Burnley sijoittui viime kaudella Valioliigassa sijalle 16 ja säilytti sarjapaikkansa kuuden pisteen erolla Hulliin. Kesällä seura myi Englannin maajoukkueeseen nousseen keskuspuolustajansa Michael Keanen Evertoniin, ja kun siirtomarkkinoilla muuten pidettiin verrattain matalaa profiilia, oli Burnleysta helppo leipoa yksi uuden kauden putoajaehdokkaista.

Jo kesällä manageri Sean Dyche ilmoitti lehdistölle, ettei seura etsi aktiivisesti Keanelle korvaajaa, vaan tilaisuus aiotaan antaa omasta kokoonpanosta jo löytyville puolustajille. Keane nousi maajoukkuetasolle Burnleyssa, joten mikseivät siihen pystyisi muutkin.

Viiden sarjakierroksen jälkeen Dychea on helppo ymmärtää. Burnley majailee sarjataulukossa sijalla 7, ja omiin on mennyt vain viisi maalia, eli maali per peli. Viimeksi Claretsin puolustusosaamista ja taistelutahtoa sai ihastella Liverpool, joka jäi lauantaina Anfield Roadilla Burnleyn kanssa 1-1 -tasapeliin.

Liverpool laukoi ottelussa peräti huikeat 35 kertaa Burnleyn viittä kutia vastaan. Laukauksista 12 blokkasivat Burnleyn kenttäpelaajat ja yhdeksän päätyi loukkaantunutta maajoukkuevahti Tom Heatonia tuuranneelle Nick Popelle saakka.

Entinen Englannin maajoukkueen ja Manchester Unitedin puolustaja Phil Neville olikin Burnleyn ”uskomattomasta puolustustyöskentelystä” haltioissaan.

– Aikakaudella, jolla ei nähdä kovin monia hyviä puolustajia yksi vastaan yksi -tilanteissa, puhumme loistavasta puolustusyksiköstä, Neville kehaisi Lancashire Telegraphin mukaan.

– Kun heidät on jo lyöty ja maalin synty näyttää varmalta, jostain tulee Jack Cork viime hetkellä uskomattomasti hätiin, ja Ben Mee katkoo. He ovat aina lähellä palloa, eivätkä jää koskaan yksin. Sean Dyche on loistava puolustusvalmentaja.

– Burnley nauttii puolustamisesta. Kaikki muut valioliigajoukkueet haluavat paahtaa ylöspäin, mutta nämä kaverit nauttivat siitä, Neville kuvailee.

Viisi pistettä vieraissa kolmelta kärkiryhmältä

Viime kaudella Burnley säilytti sarjapaikkansa vahvojen kotipeliensä ansiosta, sillä vieraskentältä se sai koko kauden aikana vain seitsemän pistettä. Nyt se on kolmessa vieraspelissään kukistanut mestarijoukkue Chelsean sekä pelannut tasan kakkosen Tottenhamin ja nelosen Liverpoolin kanssa, haalien reissusta jo viisi pistettä. Huikea saavutus.

Pelitapahtumien valossa Burnley on toki saanutkin puolustamista harjoitella, eikä olekaan ihme, että sen pelaajat hallitsevat tärkeimpiä puolustuspään tilastoja. Blokkauksia on tilastoitu eniten (14) Keanen viime kauden topparipari Ben Meelle. Tilastokakkosena on 12 blokillaan Keanen paikan perinyt 24-vuotias James Tarkowski ja neljäntenä keskikentän pohjalle hankittu Jack Cork (9).

Tarkowski on puolestaan purkutilaston ykkösnimi 56 purullaan ennen Brightonin Shane Duffya. Mee on saman tilaston viides (44). Päällä tehtyjen purkujen tilastossa Tarkowski on ykkönen ja Mee kolmas.

Katkoja on kolmanneksi eniten Burnleyn keskikenttäpelaaja Steven Defourilla (14). Edelle pääsevät yhden katkon enemmän tehneet puolustajat Scott Dann (Crystal Palace) ja Nacho Monreal (Arsenal).

Myös voitetuissa ilmakaksinkamppailuissa Burnley on näkyvästi esillä, sillä kymmenen kärjestä löytyy peräti kolme Clarets-pelaajaa: James Tarkowski sijalta 3 (27), hyökkääjä Sam Vokes sijalta 4 (26) ja Ben Mee sijalta 9 (20). Tämän tilaston ylivoimainen ykkönen on Crystal Palacen Christian Benteke (43) ennen Huddersfieldin Steve Mouniéta (33).