Englannin maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate on saanut viime päivinä oppia, että kaikkia hänen lausuntojaan seurataan hyvin tarkasti. Jos esittää kritiikkiä, joku älähtää.

Uutisoimme eilen tenttauksesta, johon Southgate joutui kaksoiskansalaisten vuoksi. Englanti on lyhyen ajan sisään menettänyt Wilfried Zahan Norsunluurannikolle ja Ben Woodburnin Walesille.

Southgate kertoi melko yksityiskohtaisesti tapaus Zahasta. Southgate antoi ymmärtää, etteivät Zaha ja Woodburn olleet epätoivoisia pelaamaan juuri Englannin puolesta. Lisäksi Southgate sanoi, että häntä ärsytti se tapa, miten Zahan kohdalla ”kello tikitti Norsunluurannikon suuntaan”.

Zahan leiri vastasi väitteisiin häntä edustavan Will Salthousen ja Unique Sports Managementin tiedotteella.

– Viime aikoina on ollut kommentteja ja juttuja, joissa on kyseenalaistettu Wilfriedin halukkuus tai intohimo pelata Englannin puolesta. Mielestäni on tärkeää oikaista väitteet, tiedotteessa sanottiin.

– Wilfried ei antanut mitään aikarajaa, johon mennessä hänet olisi pitänyt valita Englannin maajoukkueeseen. Ei ollut mitään ”tikittävää munakelloa”. Heidän (Zahan ja Southgaten) yksityinen keskustelunsa oli hyvin sopuisa.

Päätös jo ennen Southgaten aikaa

Southgaten mukaan hänellä oli oman pestinsä alkuvaiheessa hyvin vähän aikaa vakuuttaa Zaha. Salthousen mukaan se ei mennyt ihan niin.

– Wilfried teki valintansa Norsunluurannikon edustamisesta ennen kuin herra Southgate valittiin Englannin maajoukkueen väliaikaiseksi – ja sittemmin varsinaiseksi – manageriksi.

– Se oli Wilfriedin henkilökohtainen päätös ja se oli hänen oikeutensa hyväksyä perhetaustasta johtuva mahdollisuus.

Zahaa edustavan Crystal Palacen puheenjohtaja Steve Parish ajoi Zahaa äänekkäästi Englannin maajoukkueeseen. Norsunluurannikko-valinnan jälkeen Parish on kritisoinut Southgatea ja Englannin jalkapalloliittoa – niin nytkin.

– Englannin maajoukkueinstituutio ei antanut Wilfriedille rakkautta. On sääli, että menetimme hänet. Wilfried odotti ja odotti sitä soittoa. Ei sitä pelaa kaikilla junioritasoilla ja yhtäkkiä päätä, että haluaakin pelata Norsunluurannikon paidassa, Parish sanoi The Timesin mukaan.

– Se on järkyttävää meille, koska luulimme aina näkevämme hänet Englannin paidassa. Meidän on opittava tästä. Meidän on otettava kaikki lahjakkaat pelaajat mukaan ja annettava heille rakkautta. Ei Brasilia koskaan päästäisi tämän tason pelaajaa pois.