West Hamin uusi kotistadion on ollut pitkin syksyä rajun kritiikin kohteena. Lontoon vuoden 2012 olympialaisia varten rakennettu yleisurheilustadion on kärsinyt useista järjestyshäiriöistä, ja stadionasiantuntija Paul Fletcher ehti jo suositella koko stadionin purkamista.

Nyt kriitikot saavat lisää vettä myllyyn, sillä The Timesin mukaan on aidosti mahdollista, ettei olympiastadion tule koskaan tuottamaan voittoa. Veronmaksajien maksettavaksi uhkaakin langeta tuhti lasku.

Lontoon pormestari Sadiq Khan on määrännyt käynnistettäväksi tutkimukset stadionin talousvaikeuksista. Stadionin muuttaminen West Hamin kotiareenaksi on ollut kallista, ja kulut nousivat jälleen 51 miljoonalla punnalla. Näin stadionin kokonaiskustannukset ovat jo 752 miljoonaa puntaa (845 miljoonaa euroa). Tutkimuksen tarkoituksena on löytää keinot tehdä stadionista taloudellisesti kannattava, mutta lehtitietojen mukaan sisäpiiriä on varoitettu, ettei näin tule koskaan tapahtumaan.

– Olympiastadiumin lautakunnan jäseniä varoitettiin, ettei stadionista tule tuottavaa ehkä koskaan. Ympäri maata ja maailmaa on stadioneita, joiden ylläpitoon kuluu rahaa, mutta kysymys on, kuinka paljon on varaa maksaa siitä, että stadionia voidaan käyttää, eräs henkilö kommentoi The Timesille.

Kun tiedot stadionin massiivisista talousvaikeuksista tulivat julkisuuteen torstaina, stadionia hallinnoivan London Legacy Development Corporationin (LLDC) puheenjohtaja David Edmonds jätti paikansa. Puheenjohtajan erokin kertoo osaltaan, miten vakavasta tilanteesta on kyse.

West Ham pelaa stadionilla pilkkahintaan

West Ham maksaa stadionin käytöstä vuosittain 2,5 miljoonaa puntaa vuokraa. Summa ei kuitenkaan riitä lähellekään kattamaan kuluja, jotka aiheutuvat istuinten poistamisesta jokaisen jalkapallokauden päätteeksi, ja niiden asentamisesta uudelleen kauden alussa. Operaation vuotuisiksi kuluiksi arvioitiin alun perin 300 000 puntaa, mutta nyt summa on tarkentunut huimasti ylöspäin 8 miljoonaan puntaan.
West Hamin tilannetta mutkistaa se, että tulevan kesän yleisurheilun MM-kilpailujen takia se joutuu pelaamaan kauden kolme ensimmäistä otteluaan vieraissa. Mikäli joukkue putoaa Valioliigasta Mestaruussarjaan, avaa se kautensa peräti neljällä vierasottelulla. West Hamin tekemä vuokrasopimus on kuitenkin laillisesti sitova, joten vuokrasummaa ei voida korottaa.

– Valioliiga pursuaa rahaa, mutta silti lasku lankeaa veronmaksajille. Voidaan myös kysyä, soveltuuko stadion jalkapalloon, sillä ongelmia on ilmennyt jo nyt, Englannin entinen urheiluministeri Richard Caborn toteaa.

Nykyisen pormestarin lähipiiri syyttää ongelmista Khanin edeltäjää Boris Johnsonia, joka myönsi West Hamille rajusti alihintaisen vuokrasopimuksen.

– Emme ole ikinä vastustaneet West Hamin pelaamista stadionilla. Kysymys kuuluu vain, kuinka paljon seuran pitäisi maksaa siitä, ja paljonko veronmaksajilta voidaan vaatia rahaa, Khanin tutkimusryhmän puhemies kommentoi.