Valioliigakausi 2017-18 on saatu päätökseen ja on tullut aika valita kauden tähdistökentällinen.

Mukana on useita selviä valintoja, mutta tähdistöjoukkueeseemme nousi mukaan myös muutama joukkueeseen yllättäen selvinnyt pelaaja, mutta heidänkin valintansa ovat tarkkaan perustellut.

Jokaisille pelipaikoille oli lukuisia erinomaisia vaihtoehtoja, mutta kun voi valita vain yhden, jää huippupelaajia myös listan ulkopuolelle.

Maalivahti: David de Gea

Manchester United voitti tämän valioliigakauden aikana 25 ottelua. Kyseisistä voitoista peräti 13:sta eroa vastustajaan oli vain yksi maali. Ilman David de Gean lukuisia ihmepelastuksia olisi aika moni näistä otteluista voinut päättyä erillä tavalla. 27-vuotiaalla espanjalaismaalivahdilla oli yllättävänkin iso rooli Man Unitedin sarjan kakkossijassa. Hän myös voitti Valioliigan Kultainen hanska -palkinnon, sillä hänelle kertyi eniten nollapelejä sarjan maalivahdeista. De Gea kuuluu tällä hetkellä ehdottomasti maailman kolmen parhaan maalivahdin joukkoon ja joidenkin papereissa hän on tällä hetkellä jopa torjuja numero yksi.

OptaJoe

@OptaJoe
11.2 - David De Gea has saved 11.2 goals more than expected this season in the Premier League given the quality of chances faced, 4.5 more than any other keeper. Barrier.

Oikea laitapuolustaja: Kyle Walker

Manchester City päästi kaikista valioliigajoukkueista vähiten maaleja. Keskuspuolustukseen Pep Guardiolalla oli useita vaihtoehtoja, vasemmalla loukkaantunutta Benjamin Mendyä paikkasi useita pelaajia, mutta oikea laita oli täysin Kyle Walkerin hallussa. Nopea englantilaispuolustaja hoiti tehtävänsä alakerrassa luotettavasti, osallistui paljon peliin ja syötti yhtä monta maalia kuin Sergio Agüero eli kuusi.

Keskuspuolustaja: Jan Vertonghen

Jan Vertonghen pelasi tällä kaudella yhtä lukuun ottamatta jokaisessa Tottenhamin valioliigaottelussa. Kovasta ottelumäärästä huolimatta hänen tasonsa ei kuitenkaan heitellyt. Belgialaistoppari on sarjan puolustajien ehdotonta eliittiä sekä puolustaessa että pallollisena.

Kuva: Getty

Keskuspuolustaja: James Tarkowski

Useissa Valioliigan tähdistökentällisissä Vertonghenin toppariparina oli Man Cityn Nicolas Otamendi. Burnleyn James Tarkowski kiilasi kuitenkin meidän arviossamme argentiinalaisen edelle. Englantilaispuolustaja voitti 60 prosenttia kaksinkamppailuistaan, teki keskimäärin 1,61 katkoa ottelun aikana, voitti keskimäärin 4,96 pääpalloa ottelun aikana ja teki vain 0,07 virhettä ottelua kohden. Muun muassa näissä tilastoissa Tarkowski oli Otamendia parempi. Tarkowski oli Burnleyn huippukauden tärkeimpiä palasia ja hänen poissaolonsa näkyi joukkueensa pelaamisessa enemmän kuin Otamendin puuttuminen Man Cityltä.

Vasen laitapuolustaja: Nacho Monreal

Nacho Monreal on ehdottomasti tämän tähdistöjoukkueen yllättävin valinta. Arsenalin kausi ei missään nimessä ollut onnistunut, mutta Monreal oli yksi joukkueen suurimmista valopilkuista. Pelaajat äänestivät vuoden laitapuolustajaksi Marcos Alonson, mutta hän ei yltänyt tällä sesongilla samalle tasolle kuin Antonio Conten ensimmäisellä kaudella. Vasemmaksi laitapuolustajaksi oli ehdolla myös muita vaihtoehtoja, mutta kokonaisuutena Monreal oli heistä tällä kaudella paras. Monrealin hyvät otteet ovat saattaneet jäädä useilta vähäiselle huomiolle, sillä samaan aikaan hänen vierellään olleet puolustajat ja myös tolppien välissä seisonut maalivahti eivät ole olleet tarpeeksi hyvällä tasolla. Mielipidettämme tukee myös se, että Squawkan tilastojen mukaan Monreal on ollut pelatessaan kokonaisvaltaisesti noin 1,5 kertaa parempi kuin esimerkiksi Alonso tai Manchester Unitedin Ashley Young.

Puolustava keskikenttäpelaaja: Fernandinho

Fernandinhon valitseminen keskikentän ankkuriksi oli yksi tähdistön helpoimmista valinnoista. Brasilialaispelaajaa on alettu arvostamaan aikaisempaa enemmän, mutta hän on edelleen hieman aliarvostettu. Fernandinho tasapainottaa ja rytmittää joukkueensa pelaamista erinomaisesti. Hän on pallollisena loistava ja hänen syöttötaidolleen tulee antaa erityismaininta. Tämän lisäksi hän on joukkueensa ehdottomia ykkösnimiä myös puolustussuuntaan.

Keskikentän keskusta: Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne oli useiden papereissa koko valioliigakauden paras pelaaja ja on helppo ymmärtää miksi. Belgialaiskeskikentän pelaamisesta on tällä hetkellä vaikea löytää mitään parannettavaa. Hän pelasi kaikista Cityn kenttäpelaajista eniten sarjaotteluita kauden aikana, mutta tästä huolimatta hän oli todella hyvä illasta toiseen. De Bruyne tuo joukkueelleen niin paljon muutakin kuin tehoja, mutta silti kahdeksan osumaa ja huimat 16 maaliin johtanutta syöttöä ovat komeat lukemat. Pelaaja on kehittynyt Guardiolan alaisuudessa hurjasti ja hänen kautensa on ollut yhdellä sanalla kuvaillen fantastinen.

Kuva: Getty

Keskikentän keskusta: Christian Eriksen

Christian Eriksenissä on pelaajana paljon samaa kuin aiemmin mainitussa De Bruynessä. Hän pyörittää joukkueensa pallollista peliä, liikkuu kentällä laajalla säteellä, pelaa korkealla tasolla illasta toiseen ja kaiken tämän lisäksi tanskalainen on yksi neljästä pelaajasta, jolla on kaksinumeroinen luku sekä maali että maalisyöttöjen sarakkeessa.

Oikea laitahyökkääjä: Mohamed Salah

Mohamed Salah’n debyyttikausi Liverpoolissa oli käsittämätön. Huonon viimeistelijän maineessa ollut egyptiläinen laittoi Valioliigan 38 kierroksen kauden maaliennätyksen uusiksi ja myös syötti kymmenen osumaa. Salah valittiin lopulta Valioliigan vuoden pelaajaksi niukalla erolla De Bruyneen, mutta melkein minä tahansa muuna kautena tällaisilla peliesityksillä valinta olisi täysin selvä. Tulee myös antaa kunniamaininta Salah’n kanssa Liverpoolin hyökkäyspäässä olleille Sadio Manélle ja Roberto Firminolle, joita ilman Salah ei olisi pystynyt tällaiseen kauteen. Kyseinen kaksikko jäi tähdistön ulkopuolelle täpärästi.

Kuva: Getty

Keskushyökkääjä: Harry Kane

Keskushyökkääjäksi oli tarjolla useita todella hyviä vaihtoehtoja, mutta eron Kanen ja muiden välillä teki lopulta maalimäärä, joka on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista 9-paikan pelaajaa arvioidessa. Kane iski vakuuttavat 30 maalia ja kolmannen perättäisen Kultaisen kengän tiellä oli ainoastaan Super-Salah. Kanesta puhuttaessa tulee myös aina mainita, että hän on todella älykäs hyökkääjä, joka vaikuttaa joukkueensa pelaamiseen muillakin teoilla kuin maaleilla. Hänen liikkumisensa määrittää Tottenhamin pelaamista todella paljon.

[readmore from=Kauden-parhaat-2018]

Vasen laitahyökkääjä: Leroy Sané

Useissa tähdistökentällisissä hyökkäystriossa on Kanen ja Salah’n lisäksi ollut Sergio Agüero. Valitsimme kuitenkin hänen sijastaan Leroy Sanén kolmesta syystä. Ensimmäinen niistä on hänen vakuuttavat tehonsa: 10 maalia ja 15 maaliin johtanutta syöttöä. Sitten päästään syihin, jotka erottavat hänet myöskin tehokkaasta Agüerosta. Sané on yksi sarjan parhaimpia harhauttelijoita. Useat joukkueet puolustavat Cityä vastaan todella alhaalla ja näissä tilanteissa pelaajat, jotka pystyvät ohittamaan pallollisena puolustajansa ovat todella arvokkaita. Sané oli myös peliminuuttiensa puolesta selvästi Agüeroa isommassa roolissa. Hän pelasi sarjakauden aikana lähes 500 minuuttia argentiinalaista enemmän.