Uutisoimme keskiviikkona siitä, kuinka veroviranomaiset olivat ratsanneet Newcastlen ja West Hamin toimisto- ja stadiontiloja ja pidättäneet useita seurojen työntekijöitä vero- ja vakuutuspetoksesta epäiltyinä. Ratsioiden yhteydessä takavarikoitiin useita tietokoneita ja muuta tutkimusten kannalta tärkeää aineistoa.

The Times on kertonut nyt tarkemmin, mistä rikosepäilyissä on kyse. Jäljet johtavat Ranskaan, ja ennen kaikkea Marseilleen. Etelä-Ranskan satamakaupungin jalkapalloseuran historiaan liittyy useita hämäryyksiä ja nyt käsillä näyttää olevan uusi luku tähän saagaan. Ranskan viranomaiset aloittivat Marseillea koskevat tutkinnat jo vuonna 2013.

Tämänkertaisen tutkinnan kohteena ovat ilmeisesti pelaajasiirtojen yhteydessä agenteille ja välittäjille maksetut pimeät palkkiot. Keskiviikon ratsioissa verovirasto HMRC:n 180 virkailijaa penkoi samanaikaisesti Newcastlen ja West Hamin arkistoja, ja samaan aikaan suoritettiin ratsioita myös Ranskassa. Myös Newcastlen puheenjohtaja Lee Charnley pidätettiin, mutta hänet päästettiin sittemmin jo vapaalle jalalle.

Agenttien pimeät palkkiot tutkinnan keskiössä

Timesin mukaan Ranskassa pidätettiin neljä pelaaja-agenttia, jotka ovat olleet järjestämässä pelaajien siirtoja Valioliigaan. Agenttien epäillään kuitanneen siirroista kaksinkertaisia palkkioita – sekä pelaajan että seuran edustajina – joista kuitenkin maksettiin verot vain kerran.

West Ham on hankkinut viimeisten viiden kauden aikana Ranskasta viisi pelaajaa, joista tunnetuin on keskikentän taituri Dimitri Payet. West Ham maksoi Payet’sta Marseillelle kesällä 2015 12 miljoonaa puntaa ja myi pelaajan vanhaan seuraansa takaisin viime tammikuussa yli kaksinkertaisella summalla.

Newcastle puolestaan on hankkinut samalla ajanjaksolla Ranskasta kymmenen pelaajaa, joista ainoastaan Florian Thauvinin Marseillesta. Monet Newcastlen ostamista pelaajista jäivät seurassa melko pieneen rooliin, mutta uudelleenmyynnillä seura on onnistunut tekemään voittoa.

– Se, että jalkapalloseura ratsataan, ei ole ennennäkemätöntä. Se, että samana päivänä ratsataan kaksi seuraa, tapahtui sen sijaan ensimmäistä kertaa, eräs entinen HMRC:n tutkija kommentoi Timesille.

Myös Chelsea on osallisena tutkinnassa, vaikkei seuran epäilläkään syyllistyneen minkäänlaiseen vilppiin. Chelsean yhteys epäiltyihin rikoksiin on Timesin mukaan epäselvä. Mahdolliset siirtoepäselvyydet saattavat liittyä senegalilaiseen Demba Baan, jonka Newcastle hankki West Hamista ja myi sitten edelleen Chelseaan. Ban agentti on ranskalainen.