Suomen U21-maajoukkueen lääkärinä pitkään toiminut Panu Nordback työskentelee siviilitoimessaan kirurgin vaativassa ammatissa HUS:issa. Haastavaan päivätyöhön tarjoaa mukavan, tosin ei aina niin stressittömän vastapainon Manchester Unitedin aktiivinen seuraaminen.

– Kyllähän tämä on taas tänäkin vuonna ollut yksi suuri show, Nordback huoahtaa.

– Jos hankintoja katsoo, niin aivan nappiin ei ole mennyt. Paul Pogba ailahtelee viikosta toiseen, eikä nykyisellä puolustuksella taideta mestaruuksia voittaa, lääkäri listaa joukkueen huolenaiheita.

Nordback muistelee oman fanituksensa alkaneen Sir Alex Fergusonin kultakaudella vuosituhannen taitteessa.

– Yli kaksikymmentä vuotta tässä on aktiivista seuraamista takana. Sir Alexin menestysvuosina oli helppo hypätä bandwagoniin, ja siellä istutaan tiiviisti edelleen, lempinimellä ”Il Dottore” maajoukkuepiireissä kulkeva Nordback kertoo.

Luonnollisesti mies on vieraillut taajaan myös Old Traffordilla, tosin tietyt ottelut Nordback olisi kernaasti jättänyt väliin.

– Olin paikalla vuonna 2002, kun Arsenal varmisti mestaruutensa, samoin kävi pari vuotta sitten Leicesterin kanssa, mutta onneksi myös onnellisempia hetkiä mahtuu matkaan, Nordback kertoo.

Suomen U21-maajoukkueella on kuluvissa karsinnoissa vielä neljä ottelua jäljellä. Kylmä totuus on, että joukkue tarvitsee lähes täysosuman lopuista peleistä.

– Varsinkin Tanska vieraissa tulee olemaan kova haaste. Seuraavassa kahdessa ottelussa homma pitkälti ratkeaa.

Monivuotisen uransa hienoimmiksi hetkiksi maajoukkuelääkäri nostaa Kiovassa pelatun perinteisen Lobanovski -turnauksen voiton, sekä Pietarin Commonwealth -turnauksen hopeasijan.

– Näytettiin noissa peleissä, että pystytään haastamaan ja voittamaan kovia maita vieraalla maaperällä, olisi hienoa, mikäli sama trendi jatkuisi myös tulevaisuuden maajoukkueilla, hän toivoo.

Maanantai-iltana pelattavasta valioliigkierroksen päätösotteluun Tottenhamia vastaan Nordback suhtautuu varovaisen toiveikkaasti.

– Kumpikaan jengi ei ole toivottavasti vielä esittänyt parastaan. Kyllähän tästä varmaan pirun tasainen ottelu on tulossa. Meidän on pakko onnistua puolustuspelissämme tällä kertaa, muuten ei hyvää seuraa. Vaikka vähän harmittaakin sanoa, niin tasapeli taitaisi olla meille ihan hyvä tulos. Valitettavasti tämä mielipide taitaa heijastella aika monen ManU-kannattajan tuntoja. Toivottavasti näin ei jatkuisi kovin pitkään, maajoukkuelääkäri Panu Nordback heittää lopuksi.

Katso Valioliigan huippuottelu Manchester United-Tottenham maanantaina klo 22.00 Viasatin jalkapallokanavalta ja Viaplay.fi:stä.

Jeremias Fisk