Englannin kaakkoisrannikolla kotipelinsä pelaava Brighton teki maanantaina seurahistoriaa, kun se nousi ensimmäistä kertaa Valioliigaan. Seura oli odottanut nousua jo pitkään, sillä se oli yltänyt nousukarsintoihin kolme kertaa viimeisten neljän kauden aikana. Juhlat olivatkin komeat nousun lopulta varmistuttua.

Vaikka prestonit, burton albionit ja bristol cityt vaihtuvatkin ensi kaudella Chelseaan ja Manchester Unitediin, ei Brightonissa suunnitella suuria kokoonpanomuutoksia. Manageri Chris Hughton aikoo palkita tämän kauden pelaajiston vastuunkantajat näyttöpaikalla myös sarjatasoa ylempänä.

– Meillä on hyvin kilpailukykyinen kokoonpano, josta kaikki haluavat saada tilaisuuden pelata Valioliigassa. Emme voi tehdä täydellistä mullistusta joukkueeseen. Tiedämme, että meidät vei Valioliigaan se henki ja laatu, joka joukkueella on, Hughton toteaa The Argusille.

Valioliigaan nousu lisää tietysti merkittävästi Brightonin tuloja, joten joitain täsmävahvistuksia kokoonpanoon toki etsitään.

– Rekrytointiosasto tekee ankarasti töitä ja yrittää löytää tasapainoisen ratkaisun. Ensin keskitymme pelaajiin, jotka loistivat tällä kaudella ja jotka haluavat roolin valioliigajoukkueessa. Haluamme kuitenkin pärjätä myös pääsarjassa, Hughton jatkaa.

Molemmat maalivahdit ilman sopimusta ensi kaudelle

Nyt, kun sarjanousu on varmistunut, tavoittelee Brighton vielä Mestaruussarjan mestaruutta. Se ei ihmeitä vaadi, sillä kehnossa vireessä ollut sarjakakkonen Newcastle on seitsemän pisteen päässä, kun kolme kierrosta on pelaamatta. Kuka tietää, vaikka uskollinen kakkosvahti Niki Mäenpääkin saisi vielä torjuntavastuuta ennen kuin kausi pannaan pakettiin.

Huuhkajien maalivahti on yksi vain viidestä Brightonin pelaajasta, jolla ei ole vielä ensi kauden kattavaa sopimusta. Muut ovat joukkueen kiistaton ykkösvahti David Stockdale, keskikenttäpelaajat Dale Stephens ja Steve Sidwell sekä laitapuolustaja Gaetan Bong.

31-vuotias Stockdale on pelannut vuosina 2008-2014 Fulhamin riveissä yhteensä 39 ottelua Valioliigaa. Viimeisten kolmen kauden ajan hän on ollut Brightonin suvereeni ykkösvahti. Miestä on huhuttu välillä suurempiinkin seuroihin, mutta vaikkei Stockdalella sopimusta vielä ensi kaudesta olekaan, viittaavat miehen puheet vahvasti jatkoon ”Lokeissa”.

– Otamme tulevaisuuden vastaan peli peliltä. Kuka tietää, vaikka pelaisimme kahden vuoden sisällä Mestarien liigaa? Se oli muuten vitsi! Mutta mikä ettei: Kuka olisi uskonut sitäkään, että Leicester voittaa liigan, Stockdale kysäisee.

– Pitää unelmoida suuresti ja paljon. Kaikki seurassa ovat onnellisia, ja nautimme joka hetkestä.

Bloomin aika saada jotain takaisinkin

Matalaa profiilia ja järkevää rakennustyötä korostaa myös Brightonin omistaja-puheenjohtaja Tony Bloom. Vedonlyönnillä ja pokerilla rikastunut Brightonin oma poika on sijoittanut The Argusin mukaan seuraan 250 miljoonaa puntaa (vajaat 300 miljoonaa euroa) omia rahojaan. Nyt on sadonkorjuun aika, mutta pilvilinnoja ei aiota rakentaa.

– Odotan Valioliigaa todella suurella innolla. Emme aio kuitenkaan pelata Valioliigaa vain yhden kauden ajan, vaan aiomme jäädä sarjaan pidemmäksi aikaa, Bloom kertoo tavoitteistaan.

– Helppoa siitä ei tule. Tiedämme, että Valioliiga on todella vaativa sarja. Ensimmäinen askel tämä ei ole, sillä olemme ottaneet jo monta askelta päästäksemme tähän tilanteeseen. Lähdemme kuitenkin siitä, että Valioliiga ei ole myöskään viimeinen askel.

– Valioliigan rahamäärät tasoittavat tilejä hieman. Meidän pitää vahvistaa joukkuetta, se on sanomattakin selvää. Emme kuitenkaan aio törsätä valtavia summia. Etenemme asteittain, kuten olemme tehneet tähänkin saakka, Bloom korostaa.