Tottenham murskasi keskiviikkona FA Cupin uusintaottelussa Rochdalen 6-1 ja eteni kilpailun puolivälierävaiheeseen. Otsikoihin eivät kuitenkaan noussut Spursin hyökkäystehokkuus tai Fernando Llorenten hattutemppu, vaan videotuomarijärjestelmä VAR.

VAR:iin turvauduttiin avausjaksolla ratkaisevissa tilanteissa peräti kolme kertaa, ja yhteensä kai seitsemän kertaa. Toisellakaan puoliajalla ei VAR:ia kokonaan unohdettu. Pitkällisen odottelun lisäksi puhuttamaan tulevat varmasti eriskummalliset tilanteet, joissa videoita katseltiin (lue otteluraportti tästä).

Ottelun osapuolten managereilta videotuomarointi sai keskenään erilaisen vastaanoton. Tottenhamin Mauricio Pochettino kuvaili jatkuvaa VAR-odottelua ”noloksi”. Rochdalen Keith Hill puolestaan piti videoiden tutkailua jännittävänä.

– Ottelun ensimmäinen puoliaika oli jokseenkin noloa kaikille. Se vaikeutti pelaamiseen keskittymistä. En ole varma, onko tästä järjestelmästä apua, Pochettino totesi pelin jälkeen Sky Sportsille.

– Jalkapallossa on kyse tunteista, emmekä saa tappaa tunnetta. Luulen, että jalkapalloa rakastavat fanit eivät ole kovin tyytyväisiä tänään näkemäänsä.

– Minusta täällä on maailman parhaat tuomarit, emmekä tarvitse niin paljoa. Virheetkin kuuluvat jalkapalloon. Virheitä tekevät valmentajat, pelaajat ja tuomarit. Niin se on aina ollut, ja siten me käsitämme jalkapallon, Pochettino jatkaa.

– Keskusteluja ja töitä täytyy jatkaa, sillä tämänpäiväinen taisi hämmentää kaikkia. Uskon, että fanit ovat kanssani samaa mieltä siitä, että VAR:n tuominen Valioliigaan jo ensi kaudeksi on liian varhaista.

 

Rochdalen valmentaja Keith Hilliä vatvominen – joka johti avausjaksolla viiden minuutin lisäaikaan – ei häirinnyt.

 

– Ai, tekö ette nauttineetkaan siitä? Vau! Minä nautin siitä. Minun mielestäni videoiden tarkastelu oli mahtavaa. Minä olin todella innoissani. Se oli kuin oppitunti VAR:sta, Hill heitti toimittajille taiston tauottua.

– Ymmärrän nyt paremmin, miten VAR toimii. Minusta tuomaria pitää suojella ja päätökset pitää selittää katsojille samalla tavoin kuin neljäs erotuomari selitti ne minulle ja Pochille.

– Ei se minusta tuntunut kestävän kymmentä minuuttia. Se oli vauhtifutista ja minusta mahtavaa, Hill päättää.

– Meidän täytyy kuitenkin löytää tapa, jolla voimme selvittää katsojille, mistä on kyse. Valotaulua pitää hyödyntää. Se veisi peliä epäilemättä eteenpäin.