Tämä kesä tullaan muistamaan kesänä, jolloin Neymarista maksettiin massiivinen 222 miljoonan euron siirtokorvaus. Brasilialainen oli vasta toinen yli 100 miljoonaa euroa maksanut pelaaja Paul Pogban jälkeen, mutta maailmanennätys tuli kerralla yli kaksinkertaistettua.

Myös Valioliigassa on tuttuun tapaan käytetty rahaa uusiin pelaajiin enemmän kuin kertaakaan aiemmin, ja esimerkiksi 40-60 miljoonaa maksavista jalkapalloilijoista on tullut miltei arkipäivää.

Laadukkaita pelaajia on silti nykyaikanakin silloin tällöin saatavilla myös ilman siirtokorvausta. Nostamme tässä jutussa esiin viisi valioliigaseurojen kesähankintaa, jotka tulivat uuteen seuraansa vapaana agenttina ilmaiseksi.

5. Wayne Rooney, Everton

Manchester Unitedissa legendan statuksen saavuttanut Rooney palasi kasvattajaseuraansa lopulta ilman siirtokorvausta, sillä Rooney ja United purkivat sopimuksensa yhteisymmärryksessä. Keltaisen lehdistön mukaan Rooney sai sopimuksen purusta 10 miljoonan punnan ”kultaisen kädenpuristuksen”.

Viime kaudella Rooney onnistui tekemään vain 5 valioliigamaalia. Lukema oli Rooneyn 15-vuotisen valioliigauran pienin, sillä jo debyyttikaudellaan Evertonissa hän pystyi kuuteen maaliin, vaikka täytti kauden aikana vasta 17 vuotta.

Ikänsä puolesta 31-vuotiaalla Rooneylla on edelleen valioliigatasolle annettavaa, joten jos vain tarjoilu pelaa, pitäisi kaksinumeroisten maalilukemien olla jälleen mahdollisia.

Evertonin ei tarvinnut maksaa kaikkien aikojen parhaasta omasta kasvatistaan lainkaan siirtokorvausta. Kuva: Getty Images

4. Dominic Solanke, Liverpool

On pieni riski nostaa listalle pelaaja, joka ei ole pelannut vielä minuuttiakaan Valioliigaa. Jo harjoitusottelut ovat kuitenkin osoittaneet, että 19-vuotias Solanke voi olla Liverpoolilta melkoinen kaappaus.

Chelsean kasvatti Solanke teki kaudella 2014-2015 Uefa Youth Leaguessa uskomattomat 12 maalia yhdeksässä ottelussa. Seuraava kausi vierähti menestyksekkäästi lainalla hollantilaisessa Vitessessä, ja kaudesta 2016-2017 piti tulla hyökkääjän läpimurtokausi.

Toisin kuitenkin kävi. Solanke odotteli turhaan peliajan murusia Diego Costan ja Michy Batshuayin takana, ja alkoi turhautua kasvattajaseuransa pelaajapolitiikkaan. Kun kesken kauden selvisi, että Solanken ja Chelsean ajatukset jatkosopimuksesta poikkeavat rajusti toisistaan, oli käytännössä selvää, että maisema vaihtuu kesällä. Eikä Liverpool maksa nuorukaisesta kuin ”muodollisen” kasvattajakorvauksen.

Hyväksi työnäytteeksi Solanke valittiin kesällä turnauksen parhaaksi pelaajaksi, kun Englanti juhli alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Vakituista avauskokoonpanon paikkaa nuorimies ei vielä syksyllä saa, mutta hyvät otteet vaihdosta sisään tullessa ja vaikkapa cup-otteluissa voivat lyödä painetta Mohamed Salahille ja kumppaneille.

Tätä kaappausta saatetaan ihailla vuosien päästä vielä paljon.

Dominic Solanke lähti peliajan perässä Liverpooliin. Kuva: Getty Images

3. Pablo Zabaleta, West Ham

Argentiinalaispuolustaja pelasi Manchester Cityssä kaikkiaan yhdeksän menestyksentäyteistä kautta. City ei kuitenkaan tarjonnut veteraanille jatkosopimusta. Siitä huolimatta Zabaleta halusi ehdottomasti jatkaa edelleen huipputasolla ja nimenomaan Valioliigassa.

32-vuotias laitapakki on todistanut korkean tasonsa useaan otteeseen, eikä ole syytä epäillä miehen onnistumista West Hamissa. Vaikka jalka ei nousisikaan enää ihan vanhaan malliin, paikkaa Zabaleta paljon kokemuksellaan, peliälyllään ja potkutekniikallaan.

West Ham sai ilmaiseksi pelaajan, josta sille lienee vielä runsaasti iloa koko kaksivuotisen sopimuskauden ajan.

Pablo Zabaleta sai toukokuussa Manchester Cityltä komeat jäähyväiset. Kuva: Getty Images

2. Sead Kolasinac, Arsenal

Arsène Wenger saa usein kritiikkiä osaamisestaan pelaajamarkkinoilla, mutta 24-vuotiaan Kolasinacin houkuttelu Emirates Stadiumille oli mitä mainioin osoitus siitä, että kyllä kokeneella ranskalaisluotsilla edelleen vetovoimaa on. Bosnian ja Hertsegovinan A-maajoukkueessa jo 18 ottelua pelannut laitapuolustaja voi hyvinkin olla yksi kauden suurista yllättäjistä.

Vaikka laitapakeille ei paineita maalinteosta sälytettäisi muutenkaan, niin kuin varmuuden vuoksi Kolasinac teki kuitenkin Arsenal-uransa avausmaalin jo ensimmäisessä virallisessa ottelussa Community Shieldissä. Lisääkin voi olla luvassa, sillä Kolasinac heilutti Schalken paidassa Bundesliigassa viime kaudella verkkoa kolmeen otteeseen.

Etelä-Saksan Karlsruhessa syntynyt ja varttunut puolustaja on vasta lähestymässä parhaita pelivuosiaan, joten Arsenal saattaa tehdä muutaman vuoden kuluttua monella pelipaikalla pelaamaan pystyvällä pelaajalla vielä sievoista voittoakin. Nousujohteisesta urakehityksestä kielii sekin, että Kolasinac valittiin viime kauden päätteeksi Bundesliigan tähdistöjoukkueeseen.

Sead Kolasinac puski Arsenalin tasoitusmaalin Chelsean verkkoon Community Shieldissä. Kuva: Getty Images

1. Jermain Defoe, Bournemouth

Defoe täyttää kauden aikana jo ikämiessarjaan oikeuttavat 35 vuotta, mutta kaksi peräkkäistä 15 maalin kautta kertovat siitä, että Defoe ei todellakaan ole mennen talven lumia.

Defoen seuranvaihto oli käytännössä selvää heti, kun varmistui, että Sunderland putoaa Valioliigasta. Se sen sijaan oli Sunderlandin seurajohdolta pahan luokan moka, että Defoen sopimukseen oli kirjattu, että hän saa lähteä seurasta ilmaiseksi, jos Sunderland putoaa sarjasta.

Bournemouthissa Defoe päässee pelaamaan itselleen hyvin sopivalla kahden kärjen pelitaktiikalla. Todennäköinen kärkipari on viime kaudella komeat 16 maalia iskenyt norjalainen Joshua King. Paperilla duo vaikuttaa suorastaan yhdeltä sarjan kovimmista.

Tosissaan paikkaa Englannin MM-joukkueessa tavoitteleva Defoe ja Bournemouth vaikuttaa miltei liitolta, jossa mikään ei voi mennä pieleen. Tästä yhtälöstä hyötynevät sekä seura että pelaaja.

Jermain Defoe oli Bournemouthilta huippuvärväys. Kuva: Getty Images