managerien alaisuudessa ja vaikka he ovatkin tärkeä tekijä seura- ja maajoukkuefutiksessa, hyvien pelaajien keskinäinen harmonia on vielä tärkeämpää.

Spekulaatiot Allardycen lyhyeksi jääneen pestin jatkajasta käyvät jo kiivaana. Southgaten lisäksi huhuissa on nostettu esille mm. Jürgen Klinsmannin, Rafael Benitezin, Arsene Wengerin ja Bournemouthin managerin Eddie Howen nimet. Kolme ensiksimainittua ovat tosin ehtineet jo kieltää kiinnostuksensa tehtävää kohtaan.

Entinen Chelsea-pelaaja Pat Nevin kertoi BBC:n haastattelussa, että valmentajahausta on odotettavissa vaikea, sillä tehtävä tarjoaa enemmän hävittävää kuin voitettavaa.

– Pesti voi tuhota alle 50-vuotiaan valmentajan uran. Se vastaa pääministerin tehtävää – useimmat lähtevät aikakautensa jälkeen hymyillen, koska he ilahtuvat työn päättymisestä. Odotukset ovat tällä hetkellä matalat, mutta tilanne muuttuu nopeasti, Nevin kuvailee.