Ison-Britannian parlamentin jäsen John Nicolson kertoo, että kolme pelaajaa on ollut yhteydessä Englannin jalkapalloliittoon aikeissa puhua omasta homoseksuaalisuudestaan. Nicolson kertoi tiedostaan tilaisuudessa, jossa parlamentin kulttuuri-, media- ja urheilujaosto keskusteli homofobiasta urheilun parissa.

Ison-Britannian urheiluministerin Tracey Crouchin mukaan ”ajoitus ei ole koskaan ollut parempi kuin nyt”. Crouch viittasi tällä Englannin jalkapalloliiton puheenjohtajan Greg Clarken taannoiseen lausuntoon. Clarke totesi lokakuussa, että avoimesti homoseksuaaliset valioliigapelaajat joutuisivat huomattavan panettelun kohteeksi. Crouuchin mukaan Clarken sanavalinnat olivat uskomattoman turhauttavia ja omituisia.

– Jos joku päättäisi tulla ulos kaapista, hänen tulisi voida luottaa viranomaisten tukeen ja siihen, että kaikenlaisiin solvauksiin puututtaisiin, Crouch sanoi BBC:n mukaan.

NORWICH, ENGLAND - MAY 28: Sports Minister Tracey Crouch MP plays table tennis during her visit to the Sport England 'Fit for Fun' project at the University of East Anglia on May 28, 2015 in Norwich, England. (Photo by Stephen Pond/Getty Images for Sport England)
Ison-Britannian urheiluministeri Tracey Crouch oli syvästi pettynyt jalkapalloliiton puheenjohtajan Greg Clarken taannoisiin kommentteihin. Kuva: Getty Images

Nicolson vaati samassa yhteydessä Clarkea esittelemään toimintasuunnitelman avoimesti homoseksuaalien pelaajien suojelemiseksi solvauksilta.

– Minun tietääkseni kolme pelaajaa keskustelee jalkapalloliiton kanssa seksuaalisesta suuntautumisestaan, mutta he eivät ole vielä tulleet asian kanssa esiin. On hyvä tietää, että rohkaisette ihmisiä puhumaan asiasta, Nicolson sanoi.

Edelläkävijöitä vähän, vaikka valtaosaa kannattajista pelaajan homoseksuaalisuus ei hetkauttaisi

Justin Fashanu oli Englannin ensimmäinen avoimesti homoseksuaali pelaaja. Hän kertoi homoseksuaalisuudestaan vuonna 1990, mutta teki itsemurhan 37-vuotiaana vuonna 1998. Sen koommin Englannissa ei ole ollut avoimesti homoseksuaaleja miespuolisia ammattipelaajia. Englannin naisten maajoukkueen entinen kapteeni Casey Stoney sen sijaan kertoi homoseksuaalisuudestaan helmikuussa 2014.

Tammikuussa 2014 entinen Saksan maajoukkueen sekä Aston Villan keskikenttäpelaaja Thomas Hitzlsperger puhui avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja sai jalkapallomaailmalta pääasiassa erittäin myönteisen ja kannustavan vastaanoton.

BIRMINGHAM - DECEMBER 14: Thomas Hitzlsperger of Aston Villa preparing to strike the ball which results in a goal during the FA Barclaycard Premiership match between Aston Villa and West Bromwich Albion held on December 14, 2002 at Villa Park, Birmingham, England. Aston Villa won the match 2-1. (Photo by Stu Forster/Getty Images)
Muun muassa Aston Villassa 2000-luvun alussa pelannut kovapotkuinen Thomas Hitzlsperger sai kannustavan vastaanoton kertoessaan avoimesti homoseksuaalisuudestaan vuonna 2014. Kuva: Getty Images

Lokakuussa englantilainen radiokanava BBC Radio 5 teki kyselytutkimuksen, jonka mukaan 82 prosentilla jalkapallokannattajista ei olisi mitään sitä vastaan, jos heidän suosikkiseuransa hankkisi homoseksuaalin pelaajan. 8 prosenttia vastaajista kuitenkin sanoi lopettavansa joukkueensa seuraamisen tällaisessa tapauksessa.

Seurojen vihamieliset asenteet pelottavat pelaajia

Marraskuussa entinen NBA-koripallopelaaja John Amaechi kertoi tuntevansa useita homoseksuaaleja valioliigapelaajia, jotka pelkäävät tulla seksuaalisuutensa kanssa avoimesti esiin. Amaechi päätti NBA-uransa vuonna 2003 ja kertoi homoseksuaalisuudestaan neljä vuotta myöhemmin vuonna 2007.

– Pidän yhteyttä varsin monien homoseksuaalien urheilijoiden kanssa. Minusta on tärkeää todeta, että jotkut heistä ovat valioliigajalkapalloilijoita. Heitä painavat useat seikat. Jotkut kokevat, etteivät he saisi tukea seuraltaan – ei joukkueenjohdolta, pelikavereiltaan eivätkä seuran taustajoukoilta, Amaechi kertoi toisessa homofobiakomitean tapaamisessa marraskuussa The Timesin mukaan.

– He jopa tietävät seurojen vihamielisistä asenteista keskustelujen perusteella. Tunnen kuitenkin monia pelaajia, jotka ovat kertoneet seksuaalisesta suuntautumisestaan perheelleen, ystävilleen ja muutamille valikoiduille pelikavereilleen.

– Urheilu on yksi harvoista elämänalueista, joissa ammatti määrittelee ihmisten identiteetin. Kaapista ulostulo tuhoaa kaikki saavutukset, Amaechi kuvailee.

HENNEF, GERMANY - JANUARY 17: Former NBA player John Amaechi holds a speach during the DFB Dialog Forum 'Vor dem Ball sind alle gleich - Sexuelle Identitaeten im Fussball' about sexual identities in football at Sportschule Hennef on January 17, 2012 in Hennef, Germany. (Photo by Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images)
Entinen NBA-pelaaja John Amaechi puhui seksuaalista tasa-arvoa jalkapalloilun parissa edistävässä konferenssissa Saksassa tammikuussa 2012. Kuva: Getty Images

Amaechi vastasi Clarken kohua herättäneeseen lausuntoon toteamalla, että jalkapallon silmäätekevillä on valta muuttaa asenteita, jos heiltä vain löytyy tahtoa siihen.

– He ovat pomoja ja voivat muuttaa asenteita hyväksyvimmiksi halutessaan vaikka huomenna. Totuus on, että kyse on ainoastaan tahdonpuutteesta. Resursseja heillä on.

– Nollatoleranssi on mahdollista saada aikaan. Heillä on vaikutusvaltaa koko jalkapallon infrastruktuuriin ja valmentajanjääriin kaikilla tasoilla. Nyt jotkut kohtaavat lajin parissa niin myrkyllistä väkeä, etteivät he halua osallistua koko jalkapallotoimintaan, Amaechi jatkoi.

Jokainen homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertonut urheilija ottaa tietyn riskin asiasta puhuessaan. Amaechi kertoo saaneensa kirjeitse tappouhkauksia. Toinen kaapista tullut huippu-urheilija, Englannin parhaimpiin kuuluva kilpakävelijä Tom Bosworth kertoi puolestaan, että hänen päänsä lyötiin läpi ikkunasta, kun hänen homoseksuaalisuutensa paljastui kouluvuosina.

Englannin jalkapallopiirejä on tänä syksynä kuohuttanut pullataikinan tavoin paisunut hyväksikäyttöskandaali. Entiset huippupelaajat Andy Woodward ja Paul Stewart olivat ensimmäiset rohkeat karmeista kokemuksistaan puhuneet, ja miesten esimerkki kannusti lumivyöryn tavoin muitakin uhreja kertomaan hyväksikäytetyksi joutumisestaan.

Homoseksuaalisuus huippu-urheilussa ja etenkin joukkuelajeissa on sitkeä tabu, mutta ehkä brittifutiksessa löytyy tälläkin rintamalla ensimmäinen rohkea suunsa avaaja, jonka urheus tukee muitakin tulemaan esiin. Kuka ties näitä pelaajia innostaa myös halu todistaa jalkapalloliiton pomon Greg Clarken olleen väärässä lausuntoineen.