Middlesbrough FC oli yksi Valioliigan perustajaseuroista vuonna 1992, mutta valitettavasti jo Boron ensimmäinen kausi päättyi Valioliigasta putoamiseen. Kun sen tuorein putoaminen varmistui 0-3 -tappiolla sarjakärki Chelsealle Stamford Bridgellä, otti se haltuunsa kyseenalaisen Valioliigan ennätyksen. Boro nimittäin putosi jo neljännen kerran Valioliigasta, eikä yksikään toinen seura ole kokenut samaa kovaa kohtaloa yhtä usein.

Boron nosti vuosi sitten pääsarjaan espanjalainen Aitor Karanka, josta tuli vuonna 2013 perinteikkään seuran historian ensimmäinen Brittein saarten ulkopuolelta kotoisin oleva manageri. Karanka vaihdettiin kuitenkin maaliskuussa tämän kakkosmieheen Steve Agnewiin, mutta Agnewkaan ei pelastusoperaatiossaan onnistunut. Agnewn johdolla Boro on saavuttanut yhdeksästä pelistä vain kuusi pistettä, joten valmentajanvaihdos ei auttanut ainakaan erityisen positiivisesti.

Esimakua putoamisesta oli aistittavissa jo tammikuun siirtoikkunan jälkimainingeissa. Karanka oli syvästi närkästynyt siitä, ettei Middlesbrough onnistunut hankkimaan ainuttakaan tämän toivomaa pelaajaa seuraan ja syytti epäsuorasti seuran omistaja Steve Gibsonia tahdon tai varojen puutteesta. Upporikas Gibson on ollut koko ikänsä Middlesbrough’n kannattaja ja häärinyt seuran taustalla jo yli 30 vuoden ajan. Ehkä miljonääripoliitikko piti kuitenkin vyötä kireällä väärään aikaan?

Middlesbrough’n taloudellinen tilanne ja muukin status on melko vakaa, joten periaatteessa mitään varsinaista estettä pikaiselle pääsarjaan paluulle ei pitäisi olla näköpiirissä. Kuten aina putoamisen jälkeen, kokoonpano tullee silti elämään melkoisesti ennen seuraavaa kautta. Kaikki avainpelaajat eivät halua toiselle sarjaportaalle pelaamaan, palkkakuluja lienee pakko leikata ja kassaa muutenkin paikattava pelaajamyynneillä. Tässä jutussa katsastamme, ketkä ovat muiden joukkueiden näkökulmasta Middlesbrough’n kiinnostavimpia pelaajia.

Victor Valdés

Iki-Barca Valdésilla on esittää huikea CV niin seura- kuin maajoukkueuraltakin. Siirto Middlesbrough’oon viime kesänä ilmaissiirrolla oli Valdésilta ja seuralta varsin kunnianhimoinen ratkaisu, eikä sarjassa säilyminen suinkaan Valdésista jäänyt kiinni. 35-vuotias espanjalainen pelasi kauden aikana kahdeksan nollapeliä, ja ongelmat olivat aivan toisessa päässä kenttää.

Maalivahdilla voi hyvinkin olla vielä jokunen vuosi uraa jäljellä ja Valdés tuskin haluaa niitä viettää toisella sarjaportaalla. Löytyykö ottaja sitten Englannista, onko edessä paluu Espanjaan vai lähtisikö Valdés esimerkiksi dollareita vuolemaan Yhdysvaltoihin?

MIDDLESBROUGH, ENGLAND - MARCH 11: Victor Valdes of Middlesbrough looks on while warming up prior to The Emirates FA Cup Quarter-Final match between Middlesbrough and Manchester City at Riverside Stadium on March 11, 2017 in Middlesbrough, England. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Missä jatkuu Victor Valdésin ura? Kuva: Getty Images

Ben Gibson

24-vuotias Middlesbrough’n oma kasvatti pelasi ensimmäisen pääsarjakautensa ja erittäin hyvin pelasikin. Kun sarjaa on pelaamatta kaksi kierrosta, Gibson on pelannut Boron otteluista jokaikisen alusta päätösvihellykseen saakka. Toppari on herättänyt hyvillä otteillaan huomiota laajemminkin jaa maaliskuussa Gibson sai jopa ensimmäisen maajoukkuekutsunsa.

Gibsonin sopimusta on jäljellä vielä neljä vuotta ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä puolustajasta tulee Middlesbrough’n kesän arvokkain myyntiartikkeli. Nuoren keskuspuolustajan myyntihinnasta neuvotellaan ”perhepiirissä”, sillä seuran omistaja ja puheenjohtaja Steve Gibson on Ben Gibsonin setä.

during the Premier League match between West Ham United and Middlesbrough at London Stadium on October 1, 2016 in London, England.
Vaikka Boro Ben Gibsonille rakas seura onkin, jatkunee puolustajan ura Valioliigassa. Kuva: Getty Images

Marten de Roon

26-vuotias keskikenttäpelaaja liittyi Boroon niin ikään viime kesänä siirtosumman oltua 12 miljoonaa puntaa. Hollantilaisen rooli oli läpi kauden suuri, ja tehotilastoonkin kirjattiin neljä maalia. De Roon nousi syksyllä Hollannin maajoukkueeseenkin, joten mies tuskin haluaa jäädä toiselle sarjatasolle uran ollessa lievässä nousujohteessa. 12 miljoonaa Boro de Roonista tuskin saa, mutta käypää korvausta vastaan mies lienee pääsarjaseurojen ostettavissa.

Gastón Ramírez

26-vuotias uruguaylainen on pelannut Englannissa jo syksystä 2012 lähtien. Ensimmäiset vuodet vierähtivät Southamptonissa ja Boroon Ramírez saapui aluksi lainalle tammikuussa 2016. Pelintekijä oli yksi nousun takuumiehistä ja Boro sitouttikin miehen seuraan pysyvällä sopimuksella heti nousun varmistuttua. Tällä kaudella Ramírezilta odotettiin kenties enemmän, mutta näytöt ovat kuitenkin sentasoiset, että ottajia löytynee. On hyvin mahdollista, että Ramírez pelaa Valioliigaa ensi kaudellakin.

WEST BROMWICH, ENGLAND - AUGUST 28: Gaston Ramirez of Middlesbrough challenges Claudio Yacob of West Bromwich Albion during the Premier League match between West Bromwich Albion and Middlesbrough at The Hawthorns on August 28, 2016 in West Bromwich, England.  (Photo by Michael Steele/Getty Images)
Gastón Ramírezilla uskoisi olevan kysyntää Valioliigassa edelleen. Kuva: Getty Images

Adama Traoré

Jos pelkkiä tehoja tuijotetaan, on Traoré varsin mitäänsanomaton laituri. Valioliigassa mies ei ole tehnyt maaliakaan ja syöttöjäkin on tilillä vain yksi. Ikää espanjalaisella on kuitenkin vasta 21 vuotta ja kikkapussi on pullollaan. Traoré on ollut eräänkin tilastopalvelun mukaan Euroopan top 5 -sarjojen paras harhauttelija. Jossain vaiheessa tulosta täytyy tulla ja ehkä Traoréssa nähdään nyt jo niin paljon potentiaalia, että joku valioliigaseura miehen nappaa riveihinsä.

22-vuotias laitapuolustaja Calum Chambers ja joukkueen paras maalintekijä, kokenut espanjalainen Álvaro Negredo olisivat taatusti muuten hyviä myyntivaltteja, mutta molemmat pelasivat Middlesbrough’ssa vain lainalla. Chambers palaa kauden päätteeksi Arsenalin organisaatioon ja Negredo Valenciaan.

Lisäksi kakkosvahti Brad Guzanin siirtyminen kotimaansa Yhdysvaltojen Atlanta Unitediin on jo vahvistettu. Muuten sopimus umpeutuu kauden päätteeksi vain kahdella pelaajalla: 38-vuotiaalla kolmosvahdilla Dimitrios Konstantopoulosilla ja 31-vuotiaalla joukkueen kapteenilla Grant Leadbitterilla.